Haberler:

Foruma Resim Yükleme ve Boyut Sınırlaması ( ! )  https://bit.ly/2GMFb8H

Ana Menü

Mikrostep

Başlatan murat_alb, 10 Haziran 2005, 01:05:36

murat_alb

Selamlar arkadaslar. herkese iyi calismalar. benim step motorlarla ilgili birkaç sorunum var bilen arkadaşların yardımlarından dolayı şimdiden teşekkürler.

Yapmıs olduğum bir uygulamada step motorumu (1,8derece) l297+l298 ile yönlendirerek full modda sürdüm. Ve steplerimin uçlarına da hatvesi 1,5mm olan sonsuz vida bağladım. fakat pic programlamada ne kadar uğraşırsam uğraşıyım stepler kağnı gibi hareket etmekte ve sonuçta da bana 1 dakikada neredeyse maksimum 3cm lik gibi bir mesafe gelmektedir. frekansı arttırdığım zaman da step çalışmamakta. ilk sorum step motorların çalışma frekansını yükseltebilirmiyim ve nasıl. tamam bobinlerin enerjilendirilmesi gerek fakat bazı yerlerde dakikada 5.000-10.000 devire kadar sürücüler gibi ibareler gördüm de bunu nasıl başarabilirim. yani step motorumu daha hızlı sürmenin bir yöntemi varmıdır acaba.

Birkaç gundur internette gezerken MICROSTEP denen bir terim ile karşılaşıyorum ve bu hız olayı ile alakası varmı bilmem genelde bu terim frekans ile ilgili yerlerde cokca kullanılmakta. bir de ricam steplerde kullanılan bu mikrostep denilen terimin mantığı ve görevi nedir.

Yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkürler...
Dünya her sabah yeniden kurulur. O dünyada yanlızca çevresindekilere yardım edenler yaşar, bencil ve cimriler ise ömür doldurur...

bigbey

Mikro step adından da anlaşılacağı gibi Normal bir step,in bölünmüş hali
yani 1,8 derecelik bir adımı bölerek daha küçük açılarda motora ilerleme sağlamak
bir adımı 256 ya bölen devreler var.yani 1,8 derece/ 256 kadar küçük bir adım ile motorun yol alması sağlanıyor.
Motorun hızına gelince;
yaptığın yazılımda motor clock palslerinin gönderildiği rutini yazarsan sana yardımcı olabilirim.
1 dakikada 3 cm gidiyorsan
30mm/1,5=20 tur bir dakikada hakikaten düşük bir yol.
birde şu an hangi sürücü devresini kullanıyorsun.
zaten 200Hz lik bir frekansla sürsen saniyede 1tam tur dönmüş olur.
yani sistem oldukça hızlı hareket etmesi gerekli.
TA6R

Macera

200 adımlık bir motorda 1.5mm hatve ile bir dakikada 3 cm gitmek için sadece 4000 puls gerekmekte.Yani bir PIC için önemli bir değer değil!

L298 in doyma voltajlarını hesapladınmı?(high 2 volt low 1.6 volt)
Bobinlerdeki akımın hızla istenen değere yükselmesini sağlıyormusun?(chopper kullanıyormusun?)
Diyotların hızlı diyotlarmı?(Tavsiyem BYV27 gibi fast recovery)

Aşağıdaki dökümanları incelemeni tavsiye ederim.
http://www.st.com/stonline/books/ascii/docs/1675.htm
http://www.st.com/stonline/books/ascii/docs/1650.htm
Kurduğun devre yukardaki linkde bulunan dökümandaki 5 inci şekil gibimi?
Şeklin sol altdaki dirençlerini kendine göre ayarlaman lazım.
Devrenin şemasını bilmediğim için ancak bu kadar yardımcı olabiliyorum.
"Art without engineering is dreaming; engineering without art is calculating." -- Steven K. Roberts

murat_alb

teşekkürler bigbey verdigin bilgiden oturu. bir de bu microstep ile ilgili shemalar var dedin de onun elinde var ise bir kopyesini alabilirmiyim. simdiden sagol.

macera kardes kullandigim l297-298 katinda BYW28 shortky diodlar kullandım (50ns idi galiba-datasheete gore yeterli) ayni zamanda chopper etkisini de kullaniyorum fakat doyma akimi gibi bir hesap yapmadim o nedir bir fikrim yok. vref bacagindan motorlari surecegim akim degerini trimpotla ayarlamaktayim ki yaklasik 1A gibi bir deger ile motoru beslemekteyim. ayni zamanda motorumu 5V gibi bir gerilim degerine set etmekteyim. L298i de Vmotor gerilimi yani yaklasik 5V gibi bir degerle beslemekteyim ve l298in besleme bacagina paralel yaklasik 1000uF/50V gibi bir condansator bagladim.ama genede motorlar yavas. pic programlamada (proton) kullandigim prosedur asagidaki gibi.
burada ofs_clkw sayisi usart ile pc den alinmakta. herhangi bir word olabilir. ayni zamanda gecikme suresi degiskeni olan gec1 yaklasik 25-30 arasinda olabiliyor. 20 civarlarında iken motor takiliyor ve calismiyor. pic'imin harici osilator frekansi 4Mhz kristal.
FOR FORSBT_W = 0 TO OFS_CLKW STEP 1
	   PORTB = PORTB ^ %01000000
	   GOSUB ASM_GECIK
	   PORTB = PORTB ^ %01000000  
                  NEXT

ASM_GECIK:
ASM
 	   MOVF  GEC1,W
	   MOVWF GEC11
DO1:
	   MOVF  GEC1,W
	   MOVWF GEC22
DO2:
	   DECFSZ GEC22,F
	   GOTO DO2
	   DECFSZ GEC11,F
	   GOTO DO1
RETURN
ENDASM

dun cncdesigner sitesidendeki bir video da ( http://www.cncdesigner.com/avi/flz03-1.avi ) step motorun dondurulmesini gordum akillara zarar. ondan dolayı kesin benim bi yerde hata var ya da kullandigim teknoloji yanlis diye bir karara vardim. acep nereden veya neden. simdiden teşekkürler.
Dünya her sabah yeniden kurulur. O dünyada yanlızca çevresindekilere yardım edenler yaşar, bencil ve cimriler ise ömür doldurur...

bigbey

Mikrostep ile ilgili elimde şema yok budevreyi hazır olarak gördüm ve pahallı bir üründü.

bende hazır yaptığım bir L298 sürücü var istanbuldaysan sana vereyim
beraber çalışıp yapabiliriz.
TA6R

Macera

Chopper tekniğini tam kullanamıyorsun problemin motora akımın yeterli zamanda gelmemesi.
Motorun 5 Volt ile besleyeceğin
L298 doyma voltajları için en az 4 Volt daha koyacan.
Ölçme direnci içinde hesap yapacan.
0.5 Ohm kullanırsan 1 amperde V=IxR bağlantısından 0.5 Volt gerekmektedir.
Bobine akım verdiğinde Ldi/dt bağlantısından dolayı Voltajın hemen yükselmeyecek.Zaten kayıplarını hesaplarsak bile voltajın düşük olduğunu görürsün.
4+5+0.5=9.5 Volt en minimum değer.
Bobinin hızla yeterli seviyeye çıkmasını istiyorsan en az 20 voltla beslemen lazım.
Akım kontrolünüde komparatörün bir ucunu shunt resistordan gelecek voltajdan alıcaksın.
Komparatörün diğer ucunada referans olarak devamlı 0.5 volt verecek  bir voltaj bölücüsü yapman gerekecek.
Mesela 5 volt ile toprak arasına 9kOhm ve 1 Kohm dirençleri seri bağla.
İki direnç arasında 0.5 Volt oluşacaktır.
Bu voltajıda komparatörün diğer ayağına bağla.
Sorunun büyük ihtimale çözülür.

Verdiğim linkleri incelersen konuya iyice vakıf olursun.
Yine problemin olursa çekinmeden yaz.
"Art without engineering is dreaming; engineering without art is calculating." -- Steven K. Roberts

murat_alb

bigbey kardes ben konyadayim. Allah razi olsun ilgine ve emeğine teşekkür ederim. bende datasheetten yararlanarak bir tane yaptım calisiyor motoru donduruyor vesaire ama hızlı suremiyorum.

macera kardes. ben yaptıgım devrede rs direncleri olarak 1/4wattlık 6 tane metal filmi (2,64ohm) paralel baglayarak kullandim ki (yuksek wattli hassas direnc bulamadigimdan) bu da yaklasik olarak bana rs degeri olarak 0,44ohm vermekte. bunlar l297 ile 298 arasinda ilgili yerlere (l297de 13,14 bacaklari - l298de 1,15 bacaklari) bagli. Referans gerilimi olarak ta 4760ohm(4.7k) luk metal film dirence seri bagli 1k lik trimpot kullandim. bu durumda bu direncler uzerinden akan akim = 5/(4.7+1)= 0,877mA yapar. burada eger trimpotun degerini 500ohm'a alirsam o zaman VREF=500ohm*0,877mA=0,438V yapar.
ICOIL=Vref/Rs
ye gore ICOIL=0,438/0,44=1A degeri almaktayim diye hesaplayarak yapmistim devremi ama L298in degerini hic yukseltmeyi denememistim.
Fakat benim yaptigim devre de L298'in cikisindaki Q1,Q2,Q3,Q4 cikislari stepe bagladiktan sonra stepin vmotor uclarina da sase vermistim. yavas hareket bundan dolayimi sence. o zaman senin dediginden anladigim l298'i 20V civarlarinda besle midir? bu durumda etiket degeri olarak 5v yazan bir step zarar gorebilirmi. bu sekilde motor, yukarida verdigim videodaki stepin donmesi ile mumun sönmesi olayini gormusseniz, o şekilde davranırmı. yani hızlanırmı. ve aklıma takilan bir olay daha ben 1A e yakın bir akım çekiyor olsam bu L298in ısınması gerekli fakat ısınmıyor hic. aynı zamanda cok yuksekte tork elde edemiyorum. parmağımla biraz guclu sıkıştırırsam o zaman durabiliyor veya adım kaçırması yapabiliyor. torkun olmaması demekte akımın düşük çekildiğine delalet olması lazım. fakat Icoil degeri dogru. yani napiyim hızlandırmak için anlamadım. uygulamamda sence baska bir yanlislik varmi.

murat_alb

bir de benim kullandığım motorun yapisindan kaynaklanabilirmi acaba bu yavaslik mevhumu. kullandığım motorlar eski nokta vuruslu IBM Graphics printerlerden söküldü.
Sanyo Denki Co. Ltd. Class B
1.8 derece
4,1V - 1,1A - 6 kablolu

ve

Sanyo Denki Co. Ltd. Class B
1.8 derece
2,46V - 1,82A - 6 kablolu

şimdiden teşekkürler's

OG

6 uçlu motoru L297-298 çifti ile nasıl sürdünüz ki? Normalde 4 uçlu için mümkündür.  H köprü sürücü kullanır.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

murat_alb

yazıda da yazdığım gibi her iki vmotor ucunu da şaseye cektim oyle calisti ama bilmiyorum demek yanlis bir uygulama olmuş. acemilik cömezlikten kaynaklanıyor demek. peki 6 kabloluyu nasıl sürebilirim hızlı bir şekilde chooper ile

OG

Emin değilim ama sargıların yarısını deneyin derim. Baştaki bir uç boşta kalsın. Sargıların diğer iki ucu L298'e. 2 ileri bir geri gibi saçmalayabilir. Diğer taraftan 5 volt yetmez. Yüksek bir gerilim verin.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

z

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

SpeedyX

Bu ne böyle? define haritası mı? :)
Webde daha anlaşılabilir animasyonlar var, onlara bakın bence. Bu biraz korkutucu olmuş.

KaraBey

Bence bu şekillerini anlayamayan, motor bağlantı sistemini çözemez
Görünüşte her ne kadar karışık görünsede bu böyledir
forumda motor bağlantı bulma yöntemleri daha önce 3-5 kez anlatılmış
tipi ne olursa olsun kaç uçlu olduğuda önemli değil fark etmez
en düşük ohm'un olduğu yer tek bir sargıdır
bu değerden yola çıkarak tüm sargı adedi ve uçlar ortaya çıkar
sonra tek tek dışardan elle uyartılarak adım sıraları bulunur
bu işlem toplam 5 dk ızı alır

Bir örnekle tanımlamak gerekirse 6 tı uçlu motoru ele alalım yukarıdaki şekilde alt soldaki
3 uç bir birine ohm gösterecek diğer 3 uçta aynı şekilde ohm gösterecek 2 ad. birbirinden bağımsız sargılar olduğunu görürüz
bu 3 ucu alıp incelediğimizde sargının 2 ohm olduğunu farzedersek
bir uç sabit birinde 2ohm diğerinde 4 ohm gösteriyorsa bu sabit uç yukarda gözüken şekillerden yanyana bağlı olan 2 sargının bir yanı olduğunu belirtir, 2 ohm olan uçsa sargının orta ucu olduğunu belirtir
şimdi orta uçu bulduk burayı sabit tutup diğer uçları gezersek her 2 uçta şimdi 2 ohm gösterecektir
Adım sıralarını ise şöyle deniyebiliriz
ortak uçları biliyoruz bunları birleştirip + ya verelim
- ucu bir uca değdirelim motor 1 adım dönecektir
sonra - ucu diğer 2 sargının olduğu uçlardan 1 ine değdirelim
aynı yönde dönüyorsa doğru yoldayız tersse birdahiki denemede diğer ucu kullanırsak bu 4 ucu tek tek gezdiğimizde motorun adım adım bir yönde döndüğünü göreceğiz

Macera

Alıntı yapılan: "murat_alb"
bu durumda etiket degeri olarak 5v yazan bir step zarar gorebilirmi
Komparatör değerlerini doğru ayarladıysan kesinlikle zarar görmez.
L297 inin işi voltajı doğru yerde doğru zamanda kesip açmak.
Dediğim gibi 20 Volt uygula farkı hemen anlıyacaksın!