optokuplerlerin kullanimi

Başlatan Karamel, 14 Eylül 2014, 12:41:39

Karamel

merhaba. optokuplorlerin kullanimini az cok biliyorum ama aklimda bazi soru isaretleri var. tam olarak devreye nasil adapte edildiklerini anlayamadim. toshibanin tlp181 optosunu ele alalım. http://www.toshiba-components.com/docs/opto/TLP181_en_datasheet.pdf  duz bir tel i koparip bu optakuploru baglamak istiyorum. nasil bir yol izlemem gerekir?

secilcemal

Karamel

hocam aynen kuskulandigim gibi.

On the left is basic opto-coupler or opto-isolator. The voltage level at point Vo is at VCC with S1 open. When S1 is closed the infra-red light from the light emitting diode D1 falls on the base of Q1 causing it to conduct to ground like a switch. The voltage at point Vo drops to zero.

yani bu sema girisin tersi cikisi veriyor. cikisi terslememesini istersem nasil bir baglanti yapmam gerekir?

fbkaya

araya kaynama yapıyormuş gibi olmayayıma ama bende birşey sormak istiyorum. PC817 optocouplerini pwm için kullanmak istiyorum. uygunmudur ? ve bu optocouplere kaç ohm direnç bağlamalıyım ?

Teşekkürler :)

ipek

genel yapısı açık kollektor.yani Led'e voltaj verdin.transistor tarafı 0 olur. tersini istersen kollektörü + 5 Volt'a bağla emiter'in çıkış olsun.

Karamel

İpek hocam yanit icin tesekkur ederim. hocam benim aklimada soyle birsey geldi. led kismini anot undan degilde katod undan surersek logic 0 a geldigi zaman led isik verecek ve transistor iletime gecip karsi tarafada 0 gidecek. girise logic 1 gelince led yanmayacak. dolayisi ile cikis logic 1. Bu mantigim pratikte ise yararmi ki hocam?

ipek

tabii yarar 2 nolu pin gnd'ye çekildiğinde yani Logic 0 olduğunda ,opto'nun içindeki transistör iletime geçer.

yalnız sinsi ön sezilerim senin bu optonu çıkış tarafına sanki bir yük bağlayacakmışsın geliyor.eğer öyle ise CP CLARE Optomos Relay serisine bak derim bunlarda yönün falan rolü yok AC bile akıtabilirsin Double Pole Double Throw olan modelleri bile var.

sfiber

optocoupler i daha önce bir pic devresinde kullanmıştım,bir motor sürücüsünün break ve pwm pinlerine güvenemediğim için.Ama özellikle güç sistemlerinde rastlıyorum,röle kontrolünde de var.

Karamel

yok ipek hocam. optokuplorler hakkinda bilgi ediniyorum sadece. birde transistorlerin anahtarlama girisleri yada digital devreleri birbirinden ayirirken kullanirim diye dusunmustum.... bilgilendirmeler icin tesekkur ederim hocam :)