thermometre saat projesi şema dosya

Başlatan durubay, 05 Mayıs 2005, 00:38:30

mustafacan

ete usta proje için teşekkür ediyoruz.
Areste baskı devre çizimini yapıp arkadaşların kullanımına vermeyi istiyorum Tabii müsaaden olursa. Muhtemelen hafta sonu tamam olur. en kısa yine hafta sonu olabilir zamandada devreyi yapacağım ve çelıştıracağım.
sonuçları ve resimleri buraya aktarırım.
ancak sorum şu olacak acaba saatin şaşması ileri geri gitmesi varmı olabilirmi? olursada bildiririm.

durubay ustanın verdiği şemayı yapmıştım. resimleri yukarda vardı. Ancak haftada 5 dakika gibi ileri gidiyor. Umarım bunda ölee bi sorun yoktur.

Sonuçlar hafta sonu burdaaaaaaaaaa Milleeeeet!
Keşfedilecek çok teknoloji var. Boş Vaktim Yok!

ete

Mustafacan,

Öncelikle devreyi yaparsan HC595 ler ile display pinleri arasına 220 veya 180 ohm direnç atmayı unutma. İsiste gerek yok ama gerçekte gerek var.

Bir de ikinci bir dosya yayınladım umarım görmüşsündür. Ben yinede linkini vereyim.
http://rapidshare.de/files/2566948/SAAT-TERMO-2.rar.html

İkincisinde Saniye göstergesinide ekledim. Ayrıca eksi sıcaklığında gösterilmesini sağladım.

Bu saatler pic ,n osilatör kristalinden bölme yolu ile pals almaktadırlar. Aslında interrup yolu ile çalışıyor. Şayet kristal doğru çalışır ise saat de bayağı iyi gider. Ben bir tane LCD li yaptım evde kullanıyorum. Mutlaka çok doğru gitmesi beklenemez ancak hatayı minimuma indirebiliriz.
Benim gözlemlediğim biraz geri kalıyor idi. Yaklaşık 10-13 dakikada 1-2 sn. geri kalıyor idi. PCB üzerine yapmadan süre ile oynamayayım istedim. İstersen devreyi yap çalıştır saatin gidişine göre birlikte biraz programla oynayarak mümkün olan en doğru saati yakalamaya çalışalım.
Her saat programının (tabiiki bu tip çalışanlar) kendine has program satırları vardır ve pic bu satırları çalıştırırken birazda olsa gecikme yaratır. Ancak bunu elimine etmenin yolu var yeterki doğru sayıyı yakalayabilelim.

Kolay Gelsin
Erol
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

mustafacan

erol usta
2. dosyayı gördüm ve saniyeli olanı yapmaya karar verdim. Ok dirençlere dikkat ederim. Bu hafta sonu sanırım proje tamam olur.  Muhtemelen bu saat cumartesi çalışıyor olacak. Bende çok merak ediyorum. Gelişmelerden seni ve arkadaşları haberdar edeceğim.
Kolay gelsin.
Keşfedilecek çok teknoloji var. Boş Vaktim Yok!

mustafacan

Erol usta  projeyi tamamladım. pcb si ok  
Ama çalışmadı. yarın bastığım pcb ye bi daha göz atacağım. bazı noktalar baskı esnasında birleşmiş. Onları ayırdım. Ama birazdaha detaylı incelemem gerek sanırım.

[web]http://img28.echo.cx/img28/2017/1236cd.png[/web]

yarın devam edeceğim. görüşmek üzere.
Keşfedilecek çok teknoloji var. Boş Vaktim Yok!

mustafacan

Sn durubay size defalarca mail attım ama geri dönüyor. gmail hesabınızı lütfen kontrol ediniz.
Keşfedilecek çok teknoloji var. Boş Vaktim Yok!

zenze

Durubey den ses seda yok değil mi ?

mustafacan

durubay la bir iki defa maiileştik. sistemi bana yollayın çalıştırıp yolliyim dedi. ama buradan bi daha görüşemedik. gmail hesabına attığım tüm miller geri döndü. hotmail postmasterdan gelen maillerle doldu hesabım.
Keşfedilecek çok teknoloji var. Boş Vaktim Yok!

durubay

diger mailim durubay@mynet.com. devreyi gönderin calıstırayım dememin nedeni devre calsımıyor picler yandi v.s demenizdendi.
dev ekran yapacaksanız ETE beyin devresi tarama olmadıgından daha saglıklı calısır. benim verdigim devre kucuk 7 segmentlerde uygun sayılır.
öğrenciler proje ararken kullansınlar istedim.

devresi isterseniz bu baskı devre ile çalıştırın sorunsuz calısır.
dev ekran yapalım derseniz epey değişiklik yapmak gerekebilir.
bir kere segmenletere giden cıkısları ya bir enteegre ile yada 2 transistörle surmeli ve ortak uctaki trans. e baglı direnc le tr. bd tipi yaparak düzenleme yapabilirsiniz.
selamlar. ETE beye de teşekkürler.
Tuncay

mustafacan

peki durubay usta saatteki günde yaklaşık 1 dakikalık şaşmayı nasıl halledeceğiz yardımcı olabilecekmisin?
Keşfedilecek çok teknoloji var. Boş Vaktim Yok!

cirak05

arkadaşlar bu devreyi simüle edince 15 dk. birkaç dakika geri kalıyor. Gerçektede böyle mi olur acaba?

ete

@ekucuk,

Şayet bahsettiğin benim devrem ise, konuya bir kez daha açıklık getirmek istiyorum.

RTC yani Real Time Clock entegresi kullanmadan yapılan saatlerde hassiyet ince ayarla yapılabilir. Çünki 1 sn lik saat palslerini elde etmek için Pic'in timer0 kesme özelliğini kullanıyoruz. Burada hassasiyet tamamı ile Pic in osilatör frekansına bağlıdır. Devre fiziki olarak yapıldıktan sonra kesmede verilen değerlerle belkide biraz oynamak gerekecektir.
Ben bir tane LCD li yaptım ve şun anda saat bayağı doğru çalışıyor. Ancak günde 5-10 sn ileri veya geri gitmesi kaçınılmaz. Hatta bu farklar dahada fazla olabilir. Bu sistemle %100 doğru giden bir saat yapılması hemen hemen imkansız. Mümkün olabilir ancak harici ve kararlı osilatörler kullanmak gerekir. Özellikle sıcaklık değişmelerinde osilatör frekansı değişmemeli. Kullandığımız kristaller üzerinde örneğin 4 MHz yazmakta ancak ufak tefek tolerans farklılıkları olmaktadır. Üstelik sıcaklığın 1 derece değişmesi halinde bu kristal özilatörlerin frekansıda değişmektedir. Bu durumda nasıl çok hassas bir saat yapabilirsiniz.
Devreyi fiziki olarak yapan arkadaşlar benimle temas kurarlarsa birlikte saatin mümkün olan en hassas şekilde gitmesini sağlayabiliriz.

Kendimiz bir şeyler yapalım derseniz, programın kesme alt program bölümünde;

SAYAC=SAYAC+1  
IF SAYAC=61 then

şeklinde satırlar var. Şayet saatiniz geri kalıyor ise bu 61 değerini birer birer azaltın. Mesela benim programda 58 değeri iyi geldi.
Sonuda öyle bir noktaya geleceksinizki biraz daha azaltınca saat bu sefer ileri gitmeye başlayacak. Azaltmayınca geri kalacak. İşte bu noktayı yakalamak lazım. Bu noktayı yani sayac değerinin en uygun olanını yakaladıktan sonra şayet ileri gitmesi geri kalmasından daha az hata ya sebep oluyor ise ileri gitmesini sağlayın ve programın sonuna doğru,
CIK:     INTCON.2=0
satırından bir önceki satıra araya koyarak;
PAUESEUS 10
satırını ilave edin. Bu 10 değerini gerekirse 10 arlık artışlarla artırın ve sonuca bakın. Nihayetinde uygun bir değer yakalayacağınızdan eminim.

ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

cirak05

Öncelikle yanlış anlamayın lütfen ben kimseye bu doğrumu şöyle yapmalısın gibi eleştirilerde bulunmuyorum. Elektronikte sizin yanınızda benim lafım bile olmaz.

Benim öğrenmek istediğim 10-15 sn. geri yada ileri gidiyor deniyor. Ben isiste simüle ettiğimde epey bi geri kalma durumu var. Program gerçek zamanlı simülasyon yapmıyor mu acaba ben bunu öğrenmek için sordum.

mustafacan

sayın ekücük

ete ustanın demek istediği  yazılımdan kaynaklanan gecikme ve ileri gitme olduğu gibi, kullandığımız malzemelerin toleransındanda kaynaklanan zaman bozuklukları olabiliyor.
Keşfedilecek çok teknoloji var. Boş Vaktim Yok!

ete

@ekucuk,

Yanlış anlamıyorum. Sadece bilgilendirme yapmak istedim.
İsis ile igili olarak şunu bilmelisin. Özellikle multipleks çalışan display sistemlerini zamanında görüntüleyemiyor. Ancak normal devreler düzgün çalışıyor. Bir genelleme yapmak gerekir ise led displayli devrelerde şayet displayler latch lı bir sistemle sürülmüyor ise isis gösterirken mutlaka gecikmeye uğrar. Zaten o tip devrelerde normal çalışmalarında kırpışmaya sebep olurlar.
İsis osilatör frekansını 4MHz deyince 4 MHz kullanır. Ancak gerçekte sizin osilatörünüz hiç bir zaman (bindebir tesadüfle belki) net 4 MHz olmayacaktır. Biraz altı veya biraz üstü olacaktır. Bu yüzden saatin hassas ayarı daime gerçek devreler üzerinden yapılmalı.

ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

Veli B.

isiste yaptığınız simülasyonlarda baz alacağınız saat ekranın altında, play tuşunun yanındaki saattir.real time denilen olay bu saate göredir.Fiziki olarak bir saatle mukayese etmeyin.İsisin saati işlemci durumuna, arka yüzde çalışan programlara göre yavaş veya normal seyrinde devam edebilir, ekrandaki lcd veya 7s çıktısı ile bahsettiğim saati, referans alarak mukayese edin.