CD DVD lens kontrolü

Başlatan DaRt, 03 Mart 2016, 11:25:47

DaRt

Bakırı kaldıracak güçte lazer üniteler 40w civarı olmalı. Bu güçte lazer üniteler 3000$ seviyelerinde. Ayrıca profesyonel pcb imalatçıları bakırı lazerle kaldırma yöntemini kullanmıyor. Dryfilm ve asit ile indirgeme yöntemini kullanıyor.

z

@DaRt

Pinleri bulduysan ben de aramaya uğraşmayayım. Modülü açmadım açmak da istemiyorum. Konnektöründe atıyorum 30..40 pin var gibi görünüyor. Ne bunlar böyle?

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

DaRt

Hocam bana sadece lazer diyot gerekliydi. Dışarıdan görünen 3 pinli flat kablo lazer diyot için. Bunun dışında 4 pin adım motor, 4 pin optik lens kontrolü içi. İki adet sensör var diğerleri bunların kabloları ama hangi pin ne işe yarıyor bilmiyorum. Önceki mesajlarımda da yazdığım gibi bu mekanizmayla pozlama çok mümkün görünmediğinden detaylı çalışma yapmadım. Ünite iş yerinde, yarın kablolara ve sensörlere ait detaylı fotoğraf atarım. Belki işine yarar.

DaRt

Hocam yukarıdaki fotoğraftaki mavi daire içerisindeki 4 pin adım motorun bağlantıları. Adım motor mor daire içerisindeki merceği ileri geri hareket ettiriyor. Yeşil daire ile belirtilen yerde uv laser diyot vardı. kırmızı daire ile belirttiğim yerde uv lazer diyotun 3 pini vardı. sarı daire ile belirttiğim yerdeki 3 pin cd yada dvd lazer diyotu kırmıı renkli güçlü bir lazer diyot.gri daire ile belirttiğim yer alıcı sensör yanlış saymadıysam 19 kanal sol üst köşede görülen flat kablo sensörün.

Yukarıdaki fotoğraftaki sarı daire ile belirttiğim yerin hemen altında 24 pinli bir entegre devre var.  mavi daire ile belirttiğim yerde 19 pinli sensör bağlantı kablosu var. yeşil daire ile belirttiğim 6 pinli kablo lens hareketi için. kırmızı daire uv lazer merceği, gri daire ise cd dvd merceği.

z

Entegre falan deyince dayanamadım açtım içini.

Entegre hakkında hiç bir bilgi bulamadım. (5A48C1 35213)

Mavi dairenin hemen altında 4 uçlu bir optik nesne daha var.
Sanki o da laser gibi duruyor.

Bu durumda 3 laser var gibi görünüyor. Bunları aşağıda 1-2-3 olarak gösterdim.
Belki 3 nolu nesne laser değil de laser seviyesini sabitlemek için geri besleme amaçlı fotodiyod da olabilir.

? olarak gösterdiğim blok küp şeklinde bir optik ve bir birine dik duran iki laseri nasıl birleştiriyor anlamadım.

mesaj birleştirme:: 30 Mart 2016, 15:20:03

Çizdiğim blok şemaya göre 3 nolu nesne laser olmaz. Fotodiyod olmalı.

DaRt

Hocam o 4 pin flat kablonun kablonun parçası, açtım ben orayı. sistemde 3 tane diyot olmalı zaten. cd, dvd ve bluray için. 3. altlarda bir yerde, mavi dairenin altında ama o kadar açmadım içini net bir yer söyleyemiyorum. Üstten bakınca bir delik daha var orada sanırım.

z

Odaklama yapmak için step motorla hareket ettirilen merceğin konumunu değiştirdinmi?

3 uçlu laser blue ray laser ise 3. uç nedir?

Laserden ne değerde akım akıttın?

Fluorasant boya satılıyormuş. Denemelerde onu kullanayım diyorum.

Benek çapını değiştirmek için step motorla ileri geri oynatılan mercek çok işe yarardı. Aslında optik sensörlerini kullanabilsek otomatik fokus için çok iyi olurdu.

DaRt

Evet değiştirdim ancak odaklama konusunda kayda değer bir fayda sağlamadı. Başka bir amacı var sanırım bu merceğin.
Bazı lazer diyotların içinde fotodiyot varmış geri besleme için. Denemedim ama belki bunda da vardır.
Lazere 150ma kadar akım verdim. Aynı lazer diyota 650ma vererek 1100mW güç alanlar var ancak soğutucum olmadığından denemedim. 30m ampere kadar düşürdüm denemelerimde.
Benek çapını değiştirmek için merceğin bağlı olduğu kısmı hareket ettirmek daha mantıklı. Başka bir ünite bobinlerine 5volt verdiğimde harekete mercek ileri doğru harekete geçiyordu. Eğer değişken gerilim uygularsak istediğimiz mesafeye getirerek benek boyutunu değiştirebiliriz. Ancak benek etrafına da az da olsa pozlama yapıyor. Bu nedenle denemiyorum artık. Polygon mirror motorum geldi istedğim devirde döndürebiliyorum. Merceklerim gelsin o şekilde çalışmalara devam edeceğim ben.

z

Fluorasan sprey boyayı Koçtaşta buldum ancak uv ışıkta parıldama falan yapmıyor. (Eprom silici ile denedim)

UV ışıkta parıldayan bir düzleme ihtiyacım var.

Aklınıza gelen pratik çözüm varmı?

z

https://youtu.be/gULiIHzscvQ

İşe yarayıp yaramayacağını bir kaç güne anlayacağız.

z

Yaptığım optik düzenek üzerinde değişiklik yaparken mercek elimden fırladı ve kayboldu.

Eski bir CD çalardan mercek söktüm işe yaradı ve şimdi yakıcı bir lazer oldu. Siyah nesneleri kesiyor ancak odak noktası eskiden çok iyiydi. (2..3 cm). Şimdiki mercekte odak noktam 2..3 mm ve bu çok kötü oldu.

Eski mercekle çok ince benek oluşturabiliyordum. Şimdikinde saçılma fazla.

Galiba deneme bile yapamayacağım.

maodon

Alıntı yapılan: z - 01 Nisan 2016, 17:06:33
Fluorasan sprey boyayı Koçtaşta buldum ancak uv ışıkta parıldama falan yapmıyor. (Eprom silici ile denedim)

UV ışıkta parıldayan bir düzleme ihtiyacım var.

Aklınıza gelen pratik çözüm varmı?
boyayı yanlış yerden almışın dövmeciden alıcaktın  uv tatao ınk tanesi 90tlhttp://dovmemalzemesi.gen.tr/ultra_viyole_dovme_boyalari.html

z

İnanılır gibi değil. Kaybettiğim merceği evden çıkmak üzereyken buldum.

Merceği kavrayan plastik aksamın dışını biraz inceltmem gerekiyordu. Zımpara makinesinde inceltirken birden makine parçayı elimden kaptı ve fırlattı. Mercek,  yaklaşık 40metre karelik atelyenin kerhangi bir köşesine fırladı. Serçe parmağımın tırnağı kadar boyuttaki bu parçaya benzeyen yüzlerce çöp atalyenin heryerindeydi. Kısacası bulmam imkansızdı.

Aramaya bile çalışmadım deli işiydi çünkü. Fakat 1 saat geçti ve evden çıkmam gerekirken yerde ayağımın ucunda duruyordu.

z

t2