RS485 ile CANBus arasındaki farklar nelerdir?

Başlatan musti463, 24 Aralık 2013, 16:58:14

musti463

RS485 ile CANBus arasındaki temel farklar nelerdir?
Mustafa Emir SADE

skara1214

Alıntı yapılan: musti463 - 24 Aralık 2013, 16:58:14
RS485 ile CANBus arasındaki temel farklar nelerdir?
can bus bir protokoldür. rs485 fiziksel katmandır.
Herkes ölür ama herkes gerçekten yaşamaz

emrahmrcn

CanBus = Fiziksel katman + Protokol
RS485 = Fiziksel katman
Benim yaradılışımda bir ayrıcalık varsa o da TÜRK olmamdır. M.K ATATÜRK

musti463

öğrenmek istediğim uygulama aşamasında haberleşmemizi CANBus ile yaparsak ne gibi avantaj-dezavantajımız olur? RS485 ile yaparsak ne gibi avantaj-dezavantajımız olur?
Mustafa Emir SADE

Tagli

Uygulamada zaten genellikle CanBus RS485 üzerinden gider. RS485 sadece fiziksel katmanı tanımladığı için, üzerine kendin oturup protokol yazman gerekir. CanBus ile pek ilgilenmedim ama bildiğim kadarıyla karmaşık bir protokol ve özellikle hata tespiti ve mesaj önceliği gibi konularda başarılı. Ayrıca hat üzerinde herkes herkesle konuşabiliyor. Ancak galiba CanBus ham olarak değil genelde bir üst seviyedeki bir uygulama katmanı ile birlikte kullanılıyor (örnek: CanOpen, DeviceNet, CanKingdom vs.). Şahsi görüşüm, ufak projeler için fazla karmaşık olduğu yönünde. Ayrıca donanım gereksinimleri de daha fazla.
Gökçe Tağlıoğlu

Veli B.

Alıntı yapılan: Tagli - 25 Aralık 2013, 00:15:34
Uygulamada zaten genellikle CanBus RS485 üzerinden gider. RS485 sadece fiziksel katmanı tanımladığı için, üzerine kendin oturup protokol yazman gerekir. CanBus ile pek ilgilenmedim ama bildiğim kadarıyla karmaşık bir protokol ve özellikle hata tespiti ve mesaj önceliği gibi konularda başarılı. Ayrıca hat üzerinde herkes herkesle konuşabiliyor. Ancak galiba CanBus ham olarak değil genelde bir üst seviyedeki bir uygulama katmanı ile birlikte kullanılıyor (örnek: CanOpen, DeviceNet, CanKingdom vs.). Şahsi görüşüm, ufak projeler için fazla karmaşık olduğu yönünde. Ayrıca donanım gereksinimleri de daha fazla.
CanBus, RS485 üzerinde çalışmıyor. Transceiverları oldukça farklıdır. Ortak noktaları; sadece, difransiyel olmaları ve twisted pair kullanmaları.
RS485 üzerinde ki protokoller genellikle Master/Slave çalışırken, CAN de bütün haberleşme telegram bazlı. Aynı anda 3 master konuma denk cihaz olabileceği gibi bir durum sözkonusu. Master konumda ki node lar için öncelik, BUS a bıraktıkları telegramın(mesaj) ID önceliğine bağlı.
Canopen gibi üst düzey kullanımlar neredeyse OSI nin tamamını karşılarken, Can 4 layer karşılıyor.
Core bazında bakılırsa, evet oldukça karmaşık bir mekanizmaya ve donanıma sahip(Bir  CAN controller gerekli). Bus arayüzü (transceiver ) ise oldukça sade.
Hata denetim mekanizmaları konusunda ise üzerine yok. Mükemmel haberleşme garantisi sunuyor.

musti463

Mustafa Emir SADE

engerex

CAN otomotivde tercih edilir.

mesaj birleştirme:: 26 Aralık 2013, 08:55:09