3D Printer Tecrübeleri ve Sorunlar

Başlatan Mucit23, 25 Ekim 2018, 11:27:39

Mucit23

Hocam PLA ile çalışıyorum. Filament de çok eski değil. Şimdi Birkaç ayarı değiştirip tekrar baskı başlattım. İlk katman Tabla sıcaklığını 65 sonra 60 olacak şekilde değiştirdim. Nozzle'da ilk katman için 220 sonraki katmanlar için 200 derece olarak ayarladım. Emin değilim ama makinanın iç sıcaklığı çok yükseldiği için parça kendi içine çöküyor olabilir. Yada çok hızlı soğuyor. Bunu anlamaya çalışıyorum.

ilyas KAYA

#31
Makine ayarlari kimsindan makineyi kaldırıp yeniden ekleyin. Bilmeden yaptığınız birsey oluyor. Mesela bir ayari degistiriyorsunuz ama ilgisi olmadığını düşündüğünüz bir ayari kendisi otomatik olarak formulize edip buluyor. Zaman zaman benzer hatalar yaptığında profili sıfırlarim.

Hem anycubic i3 mega hemde cr6se makinem var.

Sanırım sizin sorununuz tabla yapismamasindan kaynaklı.
Tablayi dedigim gibi çok hafif zımpara yapıp kolonya ile sildikten sonra ve profil ayarlarını sifirladiktan sonra tekrar deneyin
Pla 90 dereceden sonra esnemeye başlar ama bu derece çökmesi için daha yüksek ısıya çıkması lazım

Pla plus olabilir mi peki ? Pla ile pla plus farklı çünkü

argelojik

Alıntı yapılan: Mucit23 - 26 Nisan 2022, 10:38:23Daha önce baskı aldığımız yer oldukça soğuktu. Warping yanı sıra Cracking yani parçanın katmanlarının ayrılması gibi sorunlar oluşuyordu. Ama şuan hava sıcak. Ve makinanın üstünü de plexigals bir malzeme ile bir kafes ile kapadım. Bu warping sorununu çözemedim.

İkincisi Hotbed üzerine kağıt bant çekmesem eğer parça tutunmuyor. Defalarca eksen ayarı yaptım. Daha önce AnyCubic 4Max kullanıyordum onda öyle bir sorun oluşmuyordu. 

Bu dediğinizi anlayamadım. Tam olarak ne yapmam gerekiyor.
Brim; basacağınız model için ilk katmanın altına bir destek parçası atılıyor. Buna brim deniyor. Çoğu programda bu özellik var. 4mm ya da 6mm denilen şey ise sizin modelinizden ne kadar dışarıda bir katman olacağıdır. Yani sizin modelinizin altına modelin dışından taşan bir parça basılıyor ilk önce. Siz modelinizi daha sonra bu malzemeden kopartıp alıyorsunuz. Bu şekilde faydalı olabilir. Yapışma problemini çözüyor. Ancak flament soğuduğu için çekme yapıyor bu da kenarlardan kalkmaya neden oluyor. Ben modelin yakınına dışarıdan sıcak hava üfleyen bir fan kullanıyorum. Bu sorunu o şekilde aşıyorum. En güzeli her yeri kapalı olan 3D yazıcılar. Kolay gelsin.

muhendisbey

@Mucit23


Brim argelojik'in de dediği gibi ilk katmanda yapışmanın artırılması ve kenar kalkmalarının azalması için kullanılan özelliktir.
Genelde tutunma yüzeyi düşük olan parçalarda ve geometrisi sebebiyle kalkma yapan cisimlerde kullanılır. Kötü malzemelerdeki sorunu azaltmak için kullanılır.

Aslında belli bir marka filamentle çalışmak ve heat tower dediğimiz filamentin sıcaklık karakteristiğini belirleyen ve warp dediğimiz kalkma test baskısının alınması, sonraki asıl parçaların bu karakteristiklere göre uygun sıcaklığının seçilmesi gerekir.

Sadece sıcaklığın uygun seçilmesi de yetmez. Katman kalınlığını 0.25mm seçerseniz farklı 0.1mm seçerseniz farklı sıcaklıklarda basmanız gerekir. Katman azaldıkça akış yavaşlayacağı için daha düşük sıcaklıklarda baskı almanız gerekir.

Heat tower:
https://www.thingiverse.com/thing:2729076
https://www.thingiverse.com/thing:696093

Warp testi:
https://magigoo.com/blog/3d-printing-perfect-first-layer-magigoo/
https://www.thingiverse.com/thing:1504207
https://www.thingiverse.com/thing:5143079

Başta filament kaybı gibi gelebilir ancak ileride yaşanacak sıkıntıları azaltır.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

Mucit23

Birim yada etek ile basınca aslında kalkma yada warping olayı kesinlikle olmuyor. Fakat içeri doğru çökme olayı az da olsa var.

Yazıcı ayarları ile baya uğraştım. Şuan baya optimize ettim. Anladığım kadarıyla PLA için daha düşük ısılarda çalışmak gerekiyor. Isıyı 200/60 yaptım. Makinanın her tarafı kapalı olduğu için makinanın içi baskı alanı baya ısınıyor zaten. Birde 195/55 gibi sıcaklıkları deneyeceğim.

muhendisbey

Soğutma fanı varsa makinede erken açıyor olabilirsiniz. Belirli bir yüksekliği elde edince açmanızda fayda var. Ben genelde 2.25-2.30mm parça yükseldiğinde açılmasını tavsiye ediyorum.

Makineniz kapalı bir kasaya sahipse filamentinizin kalitesinin düşük olduğunu düşünüyorum. Bu denli büzüşme oluyorsa büyük parçalarda katman çatlaması da olabilir. Bazı üreticiler saf PLA kullanıyorlar, bu iyi bir filament değil. Büzülmeyi azaltıcı katkılama önemli. Bu PLA / PLA Plus ya da PLA/ Power PLA .... gibi üreticiler arasında isimlendiriliyor. Buradaki fark katkılanması / katkı miktarı.

Cura dilimleyici olarak beğendiğim bir dilimleyici değil, sadece kullanımı daha basit. Prusa slicer kullanmanızı tavsiye ederim. Makinenin her parametresine müdahale imkanınız, boyayarak destek atma gibi güzel özellikleri mevcut. Türkçesi biraz tarzanca, çeviri tam yapılmamış bazı alanlarda ama zorlamaz. Hız, akış, kalibrasyon seçenekleri muazzam. Cura'dan geçtiğinizde tek zorlanabileceğiniz şey curada milimetre cinsinden iken prusa slicer'da bazı birimler katman şeklinde. 1mm tam katman şeklinde iken cura'da, prusa slicer'da 3 katmanı tam dolu yap şeklinde.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.