Coil Gun Devresi ve mantığını anlayamadığım iki eleman

Başlatan ahmetzafer, 17 Kasım 2015, 15:47:10

ahmetzafer

Merhaba Arkadaşlar.

Şu aralar sürekli coil gun ile ilgili konu açıyorum farkındayım ve bu yüzden çok özür dilerim ama bu son ve bunu yapmaya kararlıyım. Yani bir daha sorum olursa bu konu üzerinden sorucam :)

Soruma gelirsek;
Resimde herkesin ulaşabileceği bir Coil Gun devresi mevcut. Şimdilik benim sorularım kırmızı daire içerisindeki elemanlarla ilgili.

- İnternette KD510 ile ilgili bir diyot datasheet i bulamıyorum. Alakasız şeyler geliyor. Elemanı yanlışmı aratıyorum acaba?
  Bide KD510 diyotuna NE555'in 5 nolu bacağından bir bağlantı geliyor. Datasheet'i az bişi inceledikten sonra açıkçası içimden 1n4007 gibi bir diyot koyasım geldi. Fark eder mi?

- 2. kırmızı daire içerisindeki eleman oraya neden konmuş ve nedir? Ben izolatör diye düşündüm ama emin olamadım.



Teşekkür Ederim....

z

Diyod yerine 1N4148, !n4001 vs kullanabilisin.

Kırmızı daire içindeki nesne, voltaj yükseltme transformatörü.

Bu devre ölümcül voltaj üretiyor. Kapasitör bloğu kazara kısa devre olursa  çıkacak ses ve ışıktan altına yapabilirsin.

Küçük bir tavisye. Uğraşma.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ahmetzafer

Yardımın ve tavsiyen için çok teşekkür ederim. İşim gereği yüksek gerilimle çalışmaya alışığım.

Sadece bazı temel eksikliklerimi tamamlamaya çalışıyorum.

Teşekkür ederim.

z

Gene de hatırlatmakta fayda var.

EHT trafolarında 20..30 kV gerilime çarpışmışlığım çoktur ve hala hayattayım. Pis bir yanık et kokusu oluşur.

Buradaki durum çok farklı. 600..700v olduğunu düşündüğüm DC bir gerilim söz konusu. Üstelik çarpıldığında voltaj yüklenip düşmeyecek.

Bu nedenle çok sakat.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ahmetzafer

Tekrar Merhabalar...

Bir kaç tene sorum olacaktı.. :)

Devredeki sistemim çalışıyor. Kapasitörleri şarj edip boşaltabiliyorum. Ancak Kapasitörlerim çok yavaş şarj oluyor.
İki farklı transformatör kullandım.

- Biri devre üzerinde yüksek gerilim tansformatörü(küçük birşey, televizyonların içindeki yüksek gerilim devrelerinden birinden söktüm). Tek başına primere 12 V verdiğimde çıkışta Vmax gerilimi 2500 V civarında bir değer elde ettim. primere seri bir direnç bağladım, hem mosfet im ısınmadı hem de 1000V a indirdim. Ancak akımıda sınırlamış oldum.
Kaynaktan yaklaşık 400mA çekiyor trafo çıkışı yaklaşık 4 mA ve doğal olarak çok yavaş şarj oluyor.
Kapasitörlerin şarj süresi 15-20 dk yi buluyor, oda tam olarak değil.
Kapasaitörler 333uF 1200V değerinde.

- İkincisi elimde 200W lık primer 12V seconder 810 V başka bir trafo var. Aynı devre üzerinde primere bağladığım seri direnci çıkardım. Kaynaktan 2,5A - 2,8A akım çekiyor. Çıkış, gerilim büyüklüğü oranında düşüyor. Kapasitörler bağlı değilken multimetremden ölçtüğüm dc gerilim 870 V civarı. (Bu arada devrem yukarıdaki devrenin aynısı değil bazı değişiklikler yaptım. mesela ben trafo çıkışına köprü diyot bağladım. )
Kapasitörler hızlı şarj oluyor. 1 dk içerisinde 700 V civarı doluyor. 1 dk sonrada 800 V a şarj oluyor ve şarj olmaya devam ediyor.
Ben bunun daha hızlı olmasını istiyorum. Eğer mümkünse. Bu konuda neler yapabilirim?

- Bahsettiğim 333uF 1200V kapasitör değerini 3 tane 1000uF 400v kapasitörü seri bağlayarak elde ettim. Ben 4 kapasitör kullanıp 1000uF 800V yapsam bu çıkış gerilimleri bir zarara sebep olur mu?

-Devredeki Neon Lambam yanmıyor. 80V luk Neon Lamba kullandım. Gerçi uçlarına düşen gerilim 67 V civarında birşey ölçtüm. Çözüm olarak Neon a giden seri direnci veya etkileyen diğer direnç değerlerinin değiştirmeyi düşünüyorum. Sizce bunun sebebi ne olabilir?

- Elimde direk elde edebileceğim 80V Dc yok. Neon lambanın sağlamlık testini nasıl yapabilirim?

- İlk başlardaki denemelerimde devredeki 'hazır' led i yanıyordu. Ancak yaptığım son devrelerde yanmıyor. Ben bunu 1200V luk kapasitör kullandığım için ve tam olarak doldurmadığım için olduğunu düşünüyorum ama emin değilim. Sizce ne olabilir?

Teşekkür ederim.

t600

coil gun ile bir süre önce uğraştım . Etkili bir silah yapımı için  fizik formüllerinden yararlanılmalı .
Örneğin normal bir silah düşünün . mermi 5 gr  ve mermi namlu çıkış hızı 300 m/s  .
e = mc2   yani   enerji = kütle  x hızın karesi   .    yada    f = ma .  biz f = ma   yı kullanacağız . enerji   jule yerine wat cinsinden kullanın .Böylece  bir merminin kullandığı enerjiyi  wat cinsinden bulun . Daha önce hesapladığımda bir mermi 100000w /s   harçıyordu .  yani lidyum bir pil gerçek bir silah etkisinde  100 atış yapabilir .Devrenizi kendiniz tasarlayın , hatta mümkünse kondansatörleri  alüminyum folyodan kendiniz yapın . bir mermi gücüne erişebilmek için  400 v 1000000uf  bir kondansatör edinin .
Kondansatörü bobine boşaltığınız anda dikkat edilmesi gereken en önemli şey demir nüve coil in ortasına gelmeden enerji kesilmeli yoksa bobin tekrardan firenleme enerisi üretir  , ben bunu optik sensör ile yaptım . 48 mhz bir pic ile 300 m/s de giden bir mermiyi 1 mm  içinde 30000 farklı yerde görebilirsiniz .  Başarılar.

ahmetzafer

@t600 verdiğiniz bilgiler ve tavsiyeler için çok teşekkür ederim. Bunları da mutlaka değerlendireceğim.

Dediğiniz gibi bende fizik kurallarından yararlanarak bir takım hesaplamalar yaptım. Ancak önceliğimi ilk olarak sistemin çalışmasına verdiğim için hız konusunda ayrıntılı bir çalışma yapmadım daha. Ama verdiğiniz bilgiler sayesinde biraz kafamda biraz daha netleşti.

Kondansatörümü kendim yapmayı hiç düşünmemiştim ilerleyen zamanlarda bununla ilgili ayrıca bir çalışma yapacağım.
Şu andaki planım sırasıyla,
- Kondansatör şarj süresini düşürmek,
- Daha bobin hesabıyla ilgili az bir çalışma yaptım(selenoid bobinlerle ilgili bir takım hesaplamalar). Ayrıntılı bir çalışma yapıp, deneyerek ve görerek, uygun bir bobin sarmaya çalışmak.

Şu anda bile ilk denemelerim olduğu için beni tatmin eden bir sonuç alıyorum.

Bunlardan sonra sizin bahsettiğiniz kondansatör üzerinde ve bobinin frenleme enerjisi üzerinde çalışacağım. Bu aşamalar sonucunda güzel bir sonuç elde etmeyi umuyorum.

Benim sorum siz bu değerde bir kondansatörle çalışıp denediniz mi?
Şarj süresiyle ilgili bir sorun yaşadınız mı? Yoksa süre önemli değil diyip tamamen dolasıya kadar beklediniz mi?

Teşekkür ederim.

t600

lidyum pil kullanırsan inanılmaz hızlı şarj edebilirsin .  en ucuz çözüm 3 usd
http://www.aliexpress.com/item/DC-12V-to-220V-100v-Auto-Car-Power-Converter-Inverter-Adapter-Charger-With-USB-Car-Charger/32328750255.html?spm=2114.031010208.3.27.N4SOSm&ws_ab_test=searchweb201556_6,searchweb201644_2_79_78_77_82_80_62,searchweb201560_5

lidyumu  220 ye çevir simetrik kondansetöre    440 volt doldur , araya bir direnç ve diyot koy .
400v 100 000 uf kullan , devre yapmana gerek yok kondansetörleri doğrudan kontak  anahtar ile bobine ver .  En ucuz kondansatörü sahibinden de çıkmadan bulabilirsin

mesaj birleştirme:: 23 Aralık 2015, 08:01:04

eğer  bobini tioid yaparsan yiv set ile sağlanan dönme hareketini de yapabilirsin . Ama emin ol g3 kadar güçlü olur  :) Aslında parçaçık hızlandırıcı gibi birşey yapıp önce hızlandırıp sonra salmak gerek , yani enerjiyi kondansatör yerine doğrudan yörüngesel dönme hareketleri ile parçaya vermek , modilasyon modilasyon içine girmiş bir dönme hareketi . aslında bir topu altın oran ile aynı anda her yere döndürebilmek ile ilgilir  .      :)

mesaj birleştirme:: 22 Aralık 2015, 18:05:11

sonuşta bir küreye altın oran denklemi uygulandığında küre aynı anda her yere döner ve enerji küreye önceden yüklenir ve öyle fırlatılır , bunu denemek istemezsin ama :)

muhittin_kaplan

t600 fikirler güzel.. şu yiv set olayı nasıl olacak açarmısın biraz

ahmetzafer

@t600 hocam elimde lityum pil vardı. ama ben sürekli şarj edip durmamak için güç kaynağından besliyordum. siz söyleyesiye kadar aklıma bile gelmedi.
Güç kaynağı ile 1 dk de 700 V şarj ediyorum. Lityum pil ile 20-30 sn de 900V a ulaşıyorum. Teşekkürler.

Zaten ben devre kullanmadan da başka bir versiyon yaptım. 12 V akü ile 220 inverter ile kapasitörleri şarj edip kullandım. hatta elime yeni geçen bir trafo var 220 yi 800 e yükseltip kullanacağım.

Şu anda 250uF 1600V değerinde bir kapasitör ile çalışıyorum. iyice dolasıya kadar bekledim 1050 - 1100 arasında bir gerilime kadar şarj etti. Ben kapasitör değerini 1000uF 800V değerine çekmeyi düşünüyorum. Bu çıkış değerinde kapasitörler 800V dolduktan sonra herhangi bir sorun yaşar mıyım?
Benim ön görüm fazla beklersem kapasitör şişer.

z

4700uf 800v değerindeki kapasitör bloğunu 3sn içinde 700v'a sarj edebilen özel şarj devresi yapmıştım. 220v ile besleniyordu. Max gücü 1kw idi.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

t600

Yiv set olayı:
Yiv set maddeye enerji yüklemek demektir , Atom düzeyinde bakıldığında radyoaktif madde gibi düşünülebilir .
Piyasada yivsiz av tüfeğinin vergisi 5 yıllık 25 tl iken yivlinin vergisi 2000 tl dir . Yivli atılan bir mermi  yatay ilerleme ile birlikte kendi içinde depoladığı enerji ile  dönme hareketi ile ilerler .
Bunu şöyle düşünün . 10 mm çapındaki bir matkap ucunu  yukarıdan aşağı doğru  10 cm yüksekten elinize bırakın . çok  bir şey yapmaz , zaten yavaştır . Ama matkabı kendi ekseni etrafında 1000 devir ile çevirin  ve öyle bırakın , sonuç facia olur . Dolayısı ile bir merminin gidiş hızına kendi içindeki dönme hareketi  çarpan olarak etki eder .
bir mermiyi 300 m/sn ile  atarken  1 metre çaplı yörüngede 10000 devir ile çevirerek atarsanız inanılmaz bir tahrip gücü oluşturursunuz . Diğer bir yönden bakıldığında kendi ekseni etrafında dönen bir şey  jiroskop gibi davranır  ve çok daha uzak mesafelere  , bir doğrultudan sapmadan gidebilir .
Eğer bir demir bilyeyi manyetik alan ile havada askıya alıp  onu  kendi içinde hızlandırıp  yatay atışa sokarsanız  manyetik yiv  yapmış olursunuz .
En önemlisi : Bir şeyi aynı anda her yöne çevirip öyle fırlatırsanız inanılmaz bir şey olur .   Biz bir şeyi ya x ekseninde yada y ekseninde çevirebiliyoruz . Bu x ve y  eksenindeki sarımlara  altın oran içeren bir formül yazarsak   bu madde aynı anda  sonsuz yöne altın oran katları doğrultusundaki hızlar ile döner . Altın oran bu noktada nimettir . Eğer bir maddeyi aynı anda her yöne döner vaziyette atabilirseniz bu en güçlü yiv olur ve aynı anda her yöne dönen bir madde yer çekiminden bağımsız olur . Şöyle bir örnek vereyim . Ay kendi etrafında döner , dünya etrafında döner , dünya ile birlikte güneş   ve bu tüm evren içinde düşünüldüğünde aslında herşeyin etrafında döner , yanı altın oran ile her yöne döner , ama hızlar  altın oran katlarına göredir . Neyin etrafında dönerseniz onu mesnet alırsınız , eğer aynı anda her yöne dönerseniz evreni mesnet alırsınız ve Einstain nin  evren tegorisindeki uzay zaman dokusu sizin için düzleşir .
Radyoaktif maddeler kendi içinde her yöne dönebilen bir yapıya sahiptir , titreşimleri ( yivleri ) artıkça bu hızlarda titreşim , yanı ışıma yaparlar , biz onları durağan görsek bile  inanılmaz küçük bir alanda salınım yaparlar . Atom altı dünyanın yerçekiminden etkilenmemesinin sebebi altın oranlı bir yörüngede dönen yapılarının olmasıdır .
Sonuç olarak yiv olayı uranyum zenginleştirme ile aynı şey gibidir .
Eğer 1cm lik çelik bir parçayı altın oran ile 100 000 000  devirde çevirip bir mermi hızında bir tanka gönderirseniz , tank erimiş demir olur :)  .
Günümüzde laser e yiv vermek ile uğraşan adamlar var . Lasere yiv verilirse sonuç korkunç olur .
Yiv olayı ile yaptığım bir test . Bir tv kumandasının ıf gözünün  oluşturduğu dalgaya yiv  vererek mesafeyi çok ciddi arttırmıştım .   Radyo dalgalarında yiv  modilasyon modilasyon içine sokularak yapılıyor .
Bu yöntem zaman makinası ile ilişkilidir , aynı prensip ile çalışır .Uzay zaman dokusu .

esensoy

Hocam ne enerjisi yüklüyorsun, neyle neyi karşılaştırıp karıştırmışsın,
barut tabanlı atış yapılan mermilerde baruttan başka enerji mi var?
Yiv set ile enerji yüklenmez, korunur diye düşünüyorum,

Sizin dediğinize göre dremel e matkap taksak, çalışırken dikine yere bıraksak facia mı olacak yani? (25-30K devir dönüyor dremel,)
En tehlikeli an "zafer" anıdır.

z

Testesteron yüklü silindirik nesnelere de yiv açabilirsiniz.

Yiv set performansı artırır. Uzaktan kumandada, laserde her yerde. Matkap freze mesela.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

efsanepoldem