Transistörü ısıtmak istiyorum.

Başlatan z, 06 Mart 2015, 21:48:56

trgtylcnky

3b yazıcıda ısıtıcı ısınmakla kalmıyor, bir saat boyunca o sıcaklıkta kalıyor. Yarıiletken mazleme o sıcaklığa kısa bir süre dayansa bile uzun sürede bence bozulur.

Pirinç kullanılması da ilginç aslında. Isı iletimi yüksek olduğu için olabilir. Ayrıca bakıra göre daha sağlam. Korozyon direnci de olabilir.
http://forums.reprap.org/read.php?70,86370,87297

Isıyı sabit tutmak için erime noktasındaki bir maddeyi kullanmayı düşünür müsünüz? Kalay 232 C mesela.

onurserdar

hocam pirinç kullanılmasının bir sebebi de, nozzle deliğini ufak çaplarda pürüzsüz delinebilmesi.

muhendisbey

Alıntı YapBu durumda hazneden çıkan erimiş plastik miktarı istenenden farklı olacak hatta homojen yapı bozulacak.

Zaten bu yüzden step motor ile besleme var. Hazne oldukça ufak, step motorun itme miktarına göre flaman eriyor. Homojen yapı bozulmamış oluyor. İndüksiyonla ısıtma gereksiz harcama olur. 3D yazıcıyı ekonomik mal etmekte bir o kadar önemli. Yaptığım 3D yazıcıda fişek rezistans dediğiniz yapıyı kullandım. Hazır aldığım için adını bilmiyorum. Tek sıkıntı şu, ısınma sırasında bir miktar istenmeyen flaman akışı oluyor, bir daha da olmuyor. Yazmadan önce bu temizlenmeli.
Ben 0.2mm'lik nozzle kullanıyorum homojen olmama sorunu yok.
Bence havyaların içerisindeki heating elementte olduğu gibi, blok etrafına kantal tel sarımı yapılarak ısıtma daha hızlı sağlanabilir. Etrafından ısıttığı için daha hızlı ve homojen dağılımlı olacağını düşünüyorum.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

z

Burada yüksek hızlı baskı için gerekli ısıtmadan bahsediyorum. Yoksa piyasada çalışan bir sürü 3D yazıcı var ve hepsi resistif ısıtıcı kullanıyor. Fakat çoğu çok yavaş.

Mesela sen; kaç mm/sn baskı alabiliyorsun? Bir video yayınlayabilirmisin?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

muhendisbey

10-100mm/s baskı alabiliyorum.
Şu an video yayınlayabilmem mümkün değil. 3 eksenle ilgili bazı sıkıntılar var. Makine parçaları sanayide, sadece elektronik donanım nozzle var şu an.
Isıtmada pek problem yok gibi. Sizin hedefiniz kaç mm/s?
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

z

Wow dedirtecek bir hıza çıkmak istiyorum.

Mesela şu hareket için gerekli plastik ilerlemesi iyi olur.

http://www.youtube.com/watch?v=TGMb99LB0I4#

Mucit23

Sadece eritme değil. Soğutma bu hızda problem olabilir.  Plastik bu hızda katilasmayabilir.

z

O aşama için de gene uçuk fikirlere girilebilir. Mesela adamlar PC fanı ile plastiği soğutuyorlar. Soğuma hızını artırmak için fan + pertier vs düşünülebilir.

trgtylcnky

Hızlı ekstrüzyünun bir sorunu da o hızda bir anda çok ince uçtan çıkan plastiğin sağa sola saçılma ihtimali. Akış hızı fazla olunca türbülans oluşacak. Ama bu sorunun önemli olmadığı iç kısımları basmak için kullanılabilir. Yine de içeride çok yüksek bir basınç oluşacak, aleti bir yerden başka yere taşırken bu basınç hemen azaltılamayacak ve çok çapak olacak diyebiliriz. Genelde yüksek hızda basabilseler bile kaliteyi arttırmak istedikleri zaman hızı düşürüyorlar.

300 mm/s basanlar varmış ama tabii hız kadar ivme de önemli çünkü sürekli zikzak çizen bir yapı var. O hıza gelene kadar çoğu hareket zaten bitmiş oluyor.

z

Mucit23

İndüksiyon ısıtıcı süper olur  ;) İyi fikir

muhendisbey

indüksiyonlu ısıtma fena değil, ancak dediğiniz hızda sürdürülebilirliği artırmak için ısıtılan blok daha büyük hale getirilebilir. Veya birden fazla ısıtıcı bu blok içerisine yerleştirilebilir.

Bu arada peltierli soğutma çok işe yaramayabilir. Bu seferde plastikte çekme hatalarına sebep olabilir. PLA'da nispeten az ABS'de çok.

z

İnduksiyon ısıtıcıyı  zaten sıcaklık sensörü ile kararlı sıcaklıkta tutacağım. Bir de üstüne feedforward kontrol ile gelen G kodlarına göre kapalı çevrim kontrol yapacağım. Böylece ısıtıcı bloğa birden flament sürüldüğünde ne oluyor yahu demeyecek. Sistem gelecek G/M kodlarına feed rate değerine bakarak önceden ısıtıcının ısısını yükseltmeye yada düşürmeye başlayacak.

Isıtma haznem çok küçük olacak. Isıt dediğimde sıcaklık hemen artışa geçecek.

Güzel bir digital kontrol projesi işte. Oyuncak çıktı bana.

https://www.youtube.com/watch?v=CBwA-WlsRLI&feature=youtu.be

ilhan_mkp

hocam indiksiyonla ilgili biraz açıklama yaparmısınız acaba biz neden bir türlü anlayamadık bu sistemi  :(

z

Anlaşılmayacak bir şeyi yok. Bir bobinden yüksek frekanslı yüksek akım geçireceksin sadece.