Atolyelerde artik dansoz oynamasin.

Başlatan z, 02 Aralık 2018, 07:49:35

z



Yukaridaki cizimde gri renkli blok freze, matkap gibi bir takim tezgahidir.

Yesil blok islenecek parca, kavunici nesne ise takimdir.

Takim is parcasina dokunmazken makinenin A ve B noktalari arasinda Rg govde direnci okunur.

Takim isparcasina dokundugunda Rg direncine paralel olarak Rt direnci gelerek A ve B noktalari arasindaki omaj degisir.

Ancak makine govdesi son derece buyuk demir bir parcadir ve direnci oldukca dusuktur.  (Tahminen bir kac mili ohm belki de mikro ohm)

Rt ise takima, takim tutucuya ve motor yataklarina bagli olarak Rg ye kiyasla (tahminen 0.1 - 10 ohm) daha buyuk degerde bir direncdir.

Burada amac donmeyen takimin is parcasina dokunup dokunmadigini  hic bir ilave duzenek (ozel prop, is parcasini makine govdesinden izole etme vs) kullanmadan elektriksel tespitine yonelik fikir cimlastigi calismasidir.

Normalde bu isler icin duduklu sifirlama aparati, dansoz adi verilen mekanik sifirlama aparati, mekanik komparator, kamera, mikrometre boyutunda sapmalara duyarli elektronik problar hatta sigara paketi jelatini vs kullaniliyor.

A ve B arasindaki direnc degisimini algilamak son derece guc oldugundan bu gune kadar bu sifirlama tekniginin kullanildigina sahit olmadim.

Fikir fikiri uretir diyerekten cozum ariyorum.





Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

yas

@z hocam, mutlaka çok değişik fikirler gelecektir. İlk etapta benim aklıma gelenler bunlar.
1-) A-B uçları arasına uygun bir frekans sinyali uygulanarak (uygundan kasıt azda olsa makine gövdesinin endüktans göstermesi) parçaya dokunulduğunda bu değişimin ölçülmesi.
2-) Yine A-B uçlarına AC sinyal uygulayıp gövde üzerine akım trafosu tatbik edilmesi yöntemiyle delici ucun işlenecek parçaya teması esnasındaki akım değişikliği ile teorik olarak gözlemlenebilir diye düşünüyorum. Tabi algılamanın çok hızlı olması gerekiyorsa bu yöntem biraz yavaş kalabilir.
3-) Bir diğer yöntemde gövde üzerindeki titreşim ölçülüp grafiği işlenebilir malzemeye dokunduğunda grafik değişecektir. Bu yöntemde yavaş olabilir.

yas

Şayet takım parçaya dokunmadan önce döner haldeyse parçaya dokunduğunda devir sayısı düşecektir. Tabi bu esnada bir miktarda malzeme aşınacak çok önemli değilse devir ölçerek de dokunma algılanabilir.

ibra

matkap ucuna bir kaç lazer odaklanır, uç ile iş parçası arasında mesafe kapandığında yansıyan tarafa yerleştirilecek okuyucu tamamen kör kalır.
A_C5h5n5

rree

#4
A ve B uçlarına Dc gerilim kaynağına seri bağlı bobin ile enerji verilir.
Bobin üzerindeki gerilim, kondansatör ile süzülür.
Yüksek kazançlı opamp  ile mono astable Multivibrator üzerinden uyarıycı devreye gönderilir.
Bu Arada kesici takım devamlı döner durumda olmalıdır.

rree

Başka önerim a ve b uçlarına 470pF gibi parelel kondansatör bağlanır.
Freze gövdesi ile bir parelel rezenans devresi oluşturulur. Hesaplanan rezonansa uygun sinyal üretici a b uçlarına ac uygulanır. Takım uçları dokununca rezonans değeri başka frekansa kayacağından. Üzerindeki gerilim değişimleri takip edilir.
Bu arada tezgaha el ile temas edilmemeli.

Yuunus

#6
Opamp ile olmaz mi, guc kaynaginin akim sense direncini okumak gibi. Tabi malzeme donuyorsa gurultu icin filtreleme de gerekecek.

FMY

benzer method 3d printerlarda nozzlelarda kullanılıyor
Mekatronik

asma

Merhaba
Ana gövde (Rg) muhtemelen döküm malzemedir.
Bu bölüme bobin sararsak , iş parçasına dokunma anında oluşan akı fark edilebilir mi?
Pens ampermetre mantığıyla gövdeye manyetik alan oluşturacak yapı eklenirse , ürettiğimiz sinyalin gerilim/akım değerleri , diğer uçta temas olduğunun bilgisini verebilir mi?

Kolay gelsin.

muhendisbey

Peki işlenecek malzeme delrin gibi malzemeyse? O zaman yatar bu teknik.

Peki ne olabilir?
Load cell, ya da piezo sensör.
Piezo sensörü epoksi ile gövdeye sabitlerseniz bu durum çok hassas şekilde okunabilir.
Matkap ucunun değmesi bir yük oluşturur. Bu durum izlenebilir.

Bir diğeri ise spindle akım değerini okumak olabilir. Matkap ucu hali hazırda dönerken dokunacak, dokunduğu anda bir miktar fazla akım çekecektir. Bu akımdan dokunduğu durum anlaşılabilir.

Bir diğeri termal sensör. Matkap ucu dokunduğu anda ısınır. Uzaktan termal okuma bu temas anını dedekte edebilir.

Bir diğeri yaylı limit switch. Matkap ucunun olduğu kısım boş olacak şekilde ve matkapın arkasına kaçan bir sistem dokunmayı anlayabilir. Su jetlerindeki gibi düşünülebilir.

Bir diğeri kapasitif sensör, kapasitif sensör yanlış bilmiyorsam metal yada plastik ayrımı yapmıyor. Tabi burada en büyük düşman çapak olur.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

hako83

En cazip seçenek load cell gibi duruyor.Tezgahta işlenecek kütüğü tutan mengene ile tezgah arasına konulacak loadcell, mengene sıkıldıktan sonra sıfırlanır. Kütükte oluşacak herhangi bir basınç, temasın gerçekleştiği anlamına gelicek. Bu işlemler tezgahta cetvelleri okuyan dijital panelden takibi yapılabilir.

engerex

 Yapmak istediğinize yakın işi aşağıdaki kutu yapıyor.
Algılama mesafesi : 0.1mm...20mm civarında


cann

frezede dansöz çözüm olarak kullanılıyor. tornada ne kullanabiliriz punta merkez sıfırlama için

KABO

Bu işielektro en basit olarak,erezyon tezgahlarındaki gibi, takımın baglandıgı mengene izalasyonlu olur ise yapılabilir.eksi  mengeneye baglı ve artı freze baglanır.dokundugu anda akım geçişi olur ve bu şekilde dokunup dokunmadıgı testedilebilir.
BILGI PAYLASTIKCA COGALIR...

fide

Alıntı yapılan: cann - 03 Aralık 2018, 18:16:49frezede dansöz çözüm olarak kullanılıyor. tornada ne kullanabiliriz punta merkez sıfırlama için
Tornada bir teker ve ucuna devir sayıcı bağlanıp daha kolay bir yöntem kullanılabilir.
Yada daha basit olarak bıçak sabitlenen yer yalıtım yapılırsa doğrudan prob teması kullanılabilir.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com