Elektrolitik kapasitor yerine smd kapasitor kullanmak.

Başlatan z, 25 Aralık 2020, 09:04:28

z

Elektrolitik kapasitorler cok yer kapliyor. Forumda da sormustum kapasitor degeri voltajla degisiyor yaslaniyor vs dendigi icin elco yerine seramik kondansatorlerden hep uzak durmustum.

Uzerinde calistigim devredenin step down regulatorunde 47uF elco kapasitor kullanirken  karar verdim yeni bir PCB calistim ve 47uF elco yerine 4 tane 10 uF 803 paket seramik kapasitoru paralel bagladim.

Kapasitorun neden oldugu yukseklik sorunu bittigi gibi regulator cikisindaki ripil da nerede ise yok oldu. (Step down regulatorlerde ripil sorunu yasayanlar muhakkak denesin)

Gene ayni sekilde 12v altinda calisan 10uF elko  yerine seramik 805 paket 5 adet 1uF kullandim. Burada ripil vs sorunum yoktu simdi de yok.

Benzer sekilde 25v altinda calisan 470uf elcoyu da kaldirip yerine 100uF elco ve buna paralel 7 adet 470nF seramik 805 paket kullandim.

470uF de sadece boyut sorunum vardi. Yeni durumdaki 470uF den 100uF 'ye dusus ne gibi etkide bulunacak henuz testlerini tamamlamadim.

Bundan boyleki tasarimlarimda mecbur kalmadigim surece elko kullanmayacagim.


Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

wtrk

Hocam yani şunu mu demek istiyorsunuz doğru anlamışmıyım ?
benimde bir çok devrem 12v ve altında çalışıyor, kutuplu elektronik kondansator kullanmak yerine kutupsuz smd kondansator kullanılaiblir ?
NoBody Can Stop Me!!!!!

z

Kullanip kullanmamaya siz karar verin. En azindan deneyin, ben memnun kaldim.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Cemre.

MLCC (Multi Layer Ceramic Capacitor) ürünlerin problemleri ile ilgili eevblog Dave'in Rohde Schwarz osiloskop ile çektiği bir video var. İzlemenizi tavsiye ederim.
Bir de mekanik stres dayanımları ile ilgili soru işaretleri var. Bununla ilgili makaleler mevcut.
https://nepp.nasa.gov/files/29931/NEPP-BOK-2018-Teverovsky-Paper-NEPPWeb-BOK-Cracking-MLCC-TN65668.pdf

Güzel bir tecrübe paylaşımı, teşekkürler..

wtrk

Alıntı yapılan: z - 25 Aralık 2020, 09:56:33Kullanip kullanmamaya siz karar verin. En azindan deneyin, ben memnun kaldim.

Denerim hocam sorun değil, sadece doğru mu anladım onu öğrenmek istedim, çünküü amatörüm hala devreyi dizerken kondansatorü +/- dikkat ediyorum, smd'de böyle birsey olmadığı için merak ettim.
NoBody Can Stop Me!!!!!

z

@cemre

Seramiklerin darbeler ve pcb esnemeleri sonucu çatlamaları sorununu kendi pcb tasarımlarımda dert etmiyorum.

Kartlarım eğilip bükülebilecek kadar büyük değiller.

Zaten dekuplaj amaçlı olanlar sırf bu sebepten çatlayıp sorun yaşatacaksa diğer amaçlarla kullandığım smd seramikler de çatlaıp kırılacaktır.

Mesela reset pinine bağlı seramik kapasitörüm, mosfet sürücülerimin boost devresine ait seramik smd kapasitörlerim de dekuplaj kapasitörlerim kadar hayati öneme sahip.

Bugüne kadar yaptığım switching regülatörler on aşamasında çok belirgin şekilde çıkıştaki elko uçlarında elkoların esr etkisinden dolayı voltaj zıplamasına benzer rıpıl oluşturuyordu.

SMD'ye geçince bu durum yok oldu. Rıpılın şekli aynen kitaplardaki teorik anlatımlardaki rıpılın şekline dönüştü.

Şu anda test etmem gereken en önemli şey yaşlanma etkisi.

Fakat bunu da lehimlerken yaptım sanıyorum. SMD cap. ları sıcak hava ile lehimlerken birkaçı inat etti ve havayı uzun süre tutmak zorunda kaldım. SMD cap. lardan birisi belirgin şekilde renk değiştirip esmerleşti.

Tabiki titreşimli ortamlarda kullanmak riskli olabilir.

Step motorun üzerine sıkı sıkıya bağlı olacak pcb üzerindeki smd caplar motorun üreteceği titreşimlerden dolayı sorun yaşatacakmı bunu zaman gösterecek.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

hwdesigner

Peki tantalyum ? Aynı alanda daha fazla kapasite verdiği açık. 2-4 katı neredeyse. Biraz da tantalyum kapasiteleri tartışalım. Digikeyden aldığımız markalı tantal kapasitelerin ömrünü çabuk tükettiğinden bahsedebilir miyiz ?

JOKERAS

Titreşim,Kırılma esneme falan filan bunları geçersek İşlevsel olarak işe yarıyorsa
3-5 ay sonra bozulmuyorsa önemli olan bu değilmi?

Teknoloji her gün ilerliyor bunu da göz önünde bulundurmak gerek diye düşünüyorum.
Bundan çok değil 10 sene önce 0805 10Uf 50V Seramik Smd Kapasite var deseydi birileri
Haddi len ordan denirdi.Şimdi denmiyor:)Denmediği gibi Daha büyük kapasitesi varmı diye
araştırılıyor.Tıpkı şimdi araştırdığımız gibi.

yas

Kompanzasyon da kullanılan kapasitörler standart numarasını yanlış hatırlamıyorsam IEC 60831 standardında belirtilen kriterlere göre test ediliyor. Genelde bu tip kondansatörlerin ömürleri 50000 saati garanti ediyor. Tabi hiç bir üretici veya sertifika veren test laboratuvarı bir kondansatörü 50000 saat test etmiyor. Nominal çalışma geriliminin 2,15 katı bir gerilimi 10 saniye yada 1 dakika (emin değilim test prosedürünü okumak gerekli) süreyle uyguluyor. Daha sonra delinme, kısa devre, değer değiştirme, şişme vs.. gibi kriterler inceleniyor eğer ürün sağlamsa bu ürün standardı almış oluyor. Yani bu ürün X gerilim altında 50000 saat çalışmayı garanti eder deniliyor.

Bizi ilgilendiren konuya dönersek, demek ki bu yaşlanma tespit işinin bir matematiği var bu kesin Ürünün datasheetlerinde bulunan sertifikasyonlara yada aldığı standartlara bakarak bu bilgiye ulaşılabilir. Aynı testi kendimizde yapabiliriz diye düşünüyorum.
Genel kanaatim x kapasite 16V kullanılacak bir yere x kapasite 25V ürün kullanmak ve yüksek ortam ısılarına çıkmamak garanti edilen çalışma süresini uzatacaktır diye düşünüyorum

z

Genellikle kapasitorlerin DC calisabilecegi max voltaja odaklaniyoruz.

Aslinda dekupaj kondansatorlerinde mesela BUS'a bagli BUS kapasitorleri tamam DC voltaja dayanikli olmalilar fakat bunlardan cok buyuk AC akimlar akmakta.

Kapasitorun asil bunlara dayanikli olmasi lazim.

Mesela

1000v 1nF kapasitor dusunun.

Simdi ben buna 150v 1Mhz voltaj uygulasam kapasitorden 1A akar ve 1000V dayanima sahip kapasitor 150v altinda bir kac saniye icinde yanar.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

yas

@z hocam bahsettiğim test dediğiniz gibi ac gerilim altında yapılıyor. Elektrolitik kondansatörleri test ederken direk doğrultulmamış tam dalga vermek gerekli diye düşünüyorum.

yas

Alıntı yapılan: z - 25 Aralık 2020, 14:35:38Simdi ben buna 150v 1Mhz voltaj uygulasam kapasitorden 1A akar ve 1000V dayanima sahip kapasitor 150v altinda bir kac saniye icinde yanar.
Güzel soru bahsettiğim IEC60381 şimdi göz ucuyla baktım 1000 volta kadar olan ürünler için geçerli 15-60Hz olarak uygulanıyor. Nasıl gerilim düşümü hesabı yapıp kablo kesiti hesaplıyorsak, muhtemelen kondansatörün tasarım aşamasında bununla ilgili hesaplamaları vardır. Size asıl gerekli olan bu veriler. Bu verilere göre hesaplamalar XHz içinse frekans 1MHz için yeniden hesaplanmalı. Bu durumda kondansatörün tasarım verilerine ihtiyaç var galiba bunu hiçbir üretici paylaşmaz diye düşünüyorum. En kestirme yol bus hattı yapıp 50hz test etmek yada sahada test etmek olabilir.

TeknoM

Alıntı yapılan: z - 25 Aralık 2020, 14:35:381000v 1nF kapasitor dusunun.

Simdi ben buna 150v 1Mhz voltaj uygulasam kapasitorden 1A akar ve 1000V dayanima sahip kapasitor 150v altinda bir kac saniye icinde yanar.

Kondansatörün akım çekmesi ısıl etki oluşturacağı için daha küçük kılıflarda sıcaklıkalrı takip edilerek testler yapılabilir diye düşünüyorum.
Dirençlerinde akım karşısındaki ısıl etkileri ve büyük kılıfa geçerek çözmek gibi.

gevv

adını hatırlamıyorum   bir şarj entegresi girişinde tantal 10uf  istiyordu (datasheet)  fakat tantallar hassas olduğu için patlayıp  entegreyi bozuyordu   805 10uf  kullandık hiç sorun yaşamadık
 

bedavainternet

Quality factor nedir, hangi kapasite nerede kullanılır. Elektronik 101 konuları bunlar.