Saçlı Trafolar Hakkında

Başlatan deneme_1234, 03 Mart 2017, 14:01:37

deneme_1234

Merhabalar,

Merak ettiğim bir soru var. Trafolarda tek bütün demir yerine saçtan bir çok kesitli demirler kullanılıyor. Bunun nedeni nedir? Levhaların birbirinden verniklenmiş şekilde mi olması gerekiyor yani birbirinden akım geçmeyecek şekilde? Bir de 50hz trafo ile atıyorum 1000hz trafo arasında saç kalınlığı farklı mı olmalı. Hesabını neye göre yapıyorsunuz?

ugurer

Aşağıda ki linkte kabaca bilgi vermiş hesaplama kısmı içinde internette biraz araştırma yaparsan güzel kaynaklar bulabilirsin. http://www.robotiksistem.com/transformator_nedir_transformator_yapisi.html

ferdem

Alıntı yapılan: deneme_1234 - 03 Mart 2017, 14:01:37
Merhabalar,

Merak ettiğim bir soru var. Trafolarda tek bütün demir yerine saçtan bir çok kesitli demirler kullanılıyor. Bunun nedeni nedir? Levhaların birbirinden verniklenmiş şekilde mi olması gerekiyor yani birbirinden akım geçmeyecek şekilde?
Evet, oradaki amaç akım dolaşımını(eddy akımları) önleyerek enerji(ısınma) kaybını önlemek.

deneme_1234

Peki saç kalınlığını neye göre seçeceğim? Bunla ilgili bir hesap göremedim.  :-\

OG

Ne kadar ince olursa o kadar iyi.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

Cemre.

Alıntı yapılan: deneme_1234 - 03 Mart 2017, 20:02:22
Peki saç kalınlığını neye göre seçeceğim? Bunla ilgili bir hesap göremedim.  :-\

@OG hocamın söylediği teorikte doğru olsa da işin maliyet boyutu sizi kısıtlıyor. Çok özel bir transformatör tasarımı yapmıyorsanız, çok yüksek verim beklemiyorsanız piyasadaki yanlış hatırlamıyorsam  ~0,35mm kalınlığındaki lamine nüve saclarını kullanabilirsiniz. (Rakam hatalı olabilir, teyit edebilirsem düzeltirim.)

deneme_1234

Alıntı yapılan: Cemre. - 04 Mart 2017, 17:26:11
@OG hocamın söylediği teorikte doğru olsa da işin maliyet boyutu sizi kısıtlıyor. Çok özel bir transformatör tasarımı yapmıyorsanız, çok yüksek verim beklemiyorsanız piyasadaki yanlış hatırlamıyorsam  ~0,35mm kalınlığındaki lamine nüve saclarını kullanabilirsiniz. (Rakam hatalı olabilir, teyit edebilirsem düzeltirim.)

Peki 1kHz sinyal kullanmak istesem; bunun bir hesabı olması lazım değil mi?

kamilsorhan

Bir zamanlar bir yerde, sac tipi trafoların ancak 400 hertz'e kadar verimli olduğunu daha yüksek frekans ile çalışmak için ferrit nüve kullanmak gerektiğini okumuştum fakat emin değilim, bu özelliği araştırmanızı tavsiye ederim.

MC_Skywalker

Alıntı yapılan: kamilsorhan - 05 Mart 2017, 21:14:59
Bir zamanlar bir yerde, sac tipi trafoların ancak 400 hertz'e kadar verimli olduğunu daha yüksek frekans ile çalışmak için ferrit nüve kullanmak gerektiğini okumuştum fakat emin değilim, bu özelliği araştırmanızı tavsiye ederim.

Bakınız Lambalı amplifikatörlerdeki çıkış ve kuplaj trafoları

deneme_1234

1kHz için askeri tipte ürünlerde trafolar kullanılıyor diye biliyorum. Demek ki Türkiye'de bu işten pek anlayan ya da ilgilenen yok. 100-200kW için 1kHz'lik ferit kullansak sanırım 1 metreküp olurdu diye düşünüyorum.