KAYAN YAZI SATIR TARAMA

Başlatan kalman, 22 Kasım 2005, 23:26:14

mcan

çok teşekkür ederim, şimdi  anladım nasıl olduğunu ayrıca anlatımda çok güzel olmuş eksik yok hem devreyi hemde entegreyi anladım artık adece denemeye devam etmek kalıyor bana sağolun  :)

sagamen

merhaba arkadaslar
benim size önerim  595 değilde  TPIC6B595
POWER LOGIC 8-BIT SHIFT REGISTER entegresini tavsiye ederim bu arada pic16f 877 atmel 8052 ye göre  yavas bir entegre  sat1r taramas1 içinde  bdx 53c tavsiye edebilirim   [fade]
[flash width=250 height=250]http://[/flash]
herkEse kolay gelsin

aYe

Selam,

Sanırım 595'i bakkalda bile var diye kullanıyorlar. Yoksa alternatiften çok ne var. Aynısının 32 çıkış olup uln2803 çıkışları da içinde olanları için;

http://www.allegromicro.com'a bakabilirsiniz...
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

akof

arkadaslar 74595 in çalışmasını anladım sanırım
www.eproje.org/products/ep001.pdf
adresindeki tarama yöntemi hakkında biraz daha bilgi verebilir misiniz.
u2 satırlara bilgi(harf için) göndederiyor ve   Q7'  çıkışıylada diğer 74595 lerin  tarama yapmasını sağlıyor(bu sütun taraması oluyor değil mi). bunu birazdaha açıklayabilir misiniz?

kendim 5*7 tek dot matrixle sadece pic16f628 ve 5 direnç kullanarak(porta dan 5 bitlik veri portb den 7bit tarama yaparak 2 karakterli bir kayan yazı yaptım) amacım  tarama yöntemini anlamaktı.kendi yaptığımı anladımda  :)  eprojeninkini anlamadım

Eprojedeki devreyle mesela ' i ' harfini ekrana nasıl yazdıracagımızı anlatabilir misiniz? DS ye her bilgi verdiğimizde SHcp clock verip i için 1001111(i harfi) bilgisini verip bunu çıkışlara göstermek için STcp clock verecez.... buraya kadar doğrumu ? sonra taramayı nasıl yapacaz

gochisar

Yahu bu dikey kaydırmalı entegrelerden ne zevk alıyorsunuz anlamadım. Hem de kayan yazı olayında. Tarama süreci uzuyor ve parlaklık olayını kısıtlıyor. Sütun tarama yerine satır tarama yapacak şekilde 74HC573 kullansanız ya. Tarama süresi 1/8 olur, Titreme olmaz. Sütun tararsan ve 6 karakter sığdıracak olsan tarama süreci 1/288 olur. Aradaki parlaklık farkı ve titreşim görünürlüğü fazla olur.
siensi

XX_CİHAN_XX

Alıntı yapılan: "fxtal"Yahu bu dikey kaydırmalı entegrelerden ne zevk alıyorsunuz anlamadım. Hem de kayan yazı olayında. Tarama süreci uzuyor ve parlaklık olayını kısıtlıyor. Sütun tarama yerine satır tarama yapacak şekilde 74HC573 kullansanız ya. Tarama süresi 1/8 olur, Titreme olmaz. Sütun tararsan ve 6 karakter sığdıracak olsan tarama süreci 1/288 olur. Aradaki parlaklık farkı ve titreşim görünürlüğü fazla olur.

bu dikey kaydırmalı entegrelerden  ?????

Sütun tarama yerine satır tarama yapacak şekilde 74HC573 kullansanız ya.???????

ben 74hc595 kullanıyorum ve stun degıl zaten satır taramalı calısıyorum parlaklıkta nerdeyse ledı zorlayacak kadar yuksek
74hc595 kullanmanın avantajı panonun boyutu nekadar buyurse buyusun aynı uclar ve aynı yazılım ıle iş gorur.
74hc573 bu noktada oldukca zayıf kalır.
Bırde bu yonden dusunmek gerekır. :idea:
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

engin_

Satır tarama veya Sütun tarama, her iki yöntemin de birbirine göre birden çok avantajı ve dez avantajı var.

Satır taramanın dez avantajı, karekterleri piksellere çevirmek ve akım problemi sanırım. Her pikselin 4 ledden oluştuğunu düşünürsek

4x10mA=40mA ve 100 Sütun olsa

40mAx100=4A eder. (Tüm satırdaki ledler yanıyor farzedersek)

Bu kadar akımı bu iş için kullanmak bana pek doğru gelmesede kullanalım diyelim.

-Bunun için iyi bir güç kaynağına ihtiyaç duyacağız.
-ULN2003 veya 2803 kullansakta bir tane kafi olmayacak. En fazla 500mA komuta edeceğimizden en az 8 tane lazım. TTL kapılarıda 40mA akım veremez gerçi birde ordan ek malzeme girdisi olacak( Bunun satır tarama ile bir alakası yok gerçi).

Benim sormak istediğim bütün bunlara, satır tarama yapmanın deyip değmediği. Daha düşük akımla daha fazla ışık akısı veren ledler ile sanırım bu yöntem daha içe sinen bir yapı oluşturur.

Satır taraması yapan arkadaşlar bu tür ledlerle mi çalışıyorlar, yoksa akımı büyük mü tutuyorlar?

XX_CİHAN_XX

Alıntı yapılan: "engin_".... Her pikselin 4 ledden oluştuğunu düşünürsek

4x10mA=40mA ve 100 Sütun olsa

40mAx100=4A eder. (Tüm satırdaki ledler yanıyor farzedersek)

Bu kadar akımı bu iş için kullanmak bana pek doğru gelmesede kullanalım diyelim.

-Bunun için iyi bir güç kaynağına ihtiyaç duyacağız.
-ULN2003 veya 2803 kullansakta bir tane kafi olmayacak. En fazla 500mA komuta edeceğimizden en az 8 tane lazım. TTL kapılarıda 40mA akım veremez gerçi birde ordan ek malzeme girdisi olacak( Bunun satır tarama ile bir alakası yok gerçi).....

Burada yapılan hesap Teorik olarak doğru fakat Pratik olarak bir yanlışlık var.Birincisi:
Uln 2803 den 8 tane lazım satır tarama için demişsiniz.Satır taramada Uln kullanmak zaten boyle bır sıstemde yanlıs olur.Ayrıca TTL kapılarda 40ma akım veremez demıssınız zaten stun taraması ıcınde olsa satır taramsı ııcnde olsa dıkey bılgı hattına TTl entegrelerın cıkısını surmek  ıcın ULN2803vb.. gibi bir kompanent muhakkak koyulmalıdır.
Satır bılgısı ıcınde ULN yerıne Transıstor kullanmak gerekır.
İkincisi:
Yukarıda yaptıgınız hesaplama teorık olarak dogru demısdım fakat pratıkte tecrubelerıme dayanarak soyluyorum panonun calısması (guzel ve saglıklı bır sekılde normal calısmadan bahsedıyorum) için gereken akım 4A in cok daha altında olur tabı bu bırazda donanım ıle alakalıdır.Tarama sinyalinden yararlanarak akım dusuk dahı olsa voltajı uygun sevıyede yukselterek Ledlerın az akım ıle saglıklı bır ısıma yapması saglanabılır.

Satır taramanın ne yapılırsa yapılsın stun tarama sıstemıne gore daha fazla akım cekecegı acıktır.Fakat donanımsal olarak uygun bır sıstem olusturuldugunda Akımı bellı bır sevıyenın altına cekmek mukundur.Dolayısıyla satır taramanın getırecegı dıger(yazılımsal ve gorsel) avantajlar sozkonusu oldugunda benım tercıhım bu yonde olmaktadır.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

engin_

ULN kulanmak zorunda değiliz tabi ama kullanacaksak bir taneden fazla kullanmak gerekir demek istedim. Tabi tüm satır akımını bir veya birkaç transistörden akıtılabilir. Sonuçta 4A hesabı satırdaki tüm ledlerin yanması ile bulunan sonuç. Düz bir çizgi çizmedikten sonra bu kadar akım akmaz. Ama varsayımla iş de yapılmaz. Bu sistemin çalışma değerlerinde akımın 4A olması gerekecekse, sistemi ona göre geliştirmek lazım.

Alıntı YapTarama sinyalinden yararlanarak akım dusuk dahı olsa voltajı uygun sevıyede yukselterek Ledlerın az akım ıle saglıklı bır ısıma yapması saglanabılır.

Çalışma gerilimini yükseltmekten mi bahsediyorsun?

XX_CİHAN_XX

Evet çalışma gerilimini yükseltmekten bahsediyorum fakat vasayım yapmıyorum yanlış anladın.
Ben kendi uygulamalarımdan bahsedeyim.16x96 pixel kayan yazı ünitesi yaptım satır taram sistemiyle.Yaptığım uygulamada dikeyde stunlara bilgi aktarımını 74hc595  ile yaptım tabı uln2803 ile surerek,
Yatay tarama sinyalinide BDX54 gibi bir Güç transistoru ile (tabi bu transistoru Cmos bir yapı ile sürüyorum) panoyu calıstırıyorum burada farklı yontemler uygulanabılır tabi....
Buradakı yatay tarama sinyali ttl seviyesinde olmıyabilir.Bir tane ayar trimpotu ile(basit bir ayarlı G.K. çıkışını kullanarak) yatay tarama sinyalinin ledlerde bozulmaya yol açmadan uygun seviyeye (ledlerin parlaklıgını goz zevkıme gore ayalıyorum) getırıyorum.Bu seviye pano buyuklugune, pıxel buyuklugune vs.. gore degısır tabııkı.Örneğin  bahsettıgımız gıbı buyuk bır pano ise (bır pıxelde 4 led gıbı)  5v ttl sevıyesının ustunde olacaktır. Mesela 7,5v gibi bir deger olabılır.
Bu sayede voltajı bıraz artırıp akımı dusurebılme fırsatını yakalıyoruz.Bir oncekı mesajımda anlatmak ıstedıgım olay buydu.
Bu arada tabııkı entegre cıkıslarına ledlerı dırek baglamıyoruz akım sınırlama dırenclerı muhakkak olmalıdır.(tüm stunlarada)
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

engin_

Yalnız led'in verdiği ışık akısının üstünden geçen akıma göre olması lazım. Çalışma gerilimini artırdık diyelim, akan akım da artacak. Artan akımı sınırlamak için daha büyük değerde direnç kullanmak gerekecek. Sonuçta biz gerilimi artırdığımızla kalmayacakmıyız. Led üzerinde düşen gerilim aşağı yukarı belli olması lazım. Tabi iç direncine ve üstünden akan akıma bağlı olarak bu gerilim artabilir.

Burda tek çözüm daha düşük akımla daha çok ışık akısı veren led kullanamak galiba.

ise

yüksek mcd ledler tabiki daha iyi olacaktır.
yüksek pulse akımı ledin ömrünü kısaltır. en güzeli yüksek frekanslı bir tarama yapmaktır 1-10khz arası hem göz bunu kayan yazıları italik şekilde yan değil  dik olarak görecektir düşük frekansta tarama yapıldığında 30-60hz gibi yüksek akımla ancak iyi sonuç alınabilir bundan dolayıda ledler çabuk bozulur. firmalar led testlerini yaparken 100.000 saat ledi yakmazlar  ledin yüksek seviyeli akıma göre test ederler 20 ma eşleniğini bularlar ve ledimiz  20ma 100.000 saat çalışır diye kataloglarına yazarlar.

XX_CİHAN_XX

Alıntı yapılan: "engin_"..... Çalışma gerilimini artırdık diyelim, akan akım da artacak......
Burda tek çözüm daha düşük akımla daha çok ışık akısı veren led kullanamak galiba.

15V / 15W lık bir güç trafosu düşün.
Ben bu trafodan 5V kullanırsam 3A elde ederim.
15V kullanırsam 1A elde ederim. Çalışma gerilimi arttı ama akım artmadı.

Not:
Daha düşük akımla daha çok ışık akısı veren led kullanamak bütün kayan yazı ıstemlerı ıcın en ıyı kalıteyı verır suphesiz.Ama stun tarama sistemi için tekçözüm diye nitelendirmek yanlış olur kanatindeyim.
Tecrübe ile sabittir :!:
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

engin_

Trafo için söylediklerin tamam da. Bir led ve seri bağlı bir direnç düşün. Bu ikilinin uçlarına 5V değilde 15V bağlarsan bu ikilinin üstünden daha fazla akım akması gerekir. Böylelikle toplamda ihtiyaç olan akım da artar. Zaten verebileceği akım azalan trafo için ne olması beklenir bu durumda?

ise

15v 15w trafodan regülatör aracaılığıyla kaç volt istersen iste  alabileceğin max. akım 1 amperdir. geri kalan 10w tı ısı olur. satir tarama yaparsanız daha kolay ve daha iyi sonuç alırsınız. ledlerin max. akımları üzerine çıkmak led ömrü için tehlikelidir..