2 tane L298 entegresini parelel bağlama.

Başlatan Emre_Tuncay_, 28 Aralık 2016, 17:11:20

Emre_Tuncay_

Bir Projede kullanmak üzere 100w dc motor aldım.Denemelerimde ve motorun katologunda motor zorlandığında 8 amper çekebileceğini gördüm.Ben bu motoru sürmek için L298 entegresi kullanmak istiyorum.Bu entegrede 2 tane h köprüsü var ve çıkış akımını arttırmak için bu köprülerin parelel bağlanabileceği yazıyor datasheetinde.Ben Hem entegre içindeki h köprülerini hemde 2 tane entegrenin çıkışarını parelel bağlamak istiyorum çıkış akımını arttırmak için.sizce bu sağlıklı bir yöntem olurmu önerilerinizi bekliyorum iyi çalışmalar.
Bir h köprüsü normalde 2 ampere kadar çıkış verebiliyor.

XX_CİHAN_XX

L298'leri paralel bağlayarak akımı artırabilirsin bunda bir sakınca yok ama daha güçlü bir sürücü ile yola devam edersen daha iyi olabilir. Hatta mosfetli H bridge tasarlamanı öneririm. Çünkü hem çok sayıda L298 kullanman gerekecek hem de soba gibi ısınacakları için büyük bir soğutucu takman gerekecek.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

Emre_Tuncay_

Önerebileceginiz 8 amper sürücü entegresi varmı.

eeburakdemir

Motorla nasıl bir işlem yapacaksınız ? Açıkçası aç kapa yapacaksanız entegre aşırı masraf ve gereksiz. PWM vs ileri ger yapacaksanız mosfetlerden kurulu güzel bir H köprüsü yapın. Hem maliyeti düşük hem daha kullanışlı ve sağlıklı olur
Asla pes etme...

Emre_Tuncay_

#4
Sistemde 2 tane aynı motordan var.Aç kapa yapılmayacak sadece hız kontrolü de yapılacak yön kontrolü bu motorlar bagımsız olarak kontrol edilecek.Yani sizin dediginiz gibi bir çalışması olacak.
Daha önceden mosfetler ile bu tür akımları kontrol eden bir sistem üzerinde çalışmadım.Bu işte nasıl mosfet seçmeliyim nelere dikkat etmeliyim hazır mosfet sürme entegresimi kullanmalıyım?

eeburakdemir

Şimdi öncelikle h köprüsü tanımına bak derim. Ayrıca korkma bukadar aldıgın entegrede aynısı var :) iki adet yarım köprünun birleşmesinden bir h köprüsü elde edilir. Örnek olarak aklıma ilk gelen @Mucit23 arkadaşımızın yaptığı h köprüsü var. Kendisi gayet başarılı şekilde anlatmıştı. Sizin yapacağınız durum şu. Bende yakın zamanda 100W dan büyük aynı sistem de 2 motor kontrol ettim ve 1 de kompresor vardı , tabiki de mosfetler çözüm aracı oldu :) Ki çektiğim akımlar yabana atılmazdı. 15A kadar çıktım ki komprasör 75VDC idi.
Arkadaşın sitesini ekliyorum burayı oku derim, sonrasında buradan yardım edilecektir. Yoksa entegre seni başarılı bir sonuca ulaştırma diye düşünüyorum.

http://arectron.com/projelerim/ir2101-mosfet-surucu.html
Asla pes etme...

Emre_Tuncay_

Cevaplar için teşekkür ederim.Daha önceden h köprüsü motor sürücüsü yapmıştım ama bjt ile 1A lik bir devre idi.Açıkcası akım biraz abna yüksek geldiginden korkutmuştu ama dediginiz gibi büyütülecek bişey yok.Biraz bu konuya çalışıp tekrar sizden yardım alacagım.

Emre_Tuncay_


http://arectron.com/projelerim/ir2101-mosfet-surucu.html linkteki devreyi inceliyorum ve IR2101 in datasheetindende takip ederek devreyi iyice anlamaya çalışıyorum.kafama bir kaç şey takıldı Vs Vb bacaklarının ne işe yaradıgını tam olarak anlamadım.Yardımcı olurmusunuz.

ipek

@Emre_Tuncay_
üst kısımdaki Mosfeti sürmek epey zordur,verdiğiniz Pwm sinyali ile IC kendi içinde Gate için gerekli voltajı bu pinlerden üretir,alt kısımdaki Mosfeti sürmek çok basittir,sadece gate voltajını uygulamanız yeterlidir.

Emre_Tuncay_

Şimdi benzetme yapıcam ama uygun olurmu bilmiyorum.Bir hocamız elektronik devreler dersinde  transistörün emitörüne yük baglamanın dogru olmadıgını bunun transistöre akım geri beslemesi yapacagını söylemişti.Bunu deneyerekte gördüm emitöre yük baglayınca istenildigi gibi çalışmıyor.Burada aynı sıkıntı yukarıdaki mosfet için geçerli olabilirmi onun içinmi kontrolü zor oluyor.

eeburakdemir

#10
Yukardaki mosfet ve alt kısımdaki mosfet n kanallı mosfetler. Şimdi @ipek  dediği gibi alttaki mosfeti sürmek için gate voltajı yeterli fakat üstteki sürülürken teorik hesap yaparsanız yani Vgs yi ele alırsak;
Motor 24V , sizin vereceğiniz gate voltajı IC beslemeniz de  12v desek okadara yakın birşeydir. Vg 12v diyelim. Vgs= 12v-24v = -12v oldu. N kanal mosfet -12v da açılmaz. Bu yüzden burdaki Vb ve Vs bacakları boostrapped olayı için kullanılır. Bu olay buraya bağladığınız kapasitenin şarjı ve deşarjı durumunda sizin yukardaki mosfeti açabilmenize yardımcı olur. Yani gate voltajını yükseltmeye yarar. Alttaki mosfeti kullanırken de şarj olur. Buna yardımcı yükte denebilir. Yardımcı güç yük üzerinde desek daha doğru olur sanırım.
Asla pes etme...

Emre_Tuncay_

Teşekkür ederim anlamaya başladım peki buraya nasıl bir kapasite bağlamalıyız.

eeburakdemir

Buraya bağlayacağın kapasite kutuplu olmalı ve hesalplamaları mevcut. Bir pdf vardı bende ama suanda bulamadım. Fakat @Mucit23  yaptığı gibi yapabilirsin. Ayrıca ;
http://tahmidmc.blogspot.com.tr/2013/01/using-high-low-side-driver-ir2110-with.html
Asla pes etme...