Topraklama sorusu

Başlatan r32mp, 09 Kasım 2014, 16:37:33

r32mp

"HUUUUU"

Şöyle bir sorum var:

Yeni bir fabrika binası yapılmış ancak temel topraklaması yapmamışlar galveniz şerit çekilmemiş. Daha kötüsü tam dibinde şehirler arası dağıtım şebekesi geçiyor. Fabrikanın malzemelerini kaldıran vinc üzerinde bile etki yapıyor. Hidrolik sistemi iptal ediyor. İşçileri ince ince çarpıyormuş. Durum acaip ! her metal trafo gibi çalışıyor.

Geçici bir topraklama sistemi için ne yapmalı en azından işçilerin rahat çalışabilmesi için ne tavsiye edersiniz ?

Benim aklıma şu geldi : 1 m2 lik bakır levhaları en az 1 metre aşşağı birbirinden 10-15 metre mesafe ile 4-6 adet gömmek. 12 adet taşıyıcı sütun var. bunlara paylaştırmak var aklımda.

Fabrikanın temel işlemi bittiği için her yer beton. en yakın toprak 30 m ilerde. 2 ohm va altı drenç değeri ve nötr hattından daha kalın kablo ile taşıma var aklımda. Bu sadece güvenlik amaçlı bir sistem olacak. Sonrası elektrik tesisatını çekecek firmaya ait. Hatta vinci de topraklamak gerekiyor. onuda 120 cm 4 adet kazık ile topraklamak var aklımda.

Ancak bu topraklama yüksek voltajdan dolayı ark oluşumuna sebeb verir mi ? Hiç böyle bir şey ile karşılaşmadım en fazla 4 kat daire topraklaması. Bu büyük  :o ya 35 kv yada 150 kv var hattın nereden nereye gittiğini bilemediğim için ortalam bu volt arasında her halde.

Şurada yazıyor :

http://hbogm.meb.gov.tr/MTAO/1EnerjiUretimiIletimiVeDagitimi/unite10.pdf

En azından bir fikir edinip yol göstersem bile kafi.

Şöyle bir yerleşke :
Biz bizimle bizdeydik, biz bizimle bize geldik, biz bizimle bizdeyken bizi bizden mi sorarlar?

एक होना

hocam teknik konu olarak fazla bir bilgim yok.
tamam topraklamayı yaptın diyelim elektrik kaçağını hallettin. ya işçilerin alacağı yüksek frekans ne olacak ?

şehirler arası dağıtım şebekesi geçiyor diyorsun. tüm işçilere faraday kafesi gibi bir koruma mı yapılacak ?

çalışanlar risk altında olacak.

mehmet

Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.tr "CC BY"

Kabil ATICI

İşçilerin çarpılması geçen yüksek gerilimle ilgili olabilir.

Uludağ üniversitesi inşatında kullanılan kepçe (turtıllı araç) operatörü akşamleyin hava kararıncı aracı bulunduğu yere kilitleyip gidiyor. Sabah olup gelince operatör paletin üzerine çıkmadan kapısını açmaya çalışıyor. Operatör elektrik çarpıyor diye kapıyı bırakıyor. Dikkat edince kepçenin bulunduğu yerin üzerinden yüksek gerilim hatları geçiyor. Operatör paletin üzerinde olsa çarpmayacak.

Sonuçta topraklama yaptırsan bile elektrik hatlarının oluşturduğu ister manyetik, ister elektrik alanı elinde metal bulunan çalışanları bir şekilde etkileyecektir. Kaldıki zaten tesisat üzerinde belirgin bir etkisi vardır.
ambar7

r32mp

Verdiğiniz cevaplar için teşşekür ederim.

En son çare herkezi topraklamak her halde. En temizi emo'ya başvurmak.

Biz bizimle bizdeydik, biz bizimle bize geldik, biz bizimle bizdeyken bizi bizden mi sorarlar?