RS-485 parazit problemi

Başlatan görkem, 17 Ocak 2018, 18:03:44

görkem

Hız 9600 baud ,kablo cat6 23awg.
Yarın dirençleri söküp gnd hattını ayırıp deneyeceğim.

OG

30m mesafe CAT6 kablo için 9600 hız çerez kalır. Bu hız ve mesafeyi çıplak zil teli ile kullanıyorum.
Başka sorunun olmalı. Önceki mesajı editledim bir göz at istersen.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

eti

Acaba siz Bu usb 485 çevirici çıkışındaki A-B uçlarını direkt olarak işlemci rx ucuna mı veriyorsunuz?

Bunun devre tarasında bir max485 veya sn76524 gibi 486 ttl dönüştürücü olmalı.

foseydon

Alıntı yapılan: Tagli - 17 Ocak 2018, 22:42:52
Bu konuda pek fazla deneyimim olmadığı için soruyorum: Normalde RS485 hattının ortak GND olmadan da çalışması lazım değil mi?

OG yazmış. Ama ekleme yapayım. İmkan varsa gnd nin taşınması istenen bir şeydir. İki sisteminde aynı referansa sahip olması daha sağlıklıdır. Ama elzem değildir. Ortak gnd olmadan da çalışırlar.

görkem

#19
@eti her iki taraftada rs-485 dönüştürücü var.

@OG  dirençleri söktüm sadece sonlandırma dirençleri kaldı iletişim hiç yok. gnd leri ayırdığımda da rx sürekli parazit alıyor  işlemcinin rx pinine 1k pull up direncide bağlı. gnd leri bağlayıp kabloyu kısalttığımda haberleşme sağlayabiliyorum sıkıntısız çok tuhaf bir durum

not: laptop a usb çevirici direk bağlı olduğu için gnd birleştirmek gerekiyor olabilir mi ?


eti

rs485 de gnd ucu gerekmez.
A B uçları yeterlidir.
kısa mesafede sonlandırma gerekmez.
usb tarafındaki pullup/pulldown dirençleri kalsın. karşı tarafta bu dirençlere gerek yok.
Karşı taraftaki rs485 dönüştürücünün RX_EN ve TX_EN uçlarını doğru kontrol ettiğinizmi.
aksi halde dönüştürücü chipleri hasarlı olabilir.

eti

PC ile diğer sistemleri RS485 ile irtibatlar iken galvanik izolasyonlu dönüştürücüler tercih edilmeli.
böylece toprak seviyesi ile ilgili problemler kalkmış olur.

görkem

max485 in  RO pinine 1k pull-up direnci bağlayınca problem çözüldü.

Kablonun geçeceği yerde branşman kablosu var  nasıl bir önlem almamı tavsiye edersiniz?

OG

Şimdi tek taraflı pullup ve down dirençlerini yerine takmanı tavsiye ederim ama dirençleri 3K-5K gibi değerlere düşürerek.

Branşman hattı sıkıntı çıkarmayabilir, çok yerde bu durumun mecburiyeti oluyor zaten, denemeden anlaşılmaz. Denemeye vaktim yok diyorsanız Blendajlı (shielded) kablo kullanmalısınız.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

Cemre.

Zayıf akım kablolarını kuvvetli akım kabloları ve özellikle motor sürücü gibi ekipmanların çıkış kablolarından mümkün olduğunca uzakta konumlandırmanız gerekli. Diferansiyel hattım var diye hiçbir şekilde parazitten etkilenmem çıkarımı yapılmamalı. Sorun conducted EMI kaynaklı değilse, diğer bir deyişle sorun radiated EMI kaynaklı ise kabloları uzak taşımak çok faydalı olacaktır. Çünkü parazit yoğunluğu uzaklığın karesi ile orantılı olarak azalacaktır. Ayrıca shield'lı kablo kullanmak ve kablo shield örgüsünü tek taraftan topraklamak yine çok faydalı olacaktır.

görkem

@OG taktım 2.2k dirençleri bir tarafa. Benim anlayamadığım bir durum var gnd leri birleştirmeyince niye çalışmaz  laptop ile denediğim için olma olasılığı yoktur gibi geliyor ama sizce varmıdır? Kullanacağım kablo 3x0.22mm blendajlı,blendajı toprağa mı bağlıyım yoksa gnd yemi bağlı olması daha iyi olur ?

@Cemre.  Branşman kablosunun bulunduğu yerden geçirmem gerekiyor malesef kabloyu başka yerim yok.

OG

CAT kablonun pinlerini yanlış lehimlemiş olabilirmisin, bu ihtimal ile hattın birisi temaslı olmayabilir mi, bilirsin kablolar genelde çarpraz yapıda olur.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

görkem

Pinler doğru bağlı A hattı A hattına B hattı B hattına bağlı. Bir alıcı daha bağladığımda sonlandırma direncini sökücem değilmi ekliceğim alıcıdan ?
3x0.22mm blendajlı ile deneyeceğim birde.

OG

Sonlandırma direncinin anlamı şu, uzanıp giden bir hat var ise sonlandırma direnci gerekir, aksi taktirde hatta yansımalar olur, datayı anlaşılamaz hale getirir.

Uzanıp giden hat var ise, isterse o hattın ucuna bir cihaz bağlı olmasın, yinede ucu dirençle kapatılır. Çünkü o hattı besleyen uca(diğer uç) yansımalar yapıp, hat iletişimini sıkıntıya sokar, o diğer uç ile irtibatlı cihazlarda sorun çıkarır.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

görkem

@OG Anladım.
Yeni bir ürün aldım aşağıdaki ürün, üründe 4.7k pull-up pull-down dirençleri ve 120 ohm sonlandırma direnci var devredeki kısımdaki pull-up ve pull-down dirençlerini sökmüştük şuanda tx hattında 1 kaç byte veriden sonra veriler bozulmaya başlıyor boş olan pull-up ve pull-down dirençlerini 4.7k bağlasam sorun çözülürmü ? Tam oldu derken yeni sorunlar çıkıyor.