Sorumluluk hakkında

Başlatan ziyaretci, 06 Mart 2018, 00:25:55

ziyaretci

Verdiğiniz bilgi ve cevaplar için teşekkür ederim.

Erol YILMAZ

Tebrikler,
Su anda yapman gereken sey isin gerekliliklerini daha iyi bilip anlayip ona gore uygulamaktir.

dnacikaya

#2
Kaçak akım rölesi kullanmalı ve sağlıklı topraklaması olmayan firmaya iş yapmamalısınız. Zaten yaptığınız iş şu ana kadar kaçak iş. Bunu bir mühendislik firması ile anlaşıp projelendirip resmi faturalı yapmak gerekir.
Bir işletmedeki topraklama o işletmenin sorumluluğundadır. Yılda bir topraklamayı ölçtürmeleri gerekir. Siz iş güvenliğine uygun bir proje yapıp sözleşmenizede karşı firmanın sorumluluklarını da belirtirseniz sizin
açınızdan sorun kalmaz. 

Sozuak

Şu devirde ve genel Türkiye şartlarında insanların çok fazla "topraklaması sağlıklı olmayan" firmalara iş yapmama gibi bir lüksü yok diye düşünüyorum. İş yapan arkadaş zaten resmi olarak iş yapmıyor. Yaptığı işlerin de üzerine marka model imza gibi kendisini tanıtacak ibare yerleştirmesi (eğer yapıyorsa) risk. İşlerin kitabına (gerçek anlamda) uygun yapılması elbette çok çok önemli ama ben de gerek geçmişte çalıştığım yerlerde gerekse şu yada bu şekilde günümüzde gördüğüm yerlerde kısmen çok özenli ve kuralına uygun yapılmış tesisatlar görmekle birlikte genelde orada çalışanların işi yürütmek ve dışarıdan kalifiye bir elemana ücret ödememek için kendilerinin bilinçli yada bilinçsiz müdahaleler yaptığını görüyorum. Siz işi sağlam yapsanız bile adamlar yeri geliyor hattı 2 iletkenle çekiyor yada değiştiriyor (hasar - bozulma durumunda), mekaniksel aşınmaya maruz bırakıyor, sıvı teması olan ortamda açılan iletkeni elektrik bandı ile sözde korumaya alıyor vs vs.


Eğer sözleşme gibi birşey yapıyorsanız ki fatura vermiyorsanız işi kaçak yapıyorum demenin kanıtı olacaktır sözleşmenize  tesiste topraklama hattı olmadığından/sağlıklı olmadığından olası riskler anlatılıp yetkili kişinin bilgisi dahilinde toprak hattı bağlanmadan  ve koruma önlemleri alınmadan teslim edilmiş olup topraklama eksikliği ile ilgili sorumluluk işletme yetkilisine aittir maddesinin eklenmesi bir yere kadar işe yarar.


Asıl olan bu olayın eksikliğinin nelere sebep olacağını anlatıp anlaşılır olmasını sağlamaktır ama Sanayi sistemlerinin topraklamalı olması da aslında tehlikeli bir durumdur diye düşünüyorum. Gövdesi topraklı bir makine ile temas halinde olan bir insan kazaen açık bir iletkene dokunsa büyük zarar görebilir. Ben de 3-4 sene önce toprak hattı değil ama toprak hattı ile fazın kazaen birleştiği bir prize takılı metal kasalı server bilgisayar ile kalorifer borusu arasında kalınca çeneme yumruk yemiş gibi olup kim yumruk attı diye etrafı araştırdığımı bilirim. Sol el kasada (faz) ve sağ el toprak hattında (artık tüm bina merkezi sistem ve metal borulu) kalıp ölmemiş olmak büyük şanstı. Çenemdeki kasılma o kadar şiddetli oldu ki ön alt dişlerimin bazıları kanayıp sallanmaya başlamıştı.


Elektronik cihazların tamir ve bakımlarında aslında ESD den sakınmak için topraklama yapsakta arada 1Mohh direncin olması akımı sınırladığından potansiyeli yüksek noktalara dokunsak ta hissetmiyoruz.

Andromeda

#4
..aslında önemli bir konu ..hortlatayım dedim..
ama açılan konu silinmiş galiba..
benzer endişelerim bu konuda da vardı..https://www.picproje.org/index.php/topic,73326.msg561385.html#msg561385
" Tanrı, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır, yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı'yı kullanırlar." ..." Tanrı'dan mesaj gelmiyor, biz Tanrı'ya mesaj gönderiyoruz"