RF ALICI VERİCİ UZAKTAN KUMANDA

Başlatan casanova35, 17 Ocak 2006, 19:49:20

casanova35

Daha önceki bi başlıkta hırsız alarmının nasıl yapılacağı konusunda bilgi istemiştim fakat tama olarak bilgi alamamıştım ama ben devreyi kurmayı başardım.Evin içindede alarmı açıp kapayabileceğim bi anahtar var. Ama henüz alarmı dışardan kapıyı kilitledikten sonra alarmı devreye sokabilecveğim bişey yapamadım. Düşündüm ki en güzeli devreyi bi uzaktan kumanda ile konrtol etmek en güzeli olur. Ama bu devre hakkında pek bi ilgim yok. Rf alıcı verici uzaktan kumanda nasıl yaplır veya izmirde hazır bulabilirmiyim....

timpati

uzaktan kumanda çözümlerden sadece biri, çoğunlukla kullanılanı ise giriş ve çıkış sürelerinin belirlendiği birer zamanlayıcı devresi biçiminde. yani atıyorum, 20 saniyede çıkarsın ve devre gözlemlemeye başlar... içeri girdikten sonra 10s içinde alarmı devre dışı bırakmazsan da çalmaya başlar. genelde yapılan budur. iki adet zamanlayıcı (giriş/çıkış gecikmesi)yapacaksın, hepsi bu.
why mr. anderson, why ?

otm

merhaba
hazır uzaktan kumanda devreleri(özellikle 4 kanallı olanlar) piyasada satılıyor.kumanda kısımları ise oldukça küçük.araba anahtarları kadar.Ancak illede yapacağım diyorsan 4 kanallı bir tane borda koyabilirim

bzirapli

4 kanal veya daha fazla benimde ihtiyacım var.

CaFFeiNe

@otm2002

hocam foruma devreyi koyabilirsen çok güzel olur
teşekkürler

osimilasyon

Valla rf devre benim de ilgimi çeker.
uydu

casanova35

cevaplarınız için öncelikle tşk. Esasında ben fiyatlarını araştırdım biraz almak daha mantıklı geldi. Çok pahalı şeylerdeğilmiş. Kit olarak 15 YTL ye bile satılıyormuş.

Şimdi benim şöyle bi sorum daha olacak ben alarma kızılötesi hareket sensörünü bağladım. Hareket sensörüne bi şalter bağladım alarm açıkken şalteri açınca hemen sensör devreyi tamamlıyo ve alarm çalıyo ben ilk şalteri açtığımda çalmasını istemiyorum bunu nasıl önlerim bi fikriniz varmı...

osimilasyon

tek yol yukarıda bahsedilen gecikme prensibi bence.
uydu

otm

merhaba
aşağıda yapıp denediğim ve son derece kararlı çalışan
4 kanal 350 mhz uzaktan kontrol devresinin alıcı kısmı
görülmektedir.tx devresinin çizimlerini tekrar hazırlayıp
buraya koyarım.şuan hazır değil.ancak rx devresini
hazırlayabildim Devredeki elemanlar piyasada çok kolay
bulunabilen ve fiyatlarıda oldukça ucuz elemanlar.
yapımında bir zorlukla karşılaşacağınızı sanmıyorum
belki uhf kısmının ayarlamalarında zaman kaybedebilirsiniz
biraz.ancak oda çok zor değil.yapım aşamasında bazı
noktalara dikkat edilirse oldukça kararlı ve verimli
çalışan bir devre.

otm

uzaktan kontrol verici devre şeması aşağıda.entegre devrenin smd olanı kullanılırsa
verici devre bir kibrit kutusunun yarısı kadar bir alana sığdırılabilir.
ben yaptığım devrede bu verci kısıma bazı ilavelerle mesafeyi
1km ye kadar çaıkarmayı başardım ancak 500-600
metreden sonra dengesiz çalıştı.bazen roleleri açtı
bazense açmadı.o yüzden çıkış katını bu haliyle kullanırsanız
50-100 mt gibi bir (açık) alanda çalışmaktadır.ancak çıkış
katını bir transistorlu uhf kuvvetlendiriciyle desteklerseniz
mesafe oldukça artar tabi batarya harcamasıda aynı
oranda artıyor.(katlar birbirinden aliminyüm panellerle ayrılmalıdır)

timpati

bugün, 434MHz'lik hazır bir çift modülü yaklaşık 10$'a aldım (daha önce 20$'a bulmuştum). beslemeyi, kodlamayı, çıkış katını sorunsuz yapabilirsiniz ama kaliteli bir yollama ve alma için bu tip hazır modülleri tavsiye ederim.
-(istanbul) karaköy...grup elektronik
-(istanbul) kadıköy...int-el elektronik
why mr. anderson, why ?

OG

@otm2002
Şemaları alelacele çizmiş olmalısın, eksikler var.

Vericide transistörün collector DC besleme bağlantısı unutulmuş, led üzerinden alıyorsa led ters çizilmiş. Anten çıkışı collectorden olmalı değilmi.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

bzirapli

Alıcıdaki T1 transistörünün beyz ucundaki kondansatörün
ve kod seçme ucundaki dirençlerin değeri nedir.
IC1'in bir nolu ucundaki direnç değeri nedir?

RFC nasıl hazırlanacak yada alınacak.

otm

merhaba
Devrede led yönünü hatalı çizmişim.collector beslemesinde ve antende hata yok aynen böyle olacak
.Ancak verici kısımdaki bobini pertinaks üzerine çizip 1/3 oranında çıkışta alınabilir. (ben denemedim).
base deki kon.1nf. değeri yazılmayan dirençlerin hepsi 1k olacak.RFC nin değeri çok önemli değil ben ne
taktımsa çalıştı.ama bir ferit üzerine (yada bir metal üzerine) 0.5 telden 10 tur sararsanız problem kalmaz.
Yanlız devreyi mutlaka baskılı bakır plaket üzerine montaj yapın(ben ilk demelerimde delikli pertinaksta çok
problem yaşadım) ve mümkünse rf
kısmını diğer devrelerden bir aliminyum bariyerle ayırın.ve tercihen çift plaketin eleman tarafı komple bakır
olsun ve şaseye irtibatlandırılsın.Devrenin
çalışma frekansı bu değerlerle 300-350 mhz
arasındadır.frekansı mümkün olduğunca yüksek tutmaya bakın(bu anten uzunluğunu azaltacaktır)ve ayarlamalrı
alıcıyı sabitleyip sadece verici kısım üzerinden
yapın.Yüksek mesafe denemek isteyen arkadaşlar
eğer ilave yükseteç bir kat daha yapmak isterlerse
bu ikinci katı mutlaka
diğer katlardan ayırmalılar.
Yapacak arkadaşlara kolay gelsin.

bzirapli

Alıcıda T1 ve T2 transistörlei arasındaki C'nin değeri nedir? ayrıca TL82 yerine LM358 kullanılabilirmi?

"verici kısımdaki bobini pertinaks üzerine çizip 1/3 oranında çıkışta alınabilir" nasıl anlamadım.Bobin  tirimer uçlarına bağlı ve iki bağlantı noktası var. nasıl uc alınacak