Linear Magnetic Field Sensor Devresi

Başlatan sımışka, 12 Mayıs 2020, 16:11:27

sımışka

Merhaba,

KMZ10CM veya KMZ20 sensörünü kullanarak yüksek hızlar ölçecek bir devre kurmak istiyorum. (100.000rpm) Mikrodenetleyici olarak STM32 kullanacağım.

7.4V lipo pil ile besleyeceğim.

Nasıl bir devre kurmalıyım ? Hangi opampı kullanmalıyım ? Opamp kazancı ne olmalı ? Opamp sonrası karşılaştırıcı entegresi kullanmama gerek var mı ?

Yardımcı olabilir misiniz ?

https://www.te.com/commerce/DocumentDelivery/DDEController?Action=srchrtrv&DocNm=KMY_KMZ&DocType=Data+Sheet&DocLang=English

https://www.te.com/commerce/DocumentDelivery/DDEController?Action=srchrtrv&DocNm=KMZ10CM&DocType=Data+Sheet&DocLang=English

tunayk

Devir sayınız yüksek ancak ancak dakika bazında.  Frekans olarak bakarsanız 1666Hz lik bir sinyal ölçeceksiniz. Bu frekansta yaklaşık olarak sinüs formda bir sinyal ölçeceksiniz. Herhangi bir op-amp ile ölçülebilir. Op-Amp çıkışında, 0-1 istiyorsanız, açık çevrim fark opamp veya belirli bir kazançlı işinizi görür.

sımışka

Cevabınız için teşekkürler. Şimdi şöyle basit bir devre kurdum.VCC voltajı 7.4V.  Opamp ve sensör 7.4v ile besleniyor. Motorun her turunda 1 puls sayacak ve rotordaki magnet ile hall sensör arasında 3cm civarı olacak.

Çıkış voltajım : Vout = 1768 x VO- olacak şekilde ayarladım. VO+ bacağını direk GND ye verdim. Neden verdiğimden emin değilim ama kafa karıştı.

Veya VO+ ve VO- pinlerini direk differansiyel opamp devresi kurup mu girmeliyim ?

tunayk

Sizin datasheete göre, ilk opamp sensörün VO+ ve VO- uçları arasındaki fark voltajını yükseltecek şekilde diferansiyel opamp devresi olmalı. Sensörün önüne mıknatıs geldiğinde, mıknatısın yönüne göre pozitif veya negatif voltaj okuyacaksınız. Eğer uygun kazanç kullanırsanız,  çıkışta yeterli bir volt elde edersiniz.

İkinci şart olmamakla beraber normal yükselteç olarak kullanılabilir.

Aslında ikinci opamp yerine schimitt triger entegre kullanırsanız, daha keskin pals alır ve kolay sayarsınız.

ipek

bence OPamp değilde komparatör mantığı cazip geliyor,bu kadar devirde düzgün bir kare dalga forumu yakalamayabilirsiniz. komparatörlerin bazıları çıkış yapısı açık kollektör yapıdadır.buda pullup yapılıp saymaya destek olabilir.bazı mcu'larda bir adet schmitt trigger bulunur genelde A portlarında.bu  triggerde puls'ları düzgün saymaya yardım eder...

sımışka

Öncelikle test ortamı kurma durumum yok şu an için elimde malzeme yok.
Mıknatısın yapısı bu şekilde. Rotor döndükçe N ve S kutupları sensore dik bir şekilde değişecek.
VO+ ve VO- bacakları tam olarak neye göre voltaj üretiyor. VO+ N kutbuna VO- S kutbuna göre mi voltaj üretiyor? Eğer benim referansım mesala S kutbu olacaksa VO+ bacağını gnd ye çekip VO- da oluşacak voltaj değişimini yükseltmem doğru bir yaklaşım olmaz mı ? Tek bir kutbun değişimini okuyarak her turda bir puls saymış olacağım sonuçta.

PhD

R5 (330R) direncinin değeri, besleme için çok yüksek değil mi? Bir de biliyorsunuzdur ancak sadece hatırlatmak istedim çıkış voltajı değerinde sıkıntı yaşamamak için opamp'ınızın "rail to rail" özellikli olmasında fayda var. Sadece kare dalga sayacaksanız çok önemli değil.

Kolay gelsin.
...hiç...

sımışka

33R aslında yanlış yazmıştım , odaklandığım kısım diğer taraf olunca gözden kaçtı.  ::ok Kare dalga sayacağım.
Alıntı yapılan: PhD - 13 Mayıs 2020, 08:29:48R5 (330R) direncinin değeri, besleme için çok yüksek değil mi? Bir de biliyorsunuzdur ancak sadece hatırlatmak istedim çıkış voltajı değerinde sıkıntı yaşamamak için opamp'ınızın "rail to rail" özellikli olmasında fayda var. Sadece kare dalga sayacaksanız çok önemli değil.

Kolay gelsin.