Neden 20Hz in altini duyamiyoruz?

Başlatan z, 29 Haziran 2014, 11:22:17

z

Neden 10Hz gibi bir hava titresimi beynimizde ses olarak olusmaz?

Havanin 10Hz lik titresimi kulak zarimiza 10Hz te titresen hava molekullerinin  ulasmasi demek. Kulak zarimiz 10Hz de titresecektir.
O zaman sorun ne?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Kabil ATICI

İş sadece kulak zarında bitseydi tamam, ama sesi daha mekanik olarak iç kulağa ileten kemikler , iç kulak sıvı mekaniği , alıcı kılları ve alıcı sinirler , hepsinden önemlisi sinir sistemi olayı var.

Bildiğim kadarı ile kilisede 20HZ altında ses üreten org boruları var, normalde insan bunları duyamıyor ama hissedebiliyor.
ambar7

t2

Kulakları değil, diyafram gibi iç organların titreşimiyle algılanıyor.

Kabil ATICI

#3
20Hz'in altını duymak istemezsiniz. Vücut mekaniğimizin, kalp, iç organların, kemiklerin hareket esnasında çıkardığı sesleri hatta yorganın üzerimizden kayarken çıkardığı sesler gerçekten rahatsız edici olabilir. Kulağınızın yakınından geçen bir damarın içindeki kan akışının sesi gerçekten insanı çileden çıkarabilecek cinsten.

Bunları duyarsanız dışarıdaki sesleri nasıl duyacaksınız...
ambar7

interrupter

örs çekiç üzengi :) duyu sistemimizinde kendi titreşimi var doğadaki her şeyin titreşim halinde olduğu gibi.

z

#5
Belki de 20 Hz alti beyne gidiyor ama beyin bunlari filitreliyor.

Bu soru neden kafama takildi?

Bir analog sistemin girisine sinyal jenaratoru baglayip cikisindaki sinyalin genliginin frekansla alakasini izliyor olalim.

Bu amacla 20Hz ustunu geciren bir filitre kullanin.

0... 20Hz arasinda sistem cikisinda, sistemin derecesine gore bir miktar sinyal gider. frekans arttirildikca cikis sintali de artar.

Fakat;

Ben girise 10Hz uygularsam buna karsilik giris sinyalinin genligini artirirsam cikis sinyalinin genligi de artar.

Eee insanoglu da fiziksel bir sistem değilmi?. 10Hz sinyalin genligini artirip ortamdaki ses seviyesini artirirsam neden duymuyorum?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: z - 29 Haziran 2014, 11:22:17
Neden 10Hz gibi bir hava titresimi beynimizde ses olarak olusmaz?

Havanin 10Hz lik titresimi kulak zarimiza 10Hz te titresen hava molekullerinin  ulasmasi demek. Kulak zarimiz 10Hz de titresecektir.
O zaman sorun ne?
İnsan anatomisi, farklı bilim altında incelenen bir konudur. Bu konuyla genellikle Doktorluk (Tabip) ilmi ilgilenmektedir ve bir branş altında toplanmıştır.
Genele olarak incelendiğinde insan kulağı lineer bir duyma eğrisine sahip değildir.
Bakınız LOUDNESS eğrisi. Resim wikipedia'dan alıntıdır.
[IMG]http://i.imgur.com/MyoXaUv.png[/img]
Aynı zamanda kulak ve kulak zarı olarak algılanan sesler üst frekanslara doğrudur. Alçak frekans bölgeleri kulak arkası kemik titreşimleri ile duyulmaktadır.
Eğer bahsi geçen 10Hz gibi alçak frekans bölgelerini iyi hassasiyet ile duyuyor olsaydık, başta kalp atışı olmak üzere kan dolaşımı ve vücut organlarının tüm hareketlerini de duyabilecektik. Bu da insan anatomisinde SAF duyum özelliğini imha edebilecekti.
Keza doğa üzerinde de bu frekans bölgelerinde olşabilecek çok farklı titreşimler sözkonusu olabilecekti. Bu titreşimleri hassas bir şekilde algılamamız ciddi karmaşaya sebep olacaktı.

z

#7
10 Hz altini duyarsak ne gibi olumsuzluklar yasariz bunu sormuyorum.

Neden dusuk frekansli sesleri duymuyoruz.

Duyu sistemimiz alcak sesleri zayiflatan bir sistem olabilir.

Olabilir de ses seviyesini arttirdigim halde neden duymuyoruz? Zira yukaridaki mesajimda acikladim. Bir sistemin cikisindaki sinyalin genligi giristeki sinyalin genligine ve frekansina baglidir.
Isitme sisteminde cikis sinyalini ,beyne giden sinirlerde tasinan sinyal olarak dusunebiliriz. Yada beynimizde olusan olgunun buyuklugu olarak da dusunebiliriz.

Mesela 1Hz lik cok tatli saf bir sinus sesi 1kW amplifikatorden dinledigimde hoparlorun yaydigi ruzgari hissederim.

Iyi tamam da neden ses duymam? Ya da beynimde neden bir algi olusmaz?

1Kw amplifikatorum yok diye uzulmeyin. Avcunuzu tokat atma pozisyonuna getirip  30 cm geriden kulaginiza dogru saniyede 1 kez yaklastirip uzaklastirarak kendinizi yelpazeleyin.
Eger elinize cok tatli salinim yaptirirsaniz hic ses duymaz ama serinlediginizi hissedersiniz.

Not:

Fakat elinizin hareketini tatli tatli değil de kare dalga gibi sert ani hareketlerle fakat gene saniyede 1 kez olacak sekilde hareket ettirirsek bu kez bir vuhh vuhh seklinde bir ses duyariz.
Bu ses 1Hz'in değil 1 Hz'in harmoniklerinin duyulmasi sonucu olusan gurultudur.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mistek

Alıntı yapılan: z - 29 Haziran 2014, 14:11:24
1Kw amplifikatorum yok diye uzulmeyin. Avcunuzu tokat atma pzisyonuna getirip  30 cm geriden kulaginiza dogru saniyede 1 kez yaklastirip uzaklastirarak kendinizi yelpazeleyin.
Eger elinize cok tatli salinim yaptirirsaniz hic ses duymaz ama serinlediginizi hissedersiniz. Fakat hic ses duymazsiniz.

Not:

Fakat elinizin hareketini tatli tatli değil de kare dalga gibi sert ani hareketlerle fakat gene saniyede 1 kez olacak sekilde hareket ettirirsek bu kez bir vuhh vuhh seklinde bir ses duyariz.
Bu ses 1Hz'in değil 1 Hz'in harmoniklerinin duyulmasi sonucu olusan gurultudur.

Denedim çalışıyor. :)


Hocam yüksek frekanslarıda duyamıyoruz arada bant geçiren filtre olduğu aşikar ancak bu işi yapan donanım mı(kulak içi) yazılım mı(beyin) onu bilmek lazım. Gözün 25-30ms den hızlı değişimleri algılayamaması gibi bir durum. Göz tembelliği deniyordu sanırım. Tıpçılar bilir belki.

boş işlerin adamı ---- OHM Kanunu: I = V/R ---- Güç Formülü: P = V*I = I^2*R = V^2/R

z

#9
Bana da sinir sisteminde yada beyinde oynanan bir oyun gibi geliyor.

Aslinda buna yeteneksizlik değil de yetenek demek lazim. Zira bu durumda hayati zehir edecek sesler yasamimizi cekilmez kilardi.

Yuksek frekanslari bir nebze anliyorum. Sinir sistemimizin sinyalleri kimyasal reaksiyon seklinde ilettigini biliyoruz. (Elektrik sinyali ama iyon olusturarak)

Yorum: Kimyasal reaksiyon hizi, iyon olusturma hizini belirleyeceginden iyonlasma carcabuk olusamaz ve sinyaller takip edilemez. Fakat alcak frekanslardaki duruma anlam veremiyorum.
Sanki isin icinde turev de var.

Beyinde yada sinir sistemimizde ne oluyor da duymuyoruzu belki Gumus bilir.

Guuumuuusssss. Nerdesin?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Kabil ATICI

Belki dünyaya geldiğimiz zaman duyuyoruz, ama zamanla hani uzun süre belirli bir ses frekansa maruz kalındığında o ses frekansında işitme kaybı yaşanır ya işte ona benzer bir mekanizma ile alt frekanslar işitilmez hale getirilebiliyor olabilir.

Hayvanlar alemini incelersek özellikle büyük cüsseli fil gibi hayvanlarda daha alt frekansları daha iyi duyarken, (gerçi fillerin ayakları ile de duyduklarına dair bazı bilgiler var) küçük hayvanlar fare, yarasa hayvanlarda daha yüksek frekanslı sesleri duymada daha gelişmiştir.(farelerde 200KHz sesleri üretebildikler ve duyabildikleri belgesel programlarda yayınlanmıştı) İnsan kulağı da ara bölgede kalacak şekilde şekillenmiş (şekillendirilmiş) olabilir. Olay kulak zarının büyüklüğü ve kalınlığı ile ilişkili olma ihtimali var..
ambar7

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: z - 29 Haziran 2014, 14:11:24
10 Hz altini duyarsak ne gibi olumsuzluklar yasariz bunu sormuyorum.

Neden dusuk frekansli sesleri duymuyoruz.

Duyu sistemimiz alcak sesleri zayiflatan bir sistem olabilir.

Olabilir de ses seviyesini arttirdigim halde neden duymuyoruz?

10Hz gibi alçak seviyedeki frekansları duyamadığımızı değil hangi seviyede duyabileceğimizi tartışmak lazım.
Yukarda vermiş olduğum resim incelenirse 20Hz altı dikkate alınmamıştır. kaldı ki normal bir insan kulağı 20Hz frekanslarını bile belli şartlarda duyabilmektedir.
Burada tartışmamız gereken sonuç 10Hz gibi frekansların duyulabilmesi için gereken şartlar ne olmalıdır.
Duyu sistemimizi zayıflatan eğri, zaten loudness eğrisi olarak verilmiştir. Bunun neden böyle olduğunu insan anatomisi ile ilgili ihtisas yapmış kişiler daha iyi bileceklerdir.

Ses seviyesini artırmaktan bahsetmişsiniz  ;D
20Hz için belirtilmiş olan 130 PHONE seviyesine nasıl bir amplifikatör ve hoparlör sistemi ile ulaşabiliyorsunuz  ;D
10Hz için kabaca bu eğriyi devam ettirir ve hataları ihmal edersek en azından 140-150 phone seviyesine ulaşmamız gerekecektir.
Böyle bir ses seviyesi ve frekansı için kaba tabirle bir hesap yapalım.
90 db/SPL hassasiyetinde bir hoparlör referans alırsak.
90  dbA=1W
93  dbA=2W
96  dbA=4W
99  dbA=8W
102dbA=16W
105dbA=32W
108dbA=64W
111dbA=128W
114dbA=256W
117dbA=512W
120dbA=1024W
123dbA=2048W
126dbA=4096W
129dbA=8182W
132dbA=16324W
135dbA=32000W Yuvarlak hesap olsun  :D :)
138dbA=64000W
141dbA=128000W
Kabaca hesaplanan bu formüle göre 140dbA lık acı eşiğine ulaşabilmemiz için ve bu frekans bölgesini duymaya başlayabilmemiz için 128000Wattlık güç amplifikatörü ve bu güce tahammül edebilecek bir hoparlöre ihtiyaç vardır. Bu seviyedeki ses şiddeti, insan kulağı için artık uygun olmayıp, kulak arkası kemik yoluyla algılanabilecektir.
Çok üzgünüm ama bu değerlere ulaşabilmek günümüz tekniği ile mümkün değildir. Bu sebeple bu frekansı duyabilmemizin tek örneği DEPREM olurken FAY hattının tam üzerinde bulunmaktan geçer. Aklıma başka bir örnek gelmiyor.
Ya da şöyle bir örnek verebilirim.
100-300W civarı bir amplifikatör ve 3-5 metre çapında bir bas hoparlörün hemen dibinde isek belki o zaman duymaya başlayabiliriz. (Varsayım)


z

#12
Gucu bu kadar yuksek seviyelere cikarmayalim.

Bu isi cok daha kucuk guclerle kulaklikla da yapabilmemiz lazim degilmi?


mesaj birleştirme:: 29 Haziran 2014, 16:25:17

Ayrica atiyorum frekans cok dusuk oldugu icin bu basic degisimleri, basincli hava tanki ve iki adet servo valfin elektronik denetimi ile yapilabilir.

Basinc sensoru ile geribesleme alinabilir ve kulak boslugunda 10Hz lik sinusel basinc degisimi yapilabilir.

Bu isi de 5..10w ile halederiz.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Mr_YAMYAM

#13
Alıntı yapılan: z - 29 Haziran 2014, 16:15:14
Gucu bu kadar yuksek seviyelere cikarmayalim.

Bu isi cok daha kucuk guclerle kulaklikla da yapabilmemiz lazim değilmi?

Çok doğru.
Kulaklık kullanırsak güç kavramı çok daha düşük olacaktır.
Ancak genel ses frekans tekniğinde geçerli olan kurallar geçerlidir.
Doğal olarak hesaplarımızı Watt'lar seviyesinde değil de 20-100mili Wattlar veya birkaç watt seviyesinde yapmalıyız.
Sonuçta elde etmemiz gereken şey SES BASINÇ SEVİYESİDİR ve kulağın bu frekans bölgesini duyabilmesi için belli seviyelerde ses basıncına maaruz bırakılmasıdır.
NOT:
Daha önce belirtmiş olduğum gibi kulak yolu ile duyma belli seviye aralığında olmaktadır. 130dbA seviyesinden sonra kulak zarı hasar görme seviyesine geleceği için normal kulak yolu ile bu frekansın duyulması neredeyse imkansız hale gelmektedir.
Bu sebeple alçak frekansların duyum testleri, KEMİK yolu ile duyulması esasına göre özel ekipmanlarla yapılabilir.

t2

#14
Sesin dalgaboyunu hesaplamak,
Hız = frekans x dalgaboyu
formülünden..

Buradan 20hz dalgaboyunu hesaplayalim.
Kulaklık, kendinden çok daha büyük dalgaboyuna sahip sesi cikarabilir mi?
Ceptelefonundan çıkacak davul sesi gibi olur. yani çıkmaz. Zayıf da olsa çıksın desen yine olmaz. Boyut yetersiz.

Peki kulakliktan duyulan 50hz şebeke gürültüsü gerçek değil midir? Bence değil. Onun harmonigi olsa gerek