Ynt: 6 ayaklı hareket platformu

Başlatan muhittin_kaplan, 20 Ağustos 2013, 15:48:41

LukeSkywalker

Muhittin hocam, bu ekran osilaskop mu yoksa logic analizör mü?
Memnun musunuz cihazdan? Link alabilir miyim cihaza ait?

muhittin_kaplan

Kafama Takılan Konulardan biride Mekaniksel Bir Problem.
incelediğim örneklerde bazısı bilindik RC servo kullanırken bazısı ROBOT RC Servo Kullanmış. Bu ROBOT servolarda Servo kolu her iki taraftada oluyor.

http://www.aliexpress.com/item/20pcs-A19-JR-Interface-360-Degree-With-Robot-RC-Servo-SM-S4303R-RC-Gear/448386378.html

bende ise normal servo mevcut. bu servolarda tek tarafta kol mevcut dolayısıyla mukavemet ve rijitlik daha az olacaktır. Kollardaki 1. servo ile gövdenin bağlandığı yere mini rulmanlardan taksam "fazlamı abartmış olurum. (bir çok örnekte tek koldan bağlamışlar servoları.)

mesaj birleştirme:: 11 Eylül 2013, 17:31:38

Alıntı yapılan: LukeSkywalker - 11 Eylül 2013, 17:26:59
Muhittin hocam, bu ekran osilaskop mu yoksalogoc analizör mü?
Memnun musunuz cihazdan? Link alabilir miyim cihaza ait?

Hocam Menmunum Birçok işimi Hallediyorum.
Forumda linki vardı hani şu 20usd ye logic analizer konusu.
https://www.picproje.org/index.php/topic,35071.0.html

muhittin_kaplan

Yukarda Bahsettiğim Rulmanı Nasıl Yataklar ve oraya yerleştirebilirim.

gumush

servoyu iki vida ile tutan grafikte ahsap olarak gorunen kisim u seklinde servonun diger iki vida yerinin oldugu yere kadar gelirse o zaman bu ahsap uzerinde rulman icin yer birakilabilir. 3mm faturali rulmanlar is gorecektir. Tabi bu soyledigim parca 0.5mm alu'den olup punch ile delinip abkant ile katlanirsa tadindan yenmez :) 
Hikmet Gumus  izmir

muhittin_kaplan

birde elimdekiler normal 10x3x4 lük rulman sizin o özelliklerini saydıklarınız nasıl birşşey

mesaj birleştirme:: 11 Eylül 2013, 20:08:17

Alt Yani Servo Kolunun Merkezi İle Rulmanın Merkezinin Aynı Eksende Olması Gerek. Amatör Aletlerle Nasıl Sağlarız ?

gumush

10 luk cok buyuk olur ,

http://rulmanolculeri.blogspot.com/2013/02/flansl-metrik-minyatur-rulman-olculeri.html

buradan kucuk rulmanlar secebilirsiniz.

Servo dislisinin merkezini olcerek kumpasla arka tarafa aynisini ekleyebiliriz.

Ama bir metali bukerek yapabilirseniz o zaman solid'deki sheetmetal'den tasarlayip once duz yuzey haline getiriyoruz. Sonra print edip aluminyum uzerine basip noktalari vs rahatlikla bulabiliriz. 1mm aluminyumda bizim malzemelerle rahatlikla bukebilecegimiz gibi olur.

Hikmet Gumus  izmir

muhittin_kaplan

F 623 2Z  hocam bendekiler pek büyük olduğunu düşünmüyorum.

matador

Alıntı yapılan: muhittin_kaplan - 11 Eylül 2013, 19:51:39

birde elimdekiler normal 10x3x4 lük rulman sizin o özelliklerini saydıklarınız nasıl birşşey

mesaj birleştirme:: 11 Eylül 2013, 20:08:17

Alt Yani Servo Kolunun Merkezi İle Rulmanın Merkezinin Aynı Eksende Olması Gerek. Amatör Aletlerle Nasıl Sağlarız ?

Kumpas varsa ölçümlerle anlaşılır.

Servoların olacağı kolda hangi malzemeye kullanacaksınız. Birlik rulmanda delik çapı 4mm. dış çap 6mm. olan rulmanlar biliyorum. 6.5 TL gibi bir fiyattı geçen sene araştırmıştım.
Rulmanı nasıl sabitlerim sorunuz için kullanacağınız malzemeye göre değişebilir. Pleksi kullanırsanız metal yapıştırıcılar iş görür. Eğer imkanınız varsa delik açma rulman sabitleme vs. için frezesi olanlardan yardım alın. Rulmanı sabitleyeceğiniz yere açılacak olan delik rulmanın dış çapı kadar olur buna sıkma geçme denir. Sıkma geçme metal-metal olursa uygun olur zira pleksi esneme açılma yapabilir.

muhittin_kaplan

Dis cap 10
Ic cap 3
Yukseklik 4
elimdekiler bu olcude
Plex kullanacagim ve epoxi ile yapistirmayi planliyorum

matador

Rulmanları kasaya sabitlemek sorun çıkartmaz da servodan rulmana nasıl bir aparat düşünüyorsunuz?

Hocam bir de rulmanlar çalışma esnasında takılmaya sebep olmayacak şekilde ayarlanmalı. Bacak hareket ederken yük rulmanın üstüne binerse rulmanın bir bölgesinde sürtünme artar robotun tüm hareketini kısıtlar buna dikkat edin.

muhittin_kaplan

Tanrın Oğlu

muhittin. bence ayak bağlantılarını şu şekilde sadece servo uçlarına kuple dilmiş olarak değilde

bu şekilde servonun hem miline, hemnde arka kısmında(sanırım bunlar 2 mili olan sevolar. bilemiyeceğim) bir mile U şeklinde aparatlar tercih et.

bu U şeklinde olan aparatlar hem robotu zengin(oturaklı, ağır) gösterecektir. hemde servo hareketlerinde bacakların gereksiz sarsıntılarını önleyecektir.

gumush

Benim yapmaya calisitgim alttaki robotun her ayakta 4 eklem olani  :)

Insallah bende gonderebilirim fotograflari :)
Hikmet Gumus  izmir

Tanrın Oğlu

ve ikinci bir tavsiye daha. ayakları ve gövdeleri olabildiğince böceğe benzetmeye çalışınız. ayaklar ve gövde bu şekil iskelet halinde kalmasın. tasarımı en başından buna göre yapın. siyah renkli strafor köpük bu iş için ideal gibi duruyor.

mesaj birleştirme:: 13 Eylül 2013, 12:33:49

ayrıca gördüğüm kadarıyla kablolama içinde iyi bir çözüm bulunmalı ve önceden düşünülmeli.

muhittin_kaplan

hocam dediğiniz yöntemle alakalı, PU yapıştırıcı kullanarak önce Strafor dan yapacağım ama iskelti bir yürütelim.

mesaj birleştirme:: 13 Eylül 2013, 14:40:39

Alıntı yapılan: gumush - 13 Eylül 2013, 12:21:57
Benim yapmaya calisitgim alttaki robotun her ayakta 4 eklem olani  :)

Insallah bende gonderebilirim fotograflari :)
hocam 4 servolu hiç görmedim nasıl bieşeyki