Plasma kesim

Başlatan bunalmis, 25 Eylül 2005, 22:48:30

z

Alıntı YapAster'in verdiği linkte şu şekilde bir açıklama var.

Bu proseste bir Tungsten Katod (-) ile bakır nozul (+) arasında oluşan arktan geçen diatomik gazlar ( Argon-Hidrojen karışımı ) iyonize edilmekte ve 15.000 °C -25.000 °C'ye kadar varabilen plazma sıcaklığında tozlar kaplanacak malzeme üzerine  püskürtülmektedir.

Plazma kesim makinelerinde de mi ilk ark şaloma içinde oluyor.
Açıkçası şaloma içindeki elektrod ile kesilecek metal arasında ateşleme arkı oluşuyor diye düşünüyordum.

Şalomayı kesilecek metal yüzeye hiç yaklaştırmasak ve makineyi çalıştırırsak, şalomadan gene alev çıkıyormu?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

KAZIMUGUR

Önceki sayfada soldaki resmi büyüt.
Boşta torch dan alev çıkmaz.
Aster arkadaşın linkindeki sistemler plasma kesim için değil.
Kaynağı hatırlamıyorum,bilim ve tekniğin bir makalesi olabilir,ark ile çıkabildiğimiz en yüksek sıcaklık 10.000 derece celceus diye biliyorum.

mcan

çok ilginç bir konu açıkçası,çok iyi anlamış değilim ama,kafama takılan 2 soru var birincisi yüksek gerilim kaynağı havayı iyonlaştırınca ark oluşması gerekir diye düşünüyorum (belkide oluşmuyordur)oluşan bu ark düzgün bir şeklemi sahip değilse bozuk kesmez mi?kaynağı  odaklamışlar mı?  ikincisi  dc kaynağından akan arkdamı çok düzgün bir şekle sahip yani arkların nasıl oluyorda şekli korunuyor? yoksa belli bir bölge ısıtılıp hava ile mi düzgünlük sağlanıyor

hunter

gördüğüm kadarı ile swirl denen bir yapı var. Bu giren gazın girdaplı bir çıkışını sağlıyor ve arkı bu girdap içine hapsediyor..Torch içinde en önemli yapının bu olduğu belirtiliyor.

z

Yüksek voltaj kaynağının etkisi ilk başlangıçta. Ondan sonraki olaylar yüksek akım etkisinde oluyor.

Ceket gazı denen gaz arkın etrafını silindir gibi sarıyor engele çarptığında çap daralıyor ve fokuslama oluşuyor.

Şalomaya iki gaz giriyor birisi plazmayı itiyor diğeri de fokuslama yapıyor.

mcan

anladım yani gaz ile odaklanıyor, peki neden levha yerine diğer elektrot kesilmiyor?plazma sıcaklığı her metali eritmez mi? nasıl oluyorda arkın tek tarafındaki metal kesiliyor? yoksa diğerine üflenmediğindenmi erimiyor?

z

Plasmayı basınçlı hava ile üflemeszen diğer elektrodda erir. Zaten belirli sürelerin sonunda elektrod değiştiriliyormuş.

ilkser

Evet plazmada kesim yaparken elektrod tabir edilen parçanın zamanla değiştirilmesi gerekiyor.yani kullandıkça bozuluyor.

Ben çalıştığım fabrikada bulunan plazma makinasından örnek vermek istiyorum.Tıpki bunalmış hocamın düşündüğü sistemde çalışıyor yani cnc ile çalışıyor.En çok takıldığınız konu torch olduğu için burdan anlatmak istiyorum.Torç gövdesine bağlanan iki parçamız var birisi elektrod,diğeride meme.

MEME:Sizin tabirinizle ceket görevini görüyor ve memede 1,5 mm çapında bir delik var bu delikten oksijen geçiyor.

ELEKTROD:Bu parça kesme işlemini yapıyor.Elektrodun içine tungsten malzeme yerleştirilmiş.Tungsten sadece bu kısımda kullanılmış diğer iki parçada komple bakırdan yapılmış.

Kesim işlemi başladığında şiddetli bir ses çıkıyor.yani patır patır yapmıyor.Gazaltı kaynaklarını(MİG-MAG) biliyorsanız aynı o makinaların çıkarttığı sese benziyor sadece biraz daha şiddetli.Kesilen malzemede st37 dir.Al gibi bir malzemenin kesimi yapılmadığı için bu konuda yazamayacağım.

Kolay gelsin
Uçmak,düşmeyi göze almaktır....

Klein

Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşım çin malı elektrodlu kaynak makinesi almış. Makine çok hafif ve küçük. İçini inceleyemedim ama sanırım switching. Elektrodu değdirip bir kez arkı başlattığınızda elektrodu 10-20 mm yukarı kaldırsanız dahi ark kesilmiyor.  fiyatı da 100 euro civarında. belki denemeleriniz için faydalı olabilir.

hunter

Alıntı yapılan: "Klein"fiyatı da 100 euro civarında. belki denemeleriniz için faydalı olabilir.

Nerede satıldığını öğrenebilirmisiniz?
Selamlar.

Klein

cihazın markasını hatırlayamadı arkadaş.... ama öncel makina isimli biryerden almış. Ostimde. sarı - siyah renkli bir makina

http://www.ostim.org.tr/oncelteknik/

Klein

Fiyat 100 değil 300 civarıymış ben baştaki 3 ü duymamışım... :oops:

Analyzer

Ahhh ahh 100 euroya bakır sargısız kaynak olsa da her renginden değişik değişik alsam :D

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

KAZIMUGUR

Analyzer , hocam bakır sargısızı nasıl oluyor  :)

z

Plasma kesim makinelerinin kutusunu acan olursa resimleri bekleriz.

Daha oceleri elektronik kaynak makinelerinin semalari verilmisti. Plasma kesim icin sema varmi?