STM32F103C8'e ethernet çipi bağlamak

Başlatan z, 17 Eylül 2016, 18:33:38

yamak

@z hocam HTTP protokolünü yazdınız mı?Bu bahsettiklerinizin bir çoğu http protokolünde hallediliyor zaten.Ama birden fazla kişiye hizmet verme durumunu sizin halletmeniz gerekiyor.Dediğiniz gibi bu iş için de dediğiniz gibi open file table gibi tablo tutmanız gerekiyor.Ama hizmet veremez hale gelmeniz normal bir şey.Apache server bile bir çok bağlantı olduğunda hizmet veremez hale gelebilr.
Örneğin:
https://en.wikipedia.org/wiki/C10k_problem

z

Hocam HTTP kısmını yazmadım yazmayacağım da.

Basit web server çalışmasında tek bir paket içine küçücük bir web sayfasına ait HTML kodları doldurup yollayacağım ve tamam bitti diyip iletişimi sonlandıracağım. Bahsettiğim stack işini TCP protokol için çözmem yeterli bence.

Tamam allı güllü görsel bir sayfa olmaz ama tek bir TCP data paketi içinde dünya kadar bilgi sunabilirim.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

PC ile ikili konuşurken PC benim MAC adresime ARP sorgusu yapıyordu.

Fakat ENC kiti modeme taktığımda ARP requestler geliyor olsa da benim MAC adresime sorgu yapmıyor.

Modem neden benim IP numaramı sormuyor?

-------------------

Aslında en baslarda sormustum ama power on asamasında bir şey yapmana gerek yok denmişti.

Power on aşamasından sonra hey millet bana şu IP numalarınızı bir yollayın demem gerekmez mi?

Bu durumda aramıza biri daha katılmış demeleri kolay olmazmı?

z

Hocam şimdi elimde Türkcell'in wireles modemi var. Diğer cihazların hepsi wireless bağlı.

Sadece ENC kiti kablo ile bağladım.

Kendime modemdeki IP aralığından kullanılmayan birisini atatım.

MCUyu resetlediğim anda Modemin MCUsu benim varlığımdan nasıl haberdar olacak.

Modeme bağlı bilgisayarlardan ENC kitime Ping atamıyorum.

Modeme değil de doğrudan PC'ye bağlı iken her şey tıkır tıkır işliyordu.

ENC kite 77:77:77:77:77:77 mac adresi vermiştim. Modem yönetim sayfasında hala bu mac adresinde bir cihaz görülmüyor.

ByTEK

Hocam enc  nin ip adresi ile modem networkunun ip adresi aynı subnettemi.

Örneğin modem 192.168.2.1 255.255.255.0
Enc  192.168.2.2 255.255.255.0
Pc 192.168.2.3 255.255.255.0

Şeklinde ise aynı subnettesin ve bu 3 ü  birbirleri ile haberlesir.

mesaj birleştirme:: 04 Ekim 2016, 21:15:02

Hocam pardon son mesajınızı gözden kacirmisim. Bu aşamayı halletmissiniz

z

Tamam gerbay MCU çalışır çalışmaz  Modeme ping atayım. 192.168.1.1 herhalde modemdir.

@SercanTEK

yazılımda subnet falan bir şey yok bende.

Networkle alakası olmayan PC ile çalışirken PC'de IPconfig dedim ve en alt satırda varsayılan ağ geçidi için IP no yazıyordu. O IP noyu ENC'ye vermiştim ve bu vaziyette kodları yazdım.

Şimdi kabloyu PC'den söktüm modeme bağladım.

Modem yönetim listesinde DHCP sunucuda 192.168.1.1 ...... 192.168.1.40 aralığı var.

Listeye baktım 192.168.1.30 kimse kullanmamış ENC kite bu IP'yi verdim.

Ama Modemde Ağ'a katılmış cihazlar listesinde ENC kitim yok.

Ne 192.168.1.30 nolu IP ne de 77:77:77:77:77:77 MAC görünüyor.

engerex

Modeme bağlarken cross kablo mu kullanıyorsunuz?

Burak B

Eliniz değmişken birde dhcp client ekleyin. Statik ip kullanırsanız inform paketi yollarsınız.
"... a healthy dose of paranoia leads to better systems." Jack Ganssle

z

1) Kabloyu PC'ye bağladığımda ENC kit PC'ye ping atıyor. PC nin pinge cevap verdiğini Wiresharkdan görebiliyorum.

2) PC'den ENC karta ping atabiliyorum. Cevap geliyor.

ENC kitin kablosunu PC'den söküp modeme bağlarsam (PC kablom cross, Modem kablom düz)

3) ENC kit modeme  ping atıyor fakat cevaplanıp cevaplanmadığını kontrol edemiyorum. (Zaten bunla ilgili kod da yazmadım)

4) Modeme bağlı bir bilgisayardan ENC kite ping atarsam cevap gelmiyor.

ENC kit yazılımını debug edersem hiç ICMP gelmiyor.
Fakat ENC kitime sık sık modeme wireless bağlı cihazlardan birinden broadcast edilen UDP paket geliyor. (Bu cihaz ya laptop ya da ipad)

Gelen paketin;

Ethernet paketteki Dest MAC FF:FF:FF:FF:FF:FF
IP Headerdaki Src IP: 192.168.1.20
IP Headerdaki Dest IP: 192.168.1.255 (Halbuki modem tanımlı IP aralığı 192.168.1.20 ....192.168.1.40)

Modemde LAN Host ayarları bölümü var.

IP adresi:192.168.1.1
   Ağ Maskesi:255.255.255.0
   İkincil LAN:  Etkin
   İkincil IP adresi:   192.168.2.1
   İkincil Ağ Maskesi:255.255.255.0

Birde DHCP Sunucu var.

DHCP Sunucu:   etkin
   İlk IP adresi:   192.168.1.20   
   Son IP adresi:   192.168.1.40

Kendime seçtiğim IP: 192.168.1.29

yamak

Hocam port numarasi 137 ise microsoft netbios paketleri olabilir gelenler

muuzoo

Alıntı yapılan: z - 04 Ekim 2016, 02:29:38
Ethernet paketteki Dest MAC FF:FF:FF:FF:FF:FF
IP Headerdaki Dest IP: 192.168.1.255 (Halbuki modem tanımlı IP aralığı 192.168.1.20 ....192.168.1.40)

@z hocam 255 olması normal. 255 ile biten adresin broadcast adresi olması lazım. Yani gönderilen paket herkese gönderiliyor demek. Destination mac adresinde bu yüzden FF:FF:FF:FF:FF:FF. Bu da broadcast mac adresi.
gunluk.muuzoo.gen.tr - Kişisel karalamalarım...

z

Modeme ping atamamamı ve benim IP'me ICMP gelmemesini IP numarasını kafam göre kimseye danışmadan almama bağlıyorum.

Olabilirmi? DHCP sunucu IP dağıtımı yapıyormuş.

https://tr.wikipedia.org/wiki/DHCP

Zaten modeme danışmadan kendime IP noyu 192.168.1.29 olarak almış olmam yanlış bir hareket değilmi?

Modemin, ENC kartıma hele bir yavaş ol kendi kafana göre IP almışsın, şifre nedir diye sorması gerekmezmi?

Alıntı yapılan: muuzoo - 04 Ekim 2016, 10:44:43

@z hocam 255 olması normal. 255 ile biten adresin broadcast adresi olması lazım. Yani gönderilen paket herkese gönderiliyor demek. Destination mac adresinde bu yüzden FF:FF:FF:FF:FF:FF. Bu da broadcast mac adresi.

Bu ilginç bir bilgi oldu benim için. MAC adresi alanına FF:FF:FF:FF:FF:FF yazdıktan sonra IP alanındaki adresin önemi yok sanıyordum.

muuzoo

Alıntı yapılan: z - 04 Ekim 2016, 11:13:43
Modeme ping atamamamı ve benim IP'me ICMP gelmemesini IP numarasını kafam göre kimseye danışmadan almama bağlıyorum.

Olabilirmi? DHCP sunucu IP dağıtımı yapıyormuş.

https://tr.wikipedia.org/wiki/DHCP

Bu ilginç bir bilgi oldu benim için. MAC adresi alanına FF:FF:FF:FF:FF:FF yazdıktan sonra IP alanındaki adresin önemi yok sanıyordum.

Şu sayfa faydalı olabilir: http://steve-parker.org/networking/broadcast.shtml
gunluk.muuzoo.gen.tr - Kişisel karalamalarım...

yas

Alıntı yapılan: z - 04 Ekim 2016, 11:13:43

Modemin güvenlik duvarı sorun çıkartıyor olabilir mi?

z

ENC kit power on olur olmaz DHPC ile kendime IP almayı deneyeceğim.

Bunu en başlarda konuşmuşuz.

https://www.picproje.org/index.php/topic,65601.msg510533.html#msg510533

Aslında modemin DHPC sunucusunu devre dışı bırakmak en kolay çözüm ama anladığım kadarıyla bu kez evdeki tüm aletlerin internete girmesi için elle ayar yapmak gerekecek.

İş yerimizdeki makineler ağa hep sabit IP ile giriyor.

Bir zamanlar misafirlerin wireles şifresi istemesi sorunu konuşmuştuk. Bu sorun aslında bu şekilde çözülebilir.

Gönülsüzce verdiğiniz wireles şifresi ellerinde olsa bile önce telefon yada tablete IP değerini elle yazmaları gerekecek.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_Host_Configuration_Protocol