18F97J60 I/PF veya TQFP 0,4mm lik header

Başlatan Gökhan BEKEN, 26 Temmuz 2013, 17:17:48

Icarus

PCB dizaynında PCB'nin nasıl ve hangi malzemeden üretiği ciddi bir öneme sahip, öyle ki benim gibi mekanikle ilgili olmayan birinin bile pcb'deki "residual stress"'i bilmesi ve relif cut'lar dizayn etmesi, board materyeli ve kaplamalardan kaynaklanan pA mertebesindeki kaçak akımı kompanse etmesi gerekiyor.
Alıntı yapılan: hgs - 01 Ağustos 2013, 13:15:28
10 seneyi aşkın süredir, senede 20 yi aşan ve satılan ürün tasarlıyorum. Herhalde mühendisliğimin en verimli dönemlerimdeyim diyebilirim.
1 senede 20 ürün demek yaklaşık ayda 2 tane eder. Şu söylediniz rakamı duyan herkes ne olduğu anladı zaten.

hgs

PCB materyelleri gibi tali konulara dalarak neyi kanıtlayacaksınız ? Günümüz tasarımcısı tasarımı yapar pcb firmasına verir. İstenen özellikler dosya içerisinde fab. drawing kısmına yazılır. Gerisi ile ilgilenilmez. Pcb kaplamasındaki pA seviyesindeki kaçak akımları kompanse edecek tasarım planı yapacağız :) iyiymiş.

Sizin emekli yaşlı bir amca olduğunuz belliydi. Size he he demekten başka bir şey yapmamak gerek.  Bende döneyim led yak söndür devrelerimle oynamaya devam edeyim.

SERRO EFE

hgs neyi ispatlamaya çalışıyosun.. Son 4-5 mesajında bi tepeden bakma durumu insanlara farklı ithamlarda bulunma.. Amaç ne?
Senede satılabilir 20 ürün ve tek başınıza insan gerçekten düşünmeden edemiyor,heralde led kartları yada copy paste kartlar..

Kazım

Haaaa , Ar-Ge Elemanıyım diyorsun. Tamam tamam ben anladım ..

muhittin_kaplan

Yapmayın. Ramazan Ramazan, Şekeriniz Düştü Sanırım.

Ben Hgs ye katılıyorum, PCB eğer amaçsa en iyisi için yollar bakalım (bir atelyeden iyi yapamayız sanırım)
ama amaç projenin gerçekleşmesi için Pcb nin ARAÇ olması. Eğer yapabileceğim bir şeyse yaparım yoksa hiç uğraşmam alırım.
Benim gibi "Ekmeğini Bu işten Kazanmayan" biri için bile zaman kıymetli.

Veli B.

Nihai ürün, profesyonel bir ürün olacaksa, prototipi kendi basma çabalarınız ciddi bir zaman kaybı. PCB için harcayacağınızı zamanı ve ederini düşünün. Hiç bir satılabilir ürün ArGe' si bu kadar ucuz olamaz. Meftun yukarıda bahsetmiş, 100Ad 235 Tl çift yüzlü ve delik içi kaplama. Aynı ürün için min 1 gün heba olacak ve verimsiz bir şekilde. Tasarım doğru ise ve tasarımlarımızın neredeyse tamamında yazılım koşuyor ise PCB basımı için geçen sürede yazılım üzerind eçalışılır ve zaman etkili kullanılır.
Olayın birde şu tarafı var. PCB firmalarına destek sağlamalıyız ki pazar büyüyüp, daha fazla firmanın ayakta kalmasını ve rekabet ve karlılıklarını artırmalarını sağlayalım. Bu sayede işlerine yatırım yapar ve kalite+teknolojilerini büyütürler. İlerde neden 4 katlı/6 katlı PCB Türkiye de basılamıyor, üretilemiyor konularını tekrar tekrar konuşmak zorunda kalmayız. Sanırım 3 senedir kendimiz PCB basmıyoruz ve prototip konusunda sorun yaşamadık/geç kalmadık. Branşlaşmaya doğru gitmemiz lazım ki uzmanlaşmalar artsın.

Icarus

Evet doğru Fakat hgs'nin tekrarladığı şey şu: "PCB'nin nasıl yapıldığını bilmesemde, dizayn edebilirim"
Benim dediğim ise PCB'nin hangi malzemeden yapıldığını (FR4, Telfon, vb...) nasıl hangi teknikle kaplandığını bilemezseniz, PCB'inizi dizayn edemezsiniz.
precision instrument'de, RF'de, MTBF değeri yüksek SMPS'de sizi gelip ham yapar diyorum. :)

Veli B.

Alıntı yapılan: meftun - 01 Ağustos 2013, 02:20:23
Geçenlerde bir firmadan çift taraflı delik içi kaplamalı 1 adet 10cmx10cm pcb teklifi istedim, en az 1 metre karelik basabiliriz, yani en az 100 adet kart basarız dediler, fiyatıda yanlış hatırlamıyorsam 235 TL idi, bana fazla geldi.
Bu arada fiyat oldukça iyi(tabii termin süresine de bakmak lazım), kalitesine bakmak lazım. Mahsuru yok ise hangi firma? belki tanıdığımız bir firmadırda, biraz sitem ederiz. Tanımadığımız bir firma ise deneriz.

hgs

Ne söylediğim çok açıktı...
- 0.5mm pitchli çip satın alınır hazır pcb ile hızlıca yazılım aşamasına geçilir.
- 0.4mm çipde ısrar var ise; parası ile 0.4mm çevirici satın alınır. Türkiyede yoksa ebayda damı yok? Sipariş edilir gelir yazılıma geçilir.
- 0.4mm çipde ısrar var ise; prototip devre tasarlanır. Yerli yabancı firmalara 5-10 adet bastırtılır. Yazılıma geçilir.

Elde pcb basılarak tasarım yapılmaz. Buna harcanacak bir hafta 10 günün maliyeti çok yüksektir. Bir iş yerinde çalışılıyorsa ortalama maaşın yarısı 1500 tl lere kadar gelebilir. Hiç bir patron buna zaman harcatmaz. Olası bir hatada yanan bir mcuyu elde basılmış pcbde değiştiremezsiniz bile.

Freelance iş yapılıyorsa elde basılmış pcb ile emeğinizin karşılığını alamazsınız. Alıcının fikri "0 tl harcamış, 2 satır kod yazmış ,bu kadar para istiyor... Vermiyelim!!!" mantığında çalışır. Adam gibi pcb ile gittiğinizde müşteri kendisinin beceremeyeceği bir işi yaptığınızı gördüğünde hakkınızı verir. Hatta beceremeyeceğini düşünürse sizinle daha çok iş yapma eğiliminde olacaktır.

PCBlerde standart malzeme FR4 tür. Günümüzde işlerin belkide %99 FR4 ile yapılabilir. Üretici firmalar malzemenin ne olduğunu sormazlar bile. Kaplamayı ise hiç kimse sormuyor. Yüksek adetli üretimlerde maliyet için düşük kalite materyal seçilebilir. Askeri yada yüksek frekanslı rf ürün tasarımlarında özel pcb ihtiyaçları olabilir. Bunlar buranın meselesi değil. Burada bu ihtiyaçları düşünerek insanları yönlendirmeye çalışmak, 2 tane ingilizce kelime söyleyerek ben bu işin profesörüyüm demeye çalışmak art niyetliliktir. Kaplama farkları sonucunda picoAmper seviyesinde kaçak akımların etkilerini düşünecek tasarımcı görmedim. Epey tasarımcıda tanıdığımı düşünüyorum.  Böyle abesle iştigal ederek insanlar iş yapmasın moduna sokuluyor.

Sonuç olarak belli bir hassasiyette pcb ihtiyacınız olmaya başladıysa kendi imkanınız ile çözmeye uğraşmayın. Profesyonellik bu değildir.  Bu kısımları harici firmalara yaptırtın. Belli iş alanlarında uzmanlaşın. Uzmanlaşılan konularda ne kadar iyi olursanız o kadar çok para kazanma imkanınız olur.  Elde pcb basma işini liseden yeni mezun, akıllı bir çocuk bile yapar. Rakiplerinizin hangi seviyede olmasını tercih ediyorsunuz ?

Daha tek kelime yazmaya gerek yok. Nasıl mutlu iseniz o şekilde...

Icarus

(.cevap bile yazmaktan vazgeçtim...)

Gökhan BEKEN

Alıntı yapılan: katana - 01 Ağustos 2013, 22:11:55
Bu arada fiyat oldukça iyi(tabii termin süresine de bakmak lazım), kalitesine bakmak lazım. Mahsuru yok ise hangi firma? belki tanıdığımız bir firmadırda, biraz sitem ederiz. Tanımadığımız bir firma ise deneriz.
herkesin bildiği metaş pcb, ama fiyatını gerçekten tam hatırlamıyorum.
Özel mesaj okumuyorum, lütfen göndermeyin.

muhittin_kaplan

Yaptığımı Anlatayım. Malum Arm ile uğraşıyorum,
lqfp chipler için hiç pcb ye geçmiyorum tasarım aşamasında, lqfp dip adapter alıp dupon cable larla yada yarı kablo yarı pcb donanımı halledip yazılıma geçiyorum, bu arada bir arkadaş pcb tasarımına yoğunlaşıyor, değişiklik olduğunda hemen bilgilendiriyoruz birbirimizi, ben bitirdiğimde oda pcb firmasına prototip için başvuru yapıyor.

carirt

Hem pcb hem dizgi işini yapan firma varmı?

Gökhan BEKEN

Alıntı yapılan: carirt - 01 Ocak 2014, 14:22:48
Hem pcb hem dizgi işini yapan firma varmı?

Özdisan yapıyor. Başka yapanlarda var.
Özel mesaj okumuyorum, lütfen göndermeyin.