Elektronik Hakkında Aklımda Takılanlar..Her Cihazda Tamir?

Başlatan trjinkazamatr, 12 Şubat 2015, 23:44:21

trjinkazamatr

Merhaba,Boş Zamanlarımı Yazılımla Ugraşarak Geçiriyorum..2-3 Ay Önce Mikro Denetleyici Programlama Ve Elektronik İşini Merak Ettim.Acıkcası Elektronik Ve PİC Sonu Gelmeyen Nehir Gibi,Mühendis Falanda Degilimki Tüm Gün Üstünde Durayım.Bende Bu İşi Tamamen Profesyonellerin Yapması Daha İyi Olur.Yazılımla İlgilenmem Daha İyi Olur:)
Bende Pratik Hayatta Elektronik Kısmıyla İlgilenmeye Karar Verdim.Şuan Cogu Bilgim Kitapdakinden İbaret.
Bu Konularda Uzman Birinin Bile Bilmedigi Cihazlarda Tamir Yapması Mümkünmü Bunu Merak Ettim?
Biraz Elektronik Bilgimi Geliştirmek İstiyorum.En Azından Televizyonum.Tabletim Yada Playstation Falan Bozulursa Ben Yapmak İsterim..Boşuna Ugraşma Diyebilirsiniz Ama Yazılımın Az Cok Sonu Var,Kafanızda Proje Olduktan Sonra Yazılımda Herşey Mümkün.Ama Elektronik İşi Fizik,Kimya Herşeyle Baglantılı..Bu Yüzden Ögrenme Kanusunda Şuan İstekliyim..

Şuan Hobi Oldugundan Pratik Hayattaki Şeylerine Öncelik Verdim

1-Elektronik Hakkında Bilgim Ve Tecrübem Oldugunu Farz Edelim..Elime Aldıgım Her Cihazı Yapabilcekmiyim.Yoksa Sadece Tecrübe Edip,Bilgi Sahibi Oldugum Cihazlardamı Tamir Yapabilirim.
Bilgimi,Tecrübemi Önemli.Piyasadaki Tamirciler Falan Mühendisler Kadar Biliyormu Yoksa Sadece Tecrübeye Baglı Olarak Tamir Yapıp Duruyolarmı?Ç

2.Elektronik Bilen Birisi Elektrikçilerin Yaptıklarını Yapabilirmi?Priz Degiştirmek Yada Kofra Degiştirmek,Tesisatı Döşemek Vs...

Erol YILMAZ

0 dan 10 a kadar skala düşünürsek;
1 puanlik tamirci de var muhendis te, elektrikci de Elektronikçi de...
Ayni sekilde 9 puanlik olanlar da var.
Piyasadaki x tanimini nereye koyuyorsunuz ?
Büyük genellemeler büyük hatalara sebep olur.
Tamir konusunda çok uzmanlasmiş abilerimiz de var,
Direncin parametrelerini tanımayan muhendis te.
Çok farklı şeyler.
Bu sorulariniza cevap vermek bence mümkün değil.

Universite seviyesindeki öğretmenlerin daha iyi bilmesi lazim değil mi?
Sonuçta muhendislik eğitimi verecek ?

Aklima gelmişken dersimize giren bir hoca vardi...
Rakamsal sonuçta %5 lik hata kabulum derdi.
Beni idealizmden kurtardı sağolsun.

Bugün siradan işler için 4-6$ lik ve eskimeye yüz tutmuş obsolute sinifinda mcu ile seri üretim cihaz tasarlayan, ama
Sorarsan doktora seviyesinde eğitimli ve tecrübeli muhendis te var.

Tamircilik zor ve kolay bi konudur.
Arçelik TV nin tamiri icin %90 ayni yerdeki kapasiteyi değiştirmek gerekir.
Öyle problem olur TV yi ateşe atmak gerekir.

Sorulariniza cevap veremedigimi farkettiniz değil mi?
Her insan kadar yol, yöntem, beceri ve seviye var.

Kabil ATICI

@trjinkazamatr

Bir cihazın tamir edilebilmesi için ya yenisi çok pahalı olmalı veya nadir bulunur olması ve de tamir edilebilir teknikle yapılması gerekir. Şimdi bir LCD tv veya ekranda  ölü piksel varsa nasıl tamir edeceksin? Edemezsin.

Yada plazma TV veya ekranda bir piksel giderse ne yaparsın? Hiçbir şey!

Bu konuda basit bir örnek, bir endüstriyel elektronik dersine giren hocamız, iş yeri vardı, (alanında oldukça iyi idi) televizyonu bozuluyor, doğrudan TV tamircisine veriyor. Yanındaki çalışan  arkadaş soruyor, bunu tamir edebilirdik, neden TV tamircisine verdiniz. Cevap olarak, TV tamir etmek için harcayacağımız zaman hem fazla olurdu, hem de TV tamir etmek için harcayacağımız zamanla kendi işimizde daha fazla para kazanabiliriz olmuştu. O zamandan beri bu konu kulağıma küpe olmuştur.

Elektroniği bilsen bile her cihazı tamir edemezsin, genel arızaları yaparsın, ama iş özel arızalara gelince , malzemeyi bulamazsın. Örneğin belli bir işi yapacak şekilde tasarlanmış mikrokontrollu bir devrenin işlemcisi yanarsa, programlı işlemcisini bulamazsın. (boş olanıda sana yaramaz).

Bir elektronikçi olarak elektrikçinin yaptığı işleri yapıp yapmamak sana kalmıştır. Sadece o işi öğrenmen gereken püf noktaları vardır. Peki sen o işi yapacaksın da ilk sorduğun sorudaki işleri kim yapacak.?
Ve de elektrikçi ne yapacak? O da elektronik kart tamirine mi başlayacak?

Bir insan her işi yapacak diye bir şey yok.
ambar7

z

Günümüzde tamicilik oldukça zorlaştı.
Ürünlerde öyle malzemeler kullanılmaya başlandı ki bırakın kendine dokümanına bile ulaşılamıyor.


Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Melih1802

Elektronik kart tamiri yapmaktayım.

1- Cihaz' ın tamir fiyatı yenisi fiyatına yaklaşırsa tamir etmeye değmez,
2- Verdiğim fiyatı kabul edenin işini yaparım. Yenisinin fiyatı beni bağlamaz.
3- Tamirat son derece zor bir iştir, Malzemeyi iyi tanıyıp nasıl test edeceğini bilmen lazım.
4- Bana gelen işin %40 lık bölümü tamir edilemez sebebi' de  tedarik edilemeyen özel malzeme veya yazılım ve tamir fiyatının yenisinden pahallı olması.

trjinkazamatr


Nerhaba,Yorum Yazan Herkeze Teşekkür Ederim...


Piyasadaki X Tanımından Kastım Bazen Elektronik Tamiri Yapan Dükkanlarda Sohbet Ettigim Oluyor
Transistörlerin Cok Muazzam Birşey Oldugunu.Ufacık Elektronların Bize Görüntü Olarak,Ses Olarak Gelmesi Cok Müthiş Oldugundan Falan Bahsediyorum.Belki Saçmada Olsa Soru Soruyorum.Belkide Ben Aptalca Sordugumdandır Genel Olarak Basitçe Anlatamıyorlar..Yada Bilmemki Diyorlar..Kimi Zaman Sıfır Kimya Ve Fizik Bilgisi Olan Kişilere Denk Geliyorum..Bu Yüzden Piyasada Tamircilik Nasıl Diye Sordum...Sonuçda Tamir İçin Fizik Yada Kimya Bilmesi Gerekmez Ama Bana Garip Geliyor..

Misal Gigabyte Anakart Tamirinde Calışan Biriyle Sohbet Ediyordum.Adam İlk Defa Gigabyte Ekran Kartı Sattıgını Benden Duydugunu Söyledi..Hatta 35-40 Yaşında Elektronik Mühendisligi Bitirmiş Birinin Bizim Prizlerde Bozuldu Bi Tanıdık Varmı,Yada Anlarmısın Dedigini Biliyorum..


Her İşi Yapmakta Ziyada Sadece Kendi Eşyalarımı Tamir Etmekten Haz Alıyorum
Bu İşten Para Kazanmak Gibi Bir Niyetim Yok,Sadece Merakım Oldugundan Sordum.Acaba Bozulan Eşyalarımı Tamir Yapabilirmiyim Diye.O Kadar Kurcalıyıpta Bozulan Parcayı Yapamamak Bence İronik Olurdu,Yine Keza Evimde Bozulan Prize Bile Usta Cagırmak İstemem..Ama Sanırım Yazılım Önceligim Olmalı..Orda İnsan Hayal Ettigini Yapabiliyor.Ama Elektronik İçinde Fizik,Kimya Falan İnsan Öyle Bir Probleme Takılırki..Delirir Saçlarını Yolabilir:D

Sanırım Artık Tamir Konusu Montaj Yapmaya Doğru Gidiyor.Herşeyin Çiplere Gömüldüğünü Düşününce çok Normal Sanırım...Ben Sadece Hobi Olarak Ugraşan Birisi Tamir Konusunda Başarı Yakalarmı Diye Merak Etmiştim..Harcadıgım Zamana Değmiyecek Gibi Gözüküyor..Kaba Hatlarıyla Ögrendikten Sonra Takıntı Haline Getirmemek Gerekiyor..

nagaoka

Elektronik sistemler müthiş bir çalışma sistemine sahip tır kimi elemanlar çok dayanıklı kimileri ise bir kelebek kadar narin çalışır ve Son yıllarda mikro boyutlara inen cıpler  dirençler transistör ler falan filan hem olcmeyı  hemde değişimini bir okadar zorluyor gerçi istersen yaparsın ama tıp  ta var olan klasik cümleyi kurmayan elektronıkcı  yoktur  " malesef kurtaramadık  " burda yapılan tüm denemeler  bilinen bütün çalışma prensipleri ve bulunamayan  elemanlar bazen olmayınca olmuyor dedırtır ..  Yani elektroniğe merak  saldıysan  hobi  olarak sadece bir kondansatorun sıstıgını  gördüğünde anlarsın onun içinin me kadar kırgın ve yapısal bozukluğu bir doktor gibi avo metreyle olctugunde  hıssedemezsın  elektronigı çözmek istiyorsan  baya bi Zahmet ve uykusuz geceler geçirmen gerekiyor.  Umarım çözer ve başarıyı yakalrsın ..  :-)  saygilar

trjinkazamatr

Destek Verici Yorumlar İçin Teşekkür Ederim,Kitapdan Okuduklarım Kadar Biliyorum Şuan.Biraz Daha Ögrenirsem Raspery Pii Tarzı Geliştirme Kitlerinden Birini Alıcam...Belki Biraz Kavrarsam PIC Programlama Falanda Yapabilirim.Hemde Cok Yabancı Olmadıgım Bir Konu..
Mühendislerin Bile Fabrikalar İçin Eleman Gözüyle Bakılması Üzücü.Az Cok Göz Attım,Belkide Dünyanın En Zor Bölümü Bitiriyorsun.
Sonuç:Firma Tamir İçin Tekniker Olarak Cagırıyor.

Mr.Java

Her işi gözde büyütmemek lazım.Azimle  istikrarlı gidince olmayacak şey yoktur.Siz hele bir temel elektronikten başlayın.Kafanıza takılanı sorun devamı gelecektir.

ahmet_ozge


trjinkazamatr