BOM list oluşturma

Başlatan mistek, 19 Nisan 2016, 21:44:29

mistek

Arkadaşlar PCB dizgisi yaptıracağım. BOM list gönder dediler.
Diptrace kullanıyorum. Bom list oluştur dediğimde şemadaki tüm malzemeleri tek tek listeliyor. Böyle mi göndereceğim?

Mesela devrede 5 adet 10k direnç, 8 adet 20k direnç varsa bunları gruplayarak mı yazmam lazım yoksa onlar kendileri gruplar mı?


Dirençlerin tamamı %1 tolerans olacak bu tolerans kısmını nereye yazmalıyım? Direnç değerinin yanına mı?

Kondansatörlerin voltaj değerini nereye yazayım?

Bazı malzemeler PCB de var ancak dizilmeyecek. Mesela 0R koydum gerekirse dizeceğim. Bunu nasıl belirtmem lazım?

Bu işle uğraşan arkadaşlar nasıl olması gerektiği konusunda yardımcı olursa sevinirim.

boş işlerin adamı ---- OHM Kanunu: I = V/R ---- Güç Formülü: P = V*I = I^2*R = V^2/R

eeburakdemir

Merhaba, diptracede bill of materials tıkladıgınızda ekrana acılan pencerede size secenekler sunuluyor. O kısımdan add to header ve add total quantity secenegini secmelisin. Ayrıca tolerans ve voltaj değerlerinide çiziminde value kısmında belirtmelisin. Diptrace altium gibi çok profesyonel bir çizim programı değildir. Onun içinn bazı kısımları sizin elle yapmanız gerekmektedir. Zaten bom list aldıgınızda dizilmesini isteip istemediğiniz malzemeyi elle kendınız yazarak belirtirsiniz.
Asla pes etme...

JKramer

Ek olarak; Component Editor'de dirençler için Additional Fields->Add ile Tolerance adında bir bölüm oluşturup Value kısmına -bu default value olacak- %5 yazabilirsiniz. Böylece bundan sonra kullandığınız tüm dirençlerin tolerans değeri varsayılan olarak %5 olacaktır. Daha sonra Schematic'de istediğiniz direnci seçip sağ taraftaki Part bölümünde Additional kısmının yanındaki üç noktaya tıklayınca yeni bir pencere açılacak. Burada toleransı değiştirip Apply to kısmından hangi component'lere uygulanacağını seçebilirsiniz. Sizin durumunuzda, tamamına uygulanmasını isteğiniz için Similar Name Components'i seçebilirsiniz.

Dizilmeyen malzemeler için de Additional Fields bölümü kullanılabilir.

Kondansatörlerin voltaj değerlerini, component'i şemaya ekledikten sonra Value bölümüne yazabilirsiniz (Kapasite değeriyle birlikte, 100nF/50V gibi).

BOM penceresinde Columns bölümünde istediğiniz sütunları ekleyip çıkartabilirsiniz. Tolerance sütununu Value sütunu yanına ekleyebilirsiniz.

BOM üretiminden sonra oluşan dosyaya "Temin yeri" adında bir sütun eklemek faydalı olabilir. Tüm malzemeleri dizgici temin edecekse sadece onun adı yazılır; atıyorum sadece pasifleri o temin edecek, diğerlerini siz temin edecekseniz temin yerlerini ona göre yazarsınız.

Altına bir not bölümü ekleyip gerekli gördüğünüz şeyleri yazabilirsiniz. Mesela TH malzemeler olabilir ama siz sadece SMD dizgi istiyorsanız "Sadece SMD dizgi yapılacak, TH dizgi yapılmayacaktır" dersiniz.

Üretilen BOM'da, özellikle RefDes'ları kontrol edin. Pcb'de export ettiğiniz Pick and Place dosyası için de aynı şey geçerli. Origin olarak kartın sol alt köşesini belirlerseniz pozitif değerlerle çalışırsınız. PnP'de de "Use design origin" dersiniz; böylece üretilen dosyadaki komponent koordinatlarını pcb'de karşılaştırırken kolaylık olur.

Kartları bastırmadıysanız, normalde olması gereken fiducial'lara ek olarak fine pitch elemanların yanına da fiducial koymayı unutmayın.

mistek

Bilgiler için çok teşekkürler.

@JKramer hocam "Kartları bastırmadıysanız, normalde olması gereken fiducial'lara ek olarak fine pitch elemanların yanına da fiducial koymayı unutmayın."
fiducial ve fine pitch nedir? Kartları baskıya gönderdim.
boş işlerin adamı ---- OHM Kanunu: I = V/R ---- Güç Formülü: P = V*I = I^2*R = V^2/R

Andromeda

" Tanrı, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır, yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı'yı kullanırlar." ..." Tanrı'dan mesaj gelmiyor, biz Tanrı'ya mesaj gönderiyoruz"

serdararikan


JKramer

BOM: Bill Of Materials (Malzeme listesi, vb.)

Fiducial'lar dizgide referans için, aramada ilk sırada bu çıktı: http://www.accutroninc.com/pdf/download/fiducial.pdf IPC2221 görünüyor bende yenisi çıkmadıysa. Kartın köşelerine çapraz (sol üst-sağ alt mesela) birer tane koyuyorsunuz. Ama bazen kartta yer olmuyor, bu durumda kart üreticisi kenarlara fiducial'lı birkaç milimetrelik çıtalar koyuyor.

Fine pitch, pitch aralığı (komponentin iki bacağının merkezleri(ortaları) arası mesafe) 0,65mm(?) ve altındaki elemanlara deniyor. Mesela QFP-48 kılıftaki bir mikrodenetleyici pitch aralığı (e diye geçer katalogda) 0,5mm'dir. Bu tip komponentlerde yerleşimin daha doğru yapılabilmesi için local fiducial'lar koyuluyor (koyulması tavsiye ediliyor). Koyulmazsa da bir şekilde ayarlıyorlar sanırım.

mistek

Hocam o noktalardan ben koymamıştım, PCB plakalarında çıtalar vardı.

Esasen ilk kez makina dizgisi yaptıracağım neleri yanlış hatalı yaptıysam öğreneceğim. İnşallah acı tecrübe olmaz :)
boş işlerin adamı ---- OHM Kanunu: I = V/R ---- Güç Formülü: P = V*I = I^2*R = V^2/R