Tabletin linuxunu minuxunu silip sıfırdan kod yazmak

Başlatan z, 16 Ağustos 2014, 15:49:58

ziyaretci

Ne oldu şimdi, son durum nedir? Bodozlama facebook'dan geldim. Bir baktım 2014 konusu. Bismillah çekildi mi?

z

O tarihlerde başlamış olaydık şimdiye kadar kör topal da olsa bir işletim sistemi çıkmış olurdu.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ziyaretci

Neyse, en azından bilinç altına yerleşmiş oldu. Bu da bir ilerlemedir.

AsHeS

Cortex A8 serilerine yazmak o kadarda zor değil bir adet Beaglebone Black(AM335x) 1 adet XDSv100 emülatör ve CCS(Code Composer Studio) olduktan sonra sizi tutabilecek kimse yok.

ÜC

Keşke başlasaymışsınız.

Zoru başarmak istiyorsanız daha zor ile başlamalısıınz.

atomx

http://arjunsreedharan.org/post/82710718100/kernel-101-lets-write-a-kernel

X86 için problem bayağı uğraşıp ilerlemiştim. İnteruptlar, korumalı mod. Assembly ile pek uğraştıracak durum yok ama bilinmesi zorunda c ve asm hibrit kullanılabilir. Velakin arm işlemcilerin boot kısmı nasıldır hic araştırmadım.
Hüseyin TECER

salih18200

Sıradan bir MCU ya kod yazmak ile tablete kod yazmanın arasında ne fark var.
Mimariyi öğrenmek için faydası olabilir ancak onun dışında bir fark yok.
Sizin öneriniz bence sadece kürek kullanarak tüm şehre kanalizasyon yapalım gibi bir şey...


z

Üzerinde ses, video çipleri, büyükçe depolama alanı var.
Bir de işletim sistemi yazım işlemi.

Sıradan bir çipe kod yazmaktan çok farklı.

Çalışmak için çok disiplin gerekiyor.


Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

trinity

Forumdaki bir çok üye bütün gün mesaide çalışıyor, işten akşam eve zor geliyoruz, vakit ayıramıyoruz. Bu tarz disiplinli bir projenin oluşması için tam zamanlı çalışmak gerekli buda ekonomik kaynak ister.
Bu tarz projeler sermayenin bol olduğu yabancı ülkelerde çok rahat hayata geçirilebiliyor, ama ülkemizde biraz sıkıntılı.

t2

Ben projelerin başarısındaki sırrı keşfettim. Projeyi yapan kişiler gariban olması gerek. maddi ihtiyacı olması gerek. bu sayede motivasyonu kuvvetlenecek, vaadedilen parayı alabilmek için köpek gibi çalışacaktır. ferrarili,  göbekli arge elemanı olmaz.

Mucit23

STM32F7 ile uğraşın bence. Döküman sıkıntısı yaşanmaz. İşlemcide baya sağlam. Her türlü proje yaparsın. USB var. SD kart var, Kamera soketi var, Ethernet var LCD var.  Ses çipi bile koymuşlar

STM32F7 bölümü biraz zenginleşsin  :D

OptimusPrime

Hortlatiym bu konuyu.  :D

Allwinner kesinlikle yanlis bir secim. Icinde bir suru nane olduguna bakmayin nasil kullanildigini ne user manual acikliyor nede datasheet ayrintili bilgi veriyor. Uretici bu cipi android uzerinde kossun diye tasarlamis, bu yuzden hicbir sey acik kaynakli degil. Sadece gonullu bir topluluk var bu islemci uzerine linux kullanilmasi icin calisan ki bu toplulugu bile arasira allwinner rahatsiz edip duruyor. Bu topluluk icinde bir kisim tersine muhendislik ile h264 decoder ve encoder i ayaga kaldirmaya calisiyorki buda hic kolay bir is degil. Son hali hala bocekli ve ugrasan senelerdir yok.

Uzerinde bare-metal isletmek cok zor olmasa gerek. Sadece bootloader i modifiye edip cross compile edilmis bare-metal uygulamasini ram e kopyalamasini saglamk gerekiyor (linux yerine). (boyle basit anlattigima bakmayin bu bile kolay is degil) Islemci zaten A7 gcc kullanilabilir. Fakat diger birimleri agaya kaldirmak ureticinin  destegi olmadan kolay degil. Suruculerde tersine muhendislik ise ayri bir alem zaten.

Isden cikip gunde 2-3 saat calisma ile 10 yil iyi bir sure tabi her turlu dokuman bulunabilirse. Aksi durumda 20 yil biciyorum.  :D

https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

tunayk

Eh proje ilerleyememiş pek ama işlemciler ilerliyor.
https://m.donanimhaber.com/newsampnew.aspx?id=112962

Alibaba da işe el atmış. Sadece 50 Komut ile herşeyi yapın diyor. 16 çekirdek vs. Bence kulağa hoş geliyor.

ahmet2017

@z reyiz muhtemelen artık bu konuyla ilgilenmiyor ama meraklıları için sağlam bir site:

http://linux-sunxi.org/Main_Page