Statik elektrik yüklü ortamlarda Butonlu devre tasarımı

Başlatan MrThinking, 01 Ağustos 2021, 22:13:31

mozkan87

Evet, ancak bunlar o yapıya oranla çok kararlılar. Özel olarak çok yüksek pik akımlarını üzerinden akıtma yeteneğine sahipler. PCB üzerinde oluşturacağınız yollar arası spark gap, nem sıcaklık gibi etkenlere bağlı olarak değişir ama bunlar kapalı olduğu için dış etkenlerden etkilenmez. Bunların üç pinli olanları da var onları da Vcc GND ye bağlanmış koruma diyotları gibi düşünebilirsiniz.
Ben hiç kullanmadım ama yüksek voltaj güç kaynaklarında kullanıldığını gördüm.

Benim için çoğunlukla direnç kondanstör yeterli oluyor.

Ancak son zamanlarda aşağıda paylaştığım linkteki resim 11 deki yapıyı kullanmaya başladım. 10 ohm olan direnci de 4k7 gibi kullanıyorum.

https://www.digikey.com/en/articles/protecting-inputs-in-digital-electronics

devrecii

Kondansatörleri bile bozacak satatik elektirk varsa tüm sistemi metal içine alıp topraklayın, buttonların üzerinede iletken kumaş yada iletken aparat koyup hepsi topraklanamalı , alümnyum folyo da olur, ilginç.


muhendisbey

Alıntı yapılan: ümitgungor - 05 Ağustos 2021, 10:11:23Bunlar spark gap ın eleman haline getirilmesi gibi bir şey değil mi?

Evet, eleman olarak da bulunabilir. Fakat nispeten PCB'ye koyacağınız spark gap'ten daha iyidir. Çünkü PCB üzerine konulan spark gap; havanın nemli ya da kuru olmasına, havada bulunan iyon miktarına (mesela bir fırın ya da plazma kesim tezgahı varsa, yakınında kaynak yapılıyorsa...), havadaki iletken partikül miktarına göre farklı sonuçlar doğurabilir. Karbonizasyon PCB'lerin yüksek gerilimdeki en büyük düşmanlarından birisidir. PCB üzerinde yanık oluşursa bu kısa devreye neden olabilmektedir. Statik elektrik gibi gerilimi büyük, akımı küçük miktarlar buna neden olmaz, en azından görmedim.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

MrThinking

Alıntı yapılan: mozkan87 - 05 Ağustos 2021, 21:23:34Ancak son zamanlarda aşağıda paylaştığım linkteki resim 11 deki yapıyı kullanmaya başladım. 10 ohm olan direnci de 4k7 gibi kullanıyorum.

https://www.digikey.com/en/articles/protecting-inputs-in-digital-electronics
Tam aradığım cevap bu işte. Ben buton topolojisi aramak yerine işlemci giriş koruma topolojilerine bakmalıymışım meğer. Teşekkür ederim.
Ego=1/Knowledge