ULTRASONİC ÇATLAK KONTROLU

Başlatan hamit, 31 Ağustos 2005, 03:25:04

salim ALTIN

İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

hamit

evet selim usta sıstem aynen bu ve metal sectorunde hemen hememn zorunlu bır gereksınım gereklı malzemelerı temın edebılırsemm bırıkı uygulama yapıcamm ama hala daha ıstedıgım gıbı bır sensor bulamadımm degısık yontemler ve sensorler var ama onlarda ısıme yaramıyor...

salim ALTIN

Merhaba.
Eğer yöntemler konusunda ve sensörler konusunda isteklerini tam olarak ortaya koyarsan en azından çevremizdeki bilenlerdende fikir alarak yardımcı olmaya çalışırız.
Benim bir müşterim yapmak istiyor. Daha doğrusu fabrikanın teknik sorumlusu olan arkadaş. Onlarda benden yardım istediler.

bu firma işte.
Ben yapmaya sıcak bakmıyorum ama ilginç konu.
(bir yanlışı düzeltelim başlığında uygulamada bahsettiğim makine bu idi. Hattın sonunda zor da olsa belli olan 85 KW dc motor. Otomat çeliği milleri (46mm çapa kadar) kalibre ediyor.)
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

hamit

selim ustam bu sıstemın uygulama alanları aslında cok farklı eklemıs oldugun resımde sıstem sanırsam bır boy halındeki metel testıne uygun bunun genelede kontrolu manyatik rezonans sıstemıyle kontrol edılıyor yanı bır bobın ıçerısınden gecılrılerek ve karkarsıdakı bobındende değerler alınarak standartlar arasında kıyaslama yapılıyor  bu durum genelde malzeme daha hammade durunda iken yapılan işlemler...

bırde ultrasonıc uygulaması var sanırım senın ve aster ustanın verdıgı lınlerde de vardı işlemi bitmiş ve depolamaya gecıcek malzemelerin kontrolu ıcın gereklı olan sısıtem

buda genelde tabıı kendı uygulamam için düşünuyorumm benim malzemem bıldıgımız kalem pıl boyutunda bir metal btun işlemler bıtııkten sonra bu malzemeyı işlemler sonucubda deformasyana uramış mı dıye tes etmem gerekıyor.

bunun en hızlı ve en karalı sekılde olamsı gerekıyor seri imalat oldugu için bir malzememnın test süresi ise 4 saniye bir süre...

olay şu bu malzemeyı iki punta arasıda 1500 devirler civarıda döndurek aynı anda ultrasonc probuda bu malzeme enınde gezdırmek ve bu bılgılerı   degerlendırmek..

en hızlı yontem bu ama bu işleme uygun kalem tipinde rx ve tx ultrasonıc probu bulma aynı kılıf içeresin de

hala daha arıyorum amam ulaşamadımm bu arada gözünüze carparsa dolanırken yardımcı olursanız sevınırim...... selamlar

timpati

linklere de bakılırsa genelde bu sistem metaller üzerinde denenmiş. aynı mantıkla çalışan ve beton blokların/duvarların imalat hatalarını/bozulmalarını veya çatlaklarını tespit edebilir miyiz?

yanılıyorsam söyleyin:

örneğin 30kHz'llik bir usonic işaretin dalga boyu havada yayılma için 1cm dalga boyuna sahip olunca 1 cm'den küçük engelleri görebilecek midir? bu iş için daha yüksek frekanslı bir kaynağa ihtiyaç yok mudur? ben metal malzemelerdeki çatlakların tespiti için x ışınları kullanıldığını sanıyordum. lütfen birileri beni aydınlatsın.
why mr. anderson, why ?

hamit

timpati hocam dedıgın olay da bu sıstemle kontrol edılebılır sonucta saglıklı oldugunu bıldıgınız bır yuzeyden aldıgınız bılgılerı dıger testlerde kıyaslaya bılırsınız.
duvarın ıcınde metallerde olucaktır cunkı orda farklı sınyaller elde edıceksınız hatalı yuzeylerle normal yuzeylerdekı farklılıkları tespıt ederek belırlı bır done  olustura bılırsınızz.