PWM tekniği ile DC motor hız kontrolü

Başlatan mckmk03, 22 Aralık 2005, 17:40:20

mckmk03

arkadaşlar merhaba.
  PWM tekniğiyle DC motor hız kontrolünü yapmaya çalışıyorum.PIC den PWM i doğru bir şekilde ayarlayabiliyorum.fakat motor üretilen pwm in ortalama değerine göre yani dönmesi gerekinen hızda donmüyor.daha fazla bir hız da dönüyor.
       örneğin pwm i %50 açık %50 kapalı olarak ayarlıyorum.optocupler i tetikliyor o da BD139 ü tetikliyor.Motora 12 V uyguladığımda miline bağlı tako generatörüde yaklaşık 12 volt üretiyor.  %50 açık %50 kapalı PWM uyguladığımda motorun yarı devirde dönmesi gerekiyor.yani tako generatörünün 6 volt üretmesi gerekiyor. Fakat takonun ürettiği gerilim 11 V civarında.yani istenilenden daha hızlı dönüyor motor.
        Arkadaşlar acaba tetikleme için kullandığım 4N25 yada BD139 transistörlerinde bir problem mi var? ben yanlış mı tetikliyorum . Direnç değerleri doğru mu acaba.

yada arkadaşlar ben bu DC motoru tam hatasız olarak nasıl sürebilirim.hatasız tetikleme nasıl yapabilirim.
                        teşekkür ederim.

motor ve tako generatörü olarak kullandığım DC motorlar aynı cins motorlardır.
Motorların sargı direnci : 10 ohm

DEVRE ŞEMASI .

mckmk03

arkadaşlar gerçekten acil bi durum.bi fikri olan varsa söylesin.şimdiden hepinize teşekkür ederim.

Erol YILMAZ

Takometrenin lineer oldugundan emin misin?

mmengi

Eğer jeneratör kısmına yük bağlarsan üretilen gerilimin ve devrin düştüğünü göreceksin. Boşta yada yükte yaptığın testlerde liner bir grafik bekleme devri yada gerilimi sabit tutmak için pic e geri besleme verebilmen lazım ki voltaj yada devri sabit tutabilesin.

mckmk03

evet tako generatörü lineer.

motor             tako
gerilimi           gerilimi

3.06 V             3.02 volt

6.81               6.80

10.31             10.30

14.7               14.4

verdiğim devre şemasına baktınız mı? ben devredeki optocupler ,transistorun ve dirençlerin uyumsuzluğundan şüpheleniyorum.
                    teşekkür ederim

mckmk03

tako lineer.Asıl amacım geri besleme yapmak ama motora verdiğim gerilim ile miline bağlı takonun ürettiği gerilim tamamen birbiriyle uyumsuz.
         sanki sürücü kısmında bi yanlışlık yapıyormusun gibi geliyo.

z

Sectigin transistor ve opto ile ancak bir kac khz khz civarinda iyi sonuc alirsin.

Frekansini dusurmeyi dene.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mckmk03

kullandığım PWM in frekansı 3.93 Khz...bu değer fazla  mı acaba yada daha da frekansı düşürebilirim.

z

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

timpati

sanırım opto çıkışında, şaseye karşı küçük değerli bir direnç kullanmalısın, akım yolu üzerinde başka bir şey olmadığından en küçük gerilimde opto, transistörü iletime geçirecek, darbenin boşluk süresinde ise iletimde kalacaktır büyük olasılıkla. bunu engellemenin (havadan gelebilecek parazitler için de) en kısa yolu, baz noktasını kararlı hale getirecek ucuz bir direnç işte.
2.si belki de herşey yolundadır da sen yanlış ölçüyorsundur. 12'u nasıl bir ölçü aletiyle öçtüğünü sorabilir miyiz? 50 Hz üzerindeki frekanslarda şişen ucuz bir avometre değildir umarım. hani o gerilimi osiloskopla görüyorsan o başka.
why mr. anderson, why ?

mckmk03

takonun çıkışını ucuz avometreyle ölçüyorum.  :D  ben zannetmiyorum avometrenin yanlış ölçeceğini.altı üstü  gerilim ölçüyorum.optocupler çıkışına direnç bağlıcam.birde öyle deneyeyim

fahri

mckmk03
arkadaşım
bence sen bu devreye geri besleme ekle
devrende gerekecek retuşlar şöyle olmalı
direk buraya atmayı başaramadım
ö yüzden linkteki siteye attım:
http://m_fahri.sitemynet.com/fahri/
farkdeceğin üzere kırmızı çizgilerle eklenenler benim eklentilerim
bir düşün
integratör ve çıkarıcı konusunda yardım edebilrim

fahri