Frekans Konvertörü

Başlatan ACM, 14 Ekim 2021, 01:09:30

ACM

 Arkadaşlar merhaba.

 AC motor kontrolü için linkteki gibi bir sürücü almak istiyorum fakat anlamadığım bir konu var. Bu sürücülerin çıkışı 380V , ben 220V motoru nasıl kontrol edeceğim ? 380V un herhangi bir faz ve notr arasında 220V olduğunu biliyorum , bu şekilde 220V olmıştım ama sürücülerde aynu bağlantı ile alınırmı nötr varmı bilmiyorum.

Tek faz çıkışlı konvertörde aradım epey ama nafile.

Eğer uygun fiyatlı bir konvertör tavsiye edebilirseniz incelemek isterim. Şimdiden teşekkürler.


Frekans Konvertörü

Mucit23

Schneider Altivar 12 serisini birçok yerde kullandım. 3 fazlı asenkron motor kullanmalısınız. Düşük güçlerde inverter monofaze girişli trifaze çıkışlı olur. Ev elektriği ile çalıştırabilirsiniz.

tunayk

3 Fazlı sürücüye tek faz motor bağlandığında piyasadaki çoğu sürücü hataya geçer. Neticede 3 Faz motor kontrol etmek için tasarlanmıştır ve çekilen akım dengeli değilse içindeki hesaplar şaşar . Bu durumda da hataya geçer ve çalışmaz. Alacağınız yerden tek faz motoru süreceğini teyit etmeden almayın. 

ACM

 
  Yani diyorsunuzki o 220V motoru sat 380V al hemi ?

 Ankarada çeşitli konverter satan bir firma buldum ama teknik servisine ulaşamadım , 220V için neleri var yada ne yapılabilir soracağım,sonucu yazarım.

  Dimmer alternatifini hiç yazıp yorulmayın arkadaşlar , bilmeyene motor kapanı olabiliyor birçok zaman.

Cemre.

Öncelikle Türkiye'de enterkonnekte şebeke için her zaman geçerli olsa da aslında;
Monofaze herzaman eşit değildir 220V.
Trifaze herzaman eşit değildir 380V.

Eğer siz Monofaze 220V şebeke gerilimi olan bir yerde hız kontrolü uygulanacak bir asenkron elektrik motoru çalıştırmak istiyorsanız, Monofaze 220V beslemeli Trifaze 220V çıkışlı bir sürücü + Trifaze bir asenkron motor (Standart asenkron motorlar bu güçlerde Üçgen bağlantı uygulandığında 220V Trifaze, Yıldız bağlantı uygulandığında 380V Trifaze olarak çalışırlar) ile uygulamanızı sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Elinizdeki monofaze motor için hız kontrol cihazı arıyorsanız Invertek Optidrive E3 modeline bakabilirsiniz, yalnızca gölge kutuplu asenkron motorlarla veya sabit kondansatörlü motorlarla çalışabilir, 1.1kW'a kadar kullanılabilir gözüküyor. Tabi bu ürünü kolaylıkla temin edebilir misiniz orasını bilemiyorum.. (https://www.invertekdrives.com/variable-frequency-drives/optidrive-e3-single-phase)

ACM

  Öyle anlaşılıyorki motor kontrolü için en iyi yöntem trifaz motor kullanmak , diğer türlü bulmakda zor kullanmakda riskli olacak.

  Bilgilendirme için hepinize teşekkürler.

Sozuak

Tek fazlı sürücü neden bulamadınız şu link gibi bir çok tipte bulunuyor. Bu sürücülerin menülerine girip programlayarak birçok motorda çalıştırabiliyorsunuz. Yerli santrifüjlerde ve 1-2kw motorlu  medikal koşu bantlarında da kullanılıyor.  Siemensten de bakabilirsiniz. Mutlaka vardır. Motoru değiştirmenize gerek yok.

https://www.endustriyelmalzeme.com/mono-faz-ac-srcler

zamzam23

Alıntı yapılan: Cemre. - 14 Ekim 2021, 16:55:22Standart asenkron motorlar bu güçlerde Üçgen bağlantı uygulandığında 220V Trifaze, Yıldız bağlantı uygulandığında 380V Trifaze olarak çalışırlar

Burada bir terslik var.

Üçgen bağlantıda sargılara 380V, yıldız bağlantıda 220V düşer.

Yıldız bağlantıda sargılar 220V ile çalışacak şekilde imal edilirler.

Cemre.

Alıntı yapılan: zamzam23 - 14 Ekim 2021, 23:14:38Burada bir terslik var.

Üçgen bağlantıda sargılara 380V, yıldız bağlantıda 220V düşer.

Yıldız bağlantıda sargılar 220V ile çalışacak şekilde imal edilirler.

Biraz daha detaylandırmaya çalışayım.

Türkiye'de imal edilen standart motorlar için;
motor gücü 3kW ve altında ise (0.18, 0.25, 0.37, 0.55, 0.75, 1.1, 1.5, 2.2, 3kW gibi) motor sargı gerilimleri Üçgen 230V, Yıldız 400V şeklindedir.
motor gücü 4kW ve üzerinde ise (4, 5.5, 7.5, 11, 15, 18.5, 22kW ... gibi) motor sargı gerilimleri Üçgen 400V, Yıldız 690V şeklindedir.

4kW ve üzerindeki motorların Üçgen 400V/Yıldız 690V olarak tasarlanmasının en önemli sebebi, bu şekilde tasarlanmış bir motora şebeke gerilimimizin de 400V Trifaze olması sebebiyle, Yıldız-Üçgen Yol Verme tekniğinin uygulanabilmesini mümkün kılmasıdır. Yıldız-Üçgen yol verme tekniğinde, motor öncelikle kontaktörler vasıtasıyla Yıldız (yani 690V) kademesine alınır ve bu şekilde şebekeye bağlanır. Aslında motor 690V bekler, ancak 400V verdiğimiz için, yani düşük gerilimle beslediğimiz için, daha az demeraj akımı çekerek, dolayısıyla daha az tork üreterek, ve dolayısıyla daha az mekanik vuruntu yaparak yol alır. Motor uygun devire ulaştığında (bu genellikle süre ile belirlenir) yine kontaktörler vasıtasıyla motor bağlantı şekli Üçgen (yani 400V) kademesine alınarak normal çalışma rejimine geçilmiş olur.

4kW altındaki motorlar için, DOL (Direct On-Line) yol verme yapılabildiği için, Yıldız-Üçgen Yol Verme ihtiyacı yoktur. Bu nedenle 400/690V sarılmalarına gerek yoktur. Aynı zamanda 230/400V sarılmalarının diğer bir avantajı, 230V Monofaze beslemeli hız kontrol cihazları çıkışlarında 230V Trifaze üretebilirler, bu durumda motorumuzu Üçgen (yani 230V) kademesinde bağlayarak herhangi bir performans kaybına neden olmadan motor hız kontrol uygulamamızı gerçekleştirme şansımız olacaktır.

Buraya kadar uygulama kısmından bahsetmeye çalıştım, umarım açıklayıcı olmuştur.

Elektriksel olarak motoru Üçgen veya Yıldız bağlamanın ne gibi bir etkisi olduğunu anlamak için, Üçgen ve Yıldız bağlı iki bobin şeması çizip, ilgili gerilimleri uyguladığımızda her bir bobinin üzerine münferit olarak kaç V düştüğüne bakmak yeterli olacaktır. Bağlantı şeklinden bağımsız olarak, bobinin üzerine düşecek gerilimin değişmemesi temel prensiptir. Bu mantıkla Yıldız bağlantıda 400V uyguladığınızda, yıldız noktası ile faz arasında 230V görürsünüz, bobinin üzerine 230V düşüyor demektir. Aynı motoru Üçgen bağlayıp faz arası 230V uygularsanız, bu durumda iki faz arasında kalan her bir bobinin üzerine yine 230V gerilim düşecektir. Görüldüğü gibi aslında motor tarafından bakarsak değişen bir şey olmamıştır.

Cemre.

Alıntı yapılan: Sozuak - 14 Ekim 2021, 20:57:06Tek fazlı sürücü neden bulamadınız şu link gibi bir çok tipte bulunuyor. Bu sürücülerin menülerine girip programlayarak birçok motorda çalıştırabiliyorsunuz. Yerli santrifüjlerde ve 1-2kw motorlu  medikal koşu bantlarında da kullanılıyor.  Siemensten de bakabilirsiniz. Mutlaka vardır. Motoru değiştirmenize gerek yok.

https://www.endustriyelmalzeme.com/mono-faz-ac-srcler

Paylaştığınız ürünler giriş gerilimi 230V Monofaze ancak çıkış gerilimi 230V Trifaze olan tipte hız kontrol cihazlarıdır. Bu ürünlerle Monofaze 230V motor kontrol etmeye çalıştığınızda ya direk faz eksik/dengesiz yüklenme vb hatalar verdiklerini görürsünüz, ya da böyle bir özellikleri yoksa belirli bir süre çalıştıktan sonra arızalandıklarını görürsünüz.

Sozuak

Evet modeller içinde yokmuş haklısınız.
Optidrive diye bir markanın var tek faz motorlar için. Bizde de bazı tıbbi cihazlarda çıkıyor ama şu anda atölyede bunlardan yok. Arıza yapmadıkları için motor sürücülerinin modellerini not almamıştım. Şimdiye kadar 7 yılda bir tane sürücü arızalı geldi o da 3 faz siemensti. Onda da motor gücüne göre düşük model seçilmiş kronik hatalı modeldi.

Karşılaşılan bu durum için özür dilerim.

ACM

  Sesli yazıyorum :) , sıfır geçiş kontrollü bir dimmer yaptım , motorun devrini 3000 den 500 e indirdim ve akımı devamlı kontrol ediyorum.Akımın yükselme eğilimine göre yani yüke bindiğinde eğer 500 devirdeki akım yeterli gelmiyor ise dimmeri yükseltsem olurmu ? Olmaz ise ne eklemek lazım , bu yol beni sonuca götürürmü ?

 Bu düzeneği yapabilme ihtimalim çok az , beni aşabilir , yalnızca merakımdan soruyorum.