RFID Hakkında.

Başlatan xoom, 08 Mayıs 2014, 22:39:20

xoom

Arkadaşlar X-ray cihazından geçer ( buna benzer şekilde kapı kolonlarına Reader montaj yapılarak ) gibi bir kapının içinden geçerken RFID stickerları okumak için hangi RFID sistemini kullanmalıyım. Konu hakkında tecrübe veya bilgi sahibi arkadaşların fikirlerini rica ediyorum.

Ersin

RFID stickerlar/kartlar nerde olacak , insanlar üzerinde cüzdan da mı yoksa bunlar koli lerde yapıştırılmış mı olacak.Koli ise nasıl bir alandan geçmeliler (  mesela 1x1m gibi ) mi?

salih18200

UHF bandında çalışan RFID tag ve reader olması gerekiyor.

diot

rfid ile ilgili olarak benden 2. bir soru. şu ana kadar yaptığım rf id  denemelerinde (125Khz ve 13.56 mhz ) okuyucuya aynı anda 2 veya daha çok rfid kartı (mifare) tuttuğumda sadece birini okuyabildim diğerlerini okuma yapamadım. Okuyucunun okuma alanında  2 veya daha çok mifare kart olduğunda bunların hepsini birden nasıl okuturuz.

Ersin

Alıntı Yaprfid ile ilgili olarak benden 2. bir soru. şu ana kadar yaptığım rf id  denemelerinde (125Khz ve 13.56 mhz ) okuyucuya aynı anda 2 veya daha çok rfid kartı (mifare) tuttuğumda sadece birini okuyabildim diğerlerini okuma yapamadım. Okuyucunun okuma alanında  2 veya daha çok mifare kart olduğunda bunların hepsini birden nasıl okuturuz.

Okutamazsın , yukarıda cüzdanda mı koli de mi sormamın sebebi de oydu zaten.Cüzdanda olunca akbil kartı , bankaların mifre li kartları bunlar işi karıştırır.

diot

Bunu sormamın sebebi şuydu. bir yerde bir uygulama görmüştüm. şöyleydi. forklifte yüklü  büyük bir koli var. Bu kolinin içinde bir çok ürün paketi var ve hepsinin üstünde rfid sticker yapıştırılı. Forklift depo kapısından geçerken sistem kolide hangi maldan kaç adet var ve sticker seri numaraları nedir hepsini görüyor. Bunu nasıl yaptıklarını merak etmiştim .

Ersin

Normalde o büyük koli doldururken kaç paket  olduğunu ve id leri pc tarafından kayıd edilir , buyuk kolide de kaç adet olduğunu gösterir.O şekilde bişey olabilirmi.Nomalde içinde hepsini okuyacak bir sistem benim bildiğim yok,özellikle de 3-4 kat koliler varsa içinde.

diot

xoom

diot'un sorusu benim sorumun devamı niteliğinde bir soru  paylaştığı videoda tasarımını yaptığım konunun kendisi. ben Takımhanedeki  aletlerib( pahalı ürünlerin) yerlerinde olup olmadıklarını kontrol etmek için bir tasarım yaptım hatta basit yani 10cm içinde okuma yapan  yazılımıda yazdım fakat işi biraz ileriye götürüp bunları herhangi bir reader'a okutmakla uğraşmadan kapının altına üstüne içine farketmez yerleştireceğim RFID reader ile içeride olduklarının yani yerlerinde olduklarının takibini yapmak.
1. si: Hangi RFID reader kapıda elımde veya kutu içinde olan bir rfid etiketi stickeri okur.
2.si : diot arkadasımızın sordugu gibi birden fazla ürünü aynı anda elimde taşıdığımda hepsini birden nasıl okuturum.

YK44

Alıntı yapılan: diot - 09 Mayıs 2014, 10:24:26
rfid ile ilgili olarak benden 2. bir soru. şu ana kadar yaptığım rf id  denemelerinde (125Khz ve 13.56 mhz ) okuyucuya aynı anda 2 veya daha çok rfid kartı (mifare) tuttuğumda sadece birini okuyabildim diğerlerini okuma yapamadım. Okuyucunun okuma alanında  2 veya daha çok mifare kart olduğunda bunların hepsini birden nasıl okuturuz.

http://www.ebay.com/itm/Hot-Mifare-RC522-Card-Read-Antenna-RFID-Reader-IC-Card-Proximity-Module-Kit-/261351089724?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cd9bd263c

13.56 da buna benzer bir kartlamı çalıştınız eğer öyle ise ticari bir durumu da yok ise ccs de kısa bir kod paylaşabilir misiniz uzun zamandır elimde ebay dan aldığım linkde verdiğim karttan var bi türlü bakamadım bi yerden başalarım en azından.

Ersin

Video daki örneği baz alırsak ,
Mesafe büyük olduğunda uhf olanı seçmeniz gerekli.Orda kolilerdeki sticker lar yan yana ( üst-üste  )olmadıkları için okumasında sorun yok ki şöyle:
Genelde 3-4 koli üstüstedir , burda bir sorun yok

3x3x3 =  27 adet koliniz varsa ( bu kadar koli zor tabi bir arabaya  ) ortada kalan stickerları okumayabilir ki bu koli ebatına da bağlı bişey.

OG

Videoda görülen sistemde, RFID prensiplerini bilmediğim için aklıma takılan soru,

RFID vericisi (sorgulayan reader), gönderim yaptığında, etiketlerin hepsi birden cevap vermiyormu?
Yani eğer böyle ise bu durumda RF karışıklığı doğmuyormu?
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

diot

Ben 2 kartı (kredi kartı şeklinde) üst üste koyup  rfid okuyucuya tuttuğumda sace en öndeki kart ile iletişim kurabiliyorum. Mifare kartlar yan yana olsada en yakın olanı devreye giriyor. yanyana 4-5 adet mifare kartın nasıl okunacağı konusunda bir bilgi bulmuş değilim.

@yk44 kullandığım kart'ın linki  http://www.ebay.com/itm/13-56MHZ-New-RFID-Reader-Writer-Module-/270853094014?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f101a3a7e

özel bir kod durumu yok zaten yanında gelen pdf dökümanda seri porttan nasıl okuma yazma yapabileceğini göstermiş. Ben stm32f407 ile deneme yapmış olsamda, esas denemelerimi pc ile usb>seriport emulatör ile ve hyper terminal ile yaptığımdan şu ana kadar düzgün bir kod yazmış değilim. En az 3-4 kartı okutabilme mantığını öğrendikten sonra projeyi stm32f407 ye geçireceğim.

MrDarK

Mifare hakkında şunu söyleyeyebilirim. 2 adet mifare Classic kartı üst üste getirdiğimde okuma yapamıyorum.

Collision olayı gerçekleşiyor.
Picproje Eğitim Gönüllüleri ~ MrDarK