Kısa mesafede CanBus'mı yoksa RS485'mi

Başlatan Mucit23, 03 Ağustos 2014, 13:43:33

berat23

altı üstü bir panel ve bir kumanda varsa 485 daha mantıklı. birden fazla haberleşecek cihaz olsa can derdim. mesela otomobillerde çok fazla node var, busta birçok mesaj var can burdada avantajlı.

yinede farketmez hepsi olur bence.

Veli B.

Imkanim olan her yerde CAN kullanirim ve kullanilmasini tavsiye ederim. Bu kadar saglam bir standart gormedim. Tek kotu tarafi; alisan bir daha, kolay kolay baskasini kullanmiyor.

FxDev

Hele de bir de J1938 yapısına göre yazdınmıydı iş tamamdır :D
Forumda bazı bağnaz kişiler tarafından engellenip, atıldım. Tüm bu bağnaz kişilere rağmen Atatürkçülüğü sonuna kadar savunacağım; onlar da bağnazlıklarında boğulacaklar. Haberleşme için: info[at]firatdeveci.com / ©firatdeveci.com - ße Different Everytime!

Mucit23

Hocam can için kullandığınız ic ler neler.  Can Controller ve Can Transreciever.

FxDev

ISO1050 kullanıyorum ben izolasyon için, oldukça güzel bir entegre.
Diğer türlü bir çok entegre iş görüyor, Microchip'in vardı bir tane o da güzeldir.

Can iletişim yaparken ayrıca ESD koruma, Common Mode Filter kullanma gibi uygulamalar da yapılmalı.
Forumda bazı bağnaz kişiler tarafından engellenip, atıldım. Tüm bu bağnaz kişilere rağmen Atatürkçülüğü sonuna kadar savunacağım; onlar da bağnazlıklarında boğulacaklar. Haberleşme için: info[at]firatdeveci.com / ©firatdeveci.com - ße Different Everytime!

Mucit23

Alıntı yapılan: FxDev - 03 Ağustos 2014, 22:57:33
Can iletişim yaparken ayrıca ESD koruma, Common Mode Filter kullanma gibi uygulamalar da yapılmalı.

Hocam ben elimdeki donanımla ufaktan denemeler yapmaya çalışacağım. Bende sadece iki cihaz olacak. Yani bir ana cihaz birde Operatör Paneli.
Müsait bir vaktinizde yukarıda bahsettiğiniz konuları açabilirmisiniz.

ESD koruma ile ilgili bir not buldum.
http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/AND8169-D.PDF
Biraz inceledim. Kullanacağım yeri düşününce açıkçası bukadar teferruata gerek varmı emin değilim.(Konuya hakim değilim ondanda kaynaklanabilir. )Açıkçası ben biraz daha basit düşünüyorum.

FxDev

Araç içi gibi uzun ve sık kablolamanın, birbirine bağlı bir çok cihazın bulunduğu ortamda bunlar şart oluyor.
Figure 17 en eygun olanı bu iş için.

Sizin uygulamanızda gerek olacağını düşünmüyorum çok, ama ESD koruma gerekebilir, sonuçta entegrenin bacakları direk dış dünyaya açılıyor.

CLR

ESD'yi çoğu tranceiver karşılar bunun için birşey yapmana gerek yok, common mode ve split termination , TSE veya CE testlerine gireceksen daha çok önem kazanıyor. 

standart uygulamalarda 
stm32 + SN65HVD230 veya 231 kullanabilirsin. Her ikiside 3V3 ile besleniyor.
microchip'in ki 5V ile besleniyor , stm32 buna uyar çünkü can IO'ları 5V toreranslı ama mcp2551'i 5V ile beslemen lazım.

TSE,CE işlemi varsa aşağıdakileri kullanabilirsin.   
STM32 + TJA1050     
STM32 + ISO1050       
Knowledge and Experience are Power

Erol YILMAZ

Bir arkadaşım MCP2551 i çıplak olarak kullanıyor, Dışarıda sadece sonlandırma direnci var.
Kullandığı 3 bin+ tane transceiver da arıza yaşamamış.
NUP2105L aldım ama kullanmıyorum demişti..

Ayrıyetten bu  pinler ESD voltaj açısından iyi durumda.
Hatta MCP2551 yerine yeni çıkan tipleri
MCP2562
High ESD protection on CANH and CANL, IEC61000-4-2 > 8kV
diyor...

Abartmaya gerek yok,

Tak MCP2551'i... Hatlardan şaseye doğru 10 pF yeri bırak ama takma.
Arıza yapan olursa skopla hattı kontrol edersin gerekirse.

Ama CANBUS çalıştırmak için XTAL yada Harici OSC şart, dahili RC olmaz.

Korumanın da sınırı yok, her zaman iyi sonuçlar da doğurmayabilir.
Hat'ta kullanılan induktansların sinyali bi oranda, bazen ciddi oranda bozduğu konusunda bir makale okumuştum.
Arasak buluruz nette var.

Mucit23

Teşekkürler.

STM32 ile SN65HVD230 olacak. Elimdeki Deney kartındada bu ic den varmış denemem çok kolay olacak. Operatör panelinde ise Pic kullanırım. Büyük ihtimal Can Controller olarakda MCP2515 ve MCP2551 ikilisini kullanırım.

Arduino için Can bus modülü almıştım. Onun üzerindede Microchip'in bu iki ürünü var. Elimde can haberleşmesi için yeterince donanım varmış. Yarın çalışmalara başlayacağım.