button sorusu

Başlatan Karamel, 23 Şubat 2015, 21:18:58

Karamel

merhaba. az once turk yildizlari belgeseli izlerken bir yandanda elektronik ile ilgili seyler dusunuyordum. kendi kendime problemler uretip. bunlara nasil cozum bulurum diye dusunuyordum. az once aklima bir soru geldi. ama elektronik bilgim tam olarak cozum bulmaya yetmedi.

30-40-50 yada 100-200 her neyse. cok sayida buttonumuz olsun. buttonlarin hepsini defter kadar bir alana monte edelim. yani daginik degiller. microcontroller pcb si ile buttonlarin arasini 2-3 metre acalim. yani pcb bi duvarda. buttonlar diger duvarda. yada pcb yerde buttonlar havada. nasil hayal edebilirsek artik.

-buttonlari tek tek kablo ile asagiya baglamak mantikli degil? bunun elektriksel olarak iyi birsey olmayacagini dusunuyorum?
-buttonlar icin ayri pcb yapmak ne derece mantikli olur? eger boyle olursa. bu pcb uzerine microcontroller koymaktan baska bir fikir gelmiyor aklima.
-iki pcb olsa ust pcb ile alt pcb yi direk uart ile baglamak yine elektriksel olarak mantikli olmaz? rs485 olabilirmi?

kafamda kendi kendime boyle bir soru olusturdum ve dakikalardir nasil mantikli olur diye dusunuyorum. aklima yukarida yazabildiklerim geldi. baska neler yapilabilir ki?

RaMu

Öncelikle çok butonun varsa keypad mantığında birşey yaparsın.
Daha doğrusu butonları gruplara ayırabilirsin,
hepsi tasarımla alakalı binbir yöntemle yapılabilir.
Misal buton tarama diye bakabilirsin.
Örneğin 16lı gruplar halindeki butonlar için bir devre yaparsın
buna slave dersin,
herhangi 16lı slave seçtiğin herhangibir protokolle id ve buton değeri gönderir
slaveler seçtiğin protokole göre master a veri gönderir,
bütün slaveler aynı data hattını kullanabilir,
hatta slave select e gerek duymadan bile sadece data hattıyla bütün slave ler okunabilir.

Ayrıca uçmak istersen 1 wire buton yaparsın,
misal ds18b20 1 wire sıcaklık sensörüne bakabilirsin,
bu sensörlerden yanlış hatırlamıyorsam 128 belki daha fazlası aynı 1 wire hattına bağlanarak okunabiliyor.
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

Karamel

hocam butonlari keypad gibi yapmak aklima geldi ama yine isler cok karisik.

ayri pcb yapsak. butonlari ayri microcontroller ile baglasak. yine cokta mantikli bir cozum uretmis olmuyoruz? nereden geldi bu sey aklima benim. uste tukursen biyik. alta tukursen sakal.......  :-\

RaMu

Herşey mcu ile yapılacak diye bir şart yok,
sayısal elektronik zaten bu işlerin temeli,
digital entegrelerle yapılan çözümler var,
keypad entegresi haline getirilmişide var,
analog elektroniktende çözümler var.

mesaj birleştirme:: 24 Şubat 2015, 00:13:17

Birde rezistif dokunmatik ekranı inceleyebilirsin.
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

Karamel

Hocam bu fotosunu verdiginiz yontem cok mantikli. bir pinle okuma yapilabilir!! ::) muhtesem birsey. ama elektriksel olarak iyi bir cozummu? hatali okumalar yapilabilir mi?

RaMu

Evet tartışılmıştı forumda,
uzun süredir sağlıklı kullandıklarını söyleyende vardı,
sağlıksız olduğunu düşünende.

Karamel

hocam sanirim en mantikli cozum. baska bir pcb yapip. butonlari bu pcb ye matrix seklinde oturtmak. sonra bilgileri bu pcb den baska pcblere seri yada rs485 ile gondermek? dun geceden beri dusunuyorum. daha mantikli bir cozum bulamadim. okulda arkadaslarimda elektronikten anlamiyorlar. kimseyle konusamiyorum konuyu.  :(

RaMu

Aslında gerçek hayatta da var benzer şeyler;
500 yataklı bir hastane var diyelim,
her bir hastanın başındaki birçok şey uzaktan kontrol edilebiliyor veya
hastanın başucundaki buton merkezi sistemde görülebiliyor olsun,
misal hasta hemşire çağırmak için butona bassın
merkezi sistemde bu butona basıldığı görülebilsin ve
eğer hemşire gelip hemşire geldi butonuna basarsa
yine buda merkezi sisteme bildirilsin,
merkezi kontrolde herşey anbean kayıt altına alınsın
uyarılar vs. olsun
yani olay geliştirilebilir.

Bak senin duvarın gerçektede kullanılabilir
belki zaten bu tip sistemler çözümler halihazırda vardır.

Barajlarda i2c ile gerilim hatları üzerinden veya
ev içindeki prizlerden prizler arası iletişim kurulabiliyor.
(power line communication)

Karamel

hocam boyle seyler aklima geliyor. cozmeye calisiyorum. mesela gecen yaz. aklima  50-100-200 sayisi herneyse. birsuru devreyi birbiri ile konusturmak icin neler yapilabilir diye dusundum durdum. master slave i ogrendim bu sayede ama bu tamda bulmak istedigim yanit degildi. atiyorum 200 tane alet icin 1 master 199 slave olmasi. sistemleri yavaslatabilir diye dusundum. oturdum kafa yordum. master in olmasinin mantikli olmadigini gordum. hepsi slave olsa. gonderim yapmak isteyen client hatti mikro sn lik bir timer ile dinlese. atiyorum hat 10mili sn bosta kalirsa(10.000 test demek) master olsa. veriyi gonderse ve yeniden slave olsa. ara tatilde bunu denedim. gercekten basarili oldum. sonra birde baktim ki bunun adi can-bus iletisimmis. boyle bir arabirim varmis microcontrollerlarda. ben bunu dusunerek vede yazilimsal olarak yaptim. amerikayi yeniden kesfetmek gibi oldu ama zevkliydi. kafam calisti ::)