Dekuplaj kapasitesinin değeri nasıl belirlenir?

Başlatan ttg, 18 Ekim 2013, 22:04:13

ttg

Frekansın yükseldiği, parazitin oluştuğu ya da motorun vs. çalıştığı, girişin dalgalandığı birçok sistemde dekuplaj kondansatörüne ihtiyaç olduğunu duyuyorum. Google'da biraz araştırma yaptığımda devrede regülatör olduğu durumda regülatör bacakları dışında eğer dışardan etki gelebilecek durumdaysa işlemcinin girişine olabildiğince yakın bir dekuplaj kapasitesinin de takılamsı gerektiği yazıyordu.

Buraya kadar çok güzel, zaten birçok şemada da görmek mümkün. Peki bu kapasitenin değerini nasıl belirliyoruz? Kaç F ve kaç V almak uygundur?

Mesela 3.3V bir mikrodenetleyici için farad değeri olabildiğince büyük, boyutça da büyük bir kapasite alsam faydasını mı görürüm zararını mı? Ya da bu tür bir mikrodenetleyici için 3.3V civarında bir kapasiteye mi 5V'luk mu yoksa büyük olsun demişken 30V'luk mu kapasite kullanmak daha mantıklı? (3.3V'u ben eliyorum yüksek gerilim geldiğinde sıkıntı olur diye, peki diğer durumlar?)
4 Buçuk Saatlik Python Eğitimi [Ücretsiz] www.youtube.com/gryyldrm

Icarus

rise time + leakeage inductance + line inductance göre hesaplanır
Fakat kondansatörün indüktansıda önemlidir. Bazen sadece bir tek CPU'nun 20 tane decoupling kondansatörü bile olabilir.