Dijital Işık sensörü ile LDR arasında ki fark.

Başlatan Mucit23, 13 Şubat 2020, 12:10:27

Mucit23

LDR yi biliyoruz elbette ama piyasada ortam ışığını ölçmek için TSL2561, BH1750 gibi I2C üzerinden haberleşen ışık sensörleri yapmışlar. Bunların tek avantajı dijital olarak haberleşmesi diyebilir miyiz? Anladığım kadarıyla I2C üzerinden doğrudan lux değeri veriyor.

Ben 2-3 metre kablo mesafesinden ortam ışığını Lux veya Watt/M2 cinsinden ölçmeyi düşünüyorum. Bu durumda I2C sensörler çok uygun olmuyorlar sanırım.

Andromeda

Digital olanlarda kalibrasyona gerek yoktur herhalde..
" Tanrı, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır, yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı'yı kullanırlar." ..." Tanrı'dan mesaj gelmiyor, biz Tanrı'ya mesaj gönderiyoruz"

Mucit23

LDR kullanılması daha mantıklı gibi. Bir kere kalibre edildi mi kolay kolay kalibrasyonu bozulmaz diye düşünüyorum.

Ersin

Alıntı YapLDR kullanılması daha mantıklı gibi. Bir kere kalibre edildi mi kolay kolay kalibrasyonu bozulmaz diye düşünüyorum.
Tam tersi , her ldr birbirinin aynı olmayabilir , o parti aynı olsa bile başka bir yerden aldığında tutmayabilir.Hasasiyet çok önemli değil , maliyet daha önemli dersen ldr ucuz yolu.

Dijital renk sensörlerinde 3 yada 4 renk değerlerini ayrı ayrı ölçüp verebilmektedir, ayar istemez.

okg

Alıntı yapılan: Mucit23 - 13 Şubat 2020, 14:02:18LDR kullanılması daha mantıklı gibi. Bir kere kalibre edildi mi kolay kolay kalibrasyonu bozulmaz diye düşünüyorum.

LDR kadar kararsız bir sensör görmedim desem yeridir. Aynı ortam şartlarında, aynı oldugu iddia edilen sensörlerden farklı değerler okumuşluğum var. Karakteristik grafikleri ile çok da uyumlu degiller. (20-bit ADC ile neredeyse sorunsuz bir sekilde tasarladıgım geliştirme kartı üzerinde çokça test yapmıştım)
KTU Elektronik Haberleşme - YTÜ Haberşelme YL - GTU Haberleşme YL

Mucit23

Aslında dediğiniz gibi LDR çok kötü bir seçim. Dijital bir sensör alıp basit bir mcu ile RS232 veya RS485 gibi bir haberleşme protokolü eklemeyi düşünüyorum. 3-4 Metre mesafe için RS232 iş görür. Bu sayede kalibrasyonla vs uğraşmamış olacağım. 

okg

Alıntı yapılan: Mucit23 - 13 Şubat 2020, 12:10:27LDR yi biliyoruz elbette ama piyasada ortam ışığını ölçmek için TSL2561, BH1750 gibi I2C üzerinden haberleşen ışık sensörleri yapmışlar. Bunların tek avantajı dijital olarak haberleşmesi diyebilir miyiz? Anladığım kadarıyla I2C üzerinden doğrudan lux değeri veriyor.

Ben 2-3 metre kablo mesafesinden ortam ışığını Lux veya Watt/M2 cinsinden ölçmeyi düşünüyorum. Bu durumda I2C sensörler çok uygun olmuyorlar sanırım.

Ayrıca tek farkı dijital olarak haberleşebilmesi değil. TSL için baktıgımızda  50/60-Hz Lighting Ripple sinyallerini temizlediği de görülüyor.Ve programlanabilir analog kazancı da mevcut.

I2C ile taşımak isterseniz de örneğin P82B715 gibi I2C bus extender kullanıp uzun mesafede I2C datalarını sorunsuz gönderebilirsiniz.
KTU Elektronik Haberleşme - YTÜ Haberşelme YL - GTU Haberleşme YL

muhendisbey

İkinci bir çözüm sunayım.
Optik fiber ile ışığı ölçeceğin yerdeki sensöre taşıyabilirsin.
Pahalı bir çözüm mü? Yapılacak işe göre değişir. Elektromanyetik gürültünün çok olduğu, sensörü yerleştirmenin problemli olduğu ortamda özellikle kullanılmalıdır.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.