TÜRK İŞLETİM SİSTEMİ

Başlatan argeelektronik, 01 Şubat 2006, 09:14:27

argeelektronik

Arkadaşlar Türk İşletim Sistemini Denedinizmi ?
Mutlaka Deneyin Ve Herkese Duyurun Çok Güzel
Yerli Malı ..



Türk İşletim Sistemi
Altında Çürümekten Kurtulamıyacağın Topraklar Üzerinde Böbürlenerek Yürüme, Üzerine Tükürmeye Bile Miğdenin kaldıramıyacağı Kurtçuklara Yem Olacak Bedeninle...

elektro_ery

beyler bu işletim sistemini deneyen varmı??
[/URL]

mhk

Pardus'tan bahsediyorsanız elbette çok güzel. Tanıtıma gerek kalmadan tüm sistemi ile cd den çalıştırılabiliyor. Windows ile kıyaslanabilecek ve belkide ondan daha iyibir yere sahip olabilecek yapıya sahip. Şansızlığımız olsa gerek ,kullandığımız hemen hemen tüm programların windows alt yapısını kullanıyor olması. Denemeyenlerin denemesini isterim.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

Gerok

Evet ben denedim hala da kullaniyorum gerçekten güzel
MHK hocamın da dediği gibi tek şanssızlığımız kullandığımız yazılımların çoğu windows tabanlı.
Pardus Linux çekirdeğini kullaniyor bunun için WINE diye bir emulatör var eğer bunu yüklerseniz bazı windows uygulamaraını çalıştırabilirsiniz. Pardus un  bazı eksiklikleri olsada bence kullanmalı ve kullanmaya teşvik etmeliyiz yoksa yüzlerce dolar verip aldığımız işletim sistemlerinden daha çook "..... geçersiz işlem yürüttü ve kapatılacak "  :lol: mesaını alırız...
Mum başka bir mumu yakmakla ışığından birşey kaybetmez...

Petek

O sizin desteğinizle değil devletin desteği ile gelişir. Kişisel kullanıcılar zaten bedava win kullanıyor. Kamuya alımlarda lisans bedeli ödeniyor. Devlet baba pardus kullanılacak dediği anda iş biter. Beklenen destek ve tasarruf sağlanmış olur. Ama daha birkaç gün önce Bill Gates ile Başbakanlık düzeyinde görüşen bir devletten bu destek gelirmi siz düşünün ! Microsoft Avrupada mahkemelik. ABD'de antitrost yasalardan şimdilik yırttı. Çıkış kapısı arıyorlar ve gelişmekte olan ülkelere yöneldiler. Daha olmadı ama kene gibi yapışacakları günler yakın. Bir tarafta bedava işletim sistemi varken ücreti ödenerek alınan yazılımlara ağlayacaksınız. Bir zamanlar wordstar'a, pw'ye kanaat eden devlet şimdiki Ofis yazılımlarına kanaat edemiyor ! Büyük patronu kızdırmayalım değilmi!
“Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan zordur” A.Einstein

mavi

Pardusu indirdim ve cd den çalıştırdım ama komut satırı geldi..ben masa ustu olur diye tahmin ediyordum..bu nedenle kurulabilir olanı hiç denemedim.bir yerde hatamı yaptım..?
Telecommander Monster Of Network

Gerok

Alıntı yapılan: "Petek"O sizin desteğinizle değil devletin desteği ile gelişir.

Dediğiniz kısmen doğru olabilir ama bence devletin bu veya şu işletim sistemi kullanılacak demesiyle iş bitmiyor o ancak devletin kurumlarındaki rutin işlemlerinde geçerli olabailir. Ancak bir işletim sisteminin yaygınlaşabilmesi için kullanıcı kitlesinin genişliğine beağlı eğer geniş bir kullanıcı kitlesi oluşursa büyük yazılım şirketleride yazılımlarını o platforma uygun geliştireceklerdir.  10 yıl önce linux altında çalışacak pek program bulamazken şimdi nerdeyse %1.000 lere varan bir uygulama artışı var. bu da gösteriyorki bazılarının imparatoluğu yakında sona erecektir.
Mum başka bir mumu yakmakla ışığından birşey kaybetmez...

CoşkuN

www.tubider.com'dan
Başbakanla PARDUS'u konuştum ama..
Köşe Yazıları ( 09 Şubat 2006 - 09:25:00 )

Mehmet TAZEOĞLU



Olmazsa olmaz kırmızı halılar, siyah takım elbiseli bürokratlar, yakışıklı ve kibar korumalar, sayın falanca sayın filanca diye telaffuz edilen önemli simalar, koridorlar boyunca sağlı sollu kapı yanlarına asılı sarı prinç levhalara özenle yazılmış makamlar, makamlar...
Biraz heybetli biraz da soğuk... Burası Başbakanlık... Eee benim ne mi işim vardı orada.? Hani insanların değişik yanları vardır ve tarif edilir:
‘'İnsan vardır gözlerde buğu buğu...
İnsan vardır çakır-keyf ve neşeli,
İnsan vardır insanlığın ızdırabıyla dertli'' diye.Ben de boyumdan büyük bir dertle yani Ulusal Bilişim Politikalarının derdiyle dertlenmiş ve bu konuları konuşmak üzere randevu talep etmiştim bu yüce makamdan... Gelsin dinleyelim bakalım demiş sayın başbakan... Ben de gittim..
"Sayın başbakanım"dedim yutkunarak... "Bizler ülkemizde, kamu yönetiminin bilişim ürün ve hizmetlerinin seçimi ve kullanımı konularında milli politikalar geliştirilmesini ve uygulanmasını istiyoruz" dedim.Çok dikkatle ve candan bir bakışla dinliyor sözümü kesmiyordu... Televizyonlarda gözüktüğünün aksine yorgun da görünüyordu biraz... Dinliyorum dercesine başını sallıyor küçük notlar alıyordu."Bizler diye hitap ediyordum çünkü bizdik. Bizler diyordum çünkü Bilişim sektörünün en büyük ve en yaygın derneği yani sivil toplum kuruluşu idik.Devam ettim sözlerime..."Devlet meşru gücünü, yönetilenlerin yönetenler hakkındaki mutabakatından alır" sayın başbakanım dedim, Thomas Jefferson`un bir sözünü notlarımdan okuyarak... Bu Millet sizi seçmiş, siz de gücünüzü toplumsal mutabakattan alıyorsunuz, o halde uyguladığınız her politikada toplumun ilgili katmanlarıyla da consensus oluşturmak zorundasınız...Bilişim Sektör Örgütü olarak; kamu yönetiminin bilişim platformunun oluşturulmasında, işletilmesinde, kullanılacak ürün ve hizmetlerin, milli bağımsızlığa ve kurumsallığa izin verecek şekilde seçilmesini, maliyetlerin düşük ve verimli kılınmasını istiyoruz." dedim...Bu cümlenin biraz boyumu aştığını da düşünerek duraksadım ve bir höşgörü edasıyla gülümsemesini izledim. Aslında kendimizi tanıtır tanıtmaz sözün nereye geleceğini çok iyi biliyordu. O bir Başbakandı ve çok zeki idi...Microsoft'un başkanı Bill Gates'in ülkemizi ziyaretinde sayın başbakanın konuşma metninden bir paragrafı da okuyup hakkaniyetle bu sözlerin de içimize su serptiğini ifade ettim. Başbakan o konuşmada şöyle demişti: "Elimizdeki yazılım ve donanımın ne yaptığını tam olarak bilmediğimiz ve kendi ülkemizde geliştirmediğimiz zaman program veya işletim sistemine nasıl güveneceğiz? Bunun tedbiri alınmalıdır. Bir devlet, bu konuda hiç kimsenin sözüyle yetinemez. Çalışan bütün programlar ve incelemelerin de yapılması gerekir.Yazılım ve donanımla bunların üstüne kurulacak her işletim sistemi, yazılımının güvenilirliği kullanımından önce detaylı olarak incelenmelidir. Bunlar yapılmazsa güvenlik konusunda bağımlı kalınacak, zafiyete düşülebilecektir."Sayın Başbakan, danışmanının uzattığı bir dosyaya bakarak bir nevi ziyaret sebebimiz olan PARDUS ULUSAL İŞLETİM SİSTEMİ hakkında bilgiler verdi bize... PARDUS'u önemsediklerini söyledi... Sorularımıza hazırdı. Cesurdu da...
Maksadımız faydalı görüşler sunmak, mutabakat sağlamak dolayısıyla üzüm yemek olduğu için misafir olmanın da idrakiyle dilek ve temennilerimize geçtik.Heyecanla Dedim ki:
Neden PARDUS gibi milli bir işletim sistemini geliştirmek için yüz on bir kişi değil de sadece on bir kişi görevlendirilmişti?. Windows gibi dev bir işletim sistemiyle nasıl rekabet edecekti. Böylesine milli bir yazılım, ülkemizin devlet büyüklerini taşıyan Başbakanlık uçağı kadar da önemli değil mi idi?. Dedim ki: Sayın başbakanım Microsoft ülkemize çok büyük hizmetler veriyor, takdirin de ötesinde alkışlıyoruz başarılarını, ama neden yüzlerce milyon dolarımız dışarı uçup gitsin... Sayın başbakanım, önemsediğinizi ifade ettiğiniz PARDUS işletim sistemini neden kamunun herhangi bir güzide kuruluşunda uygulanmasına zemin hazırlamıyorsunuz?...Neden eğitimde en büyük tüketim topluluğu olan Milli Eğitim mensuplarına ucuz yazılım sağlıyorsunuz da, alkışladığımız bu çalışmasın yanında PARDUS işletim sistemini alternatif görmüyorsunuz?.. Biliyorsunuz ki; Türkiye PARDUS gibi açık kaynak kodlu yazılımlar seçerse: Yüzlerce milyon dolarımız tasarruf edilecek, yazılımda milli güvenliğimiz artacak, kontrol devletimizin elinde olacak ve geliştiren de biz olduğumuz için istihdam sahaları açılacak...
Galiba biraz fazla çoşmuştum...Sayın Başbakan anlıyorum seni dercesine başını sallarken, omuzuma bir dokunuş ve bir sesle doğruldum:‘'Kalk Mehmet uyuya kalmışsın!.. Bak haberlerde Başbakanla Bill Gates'in yemek yediklerini gösteriyor... Türkiye'ye yatırım yapacaklarmış...Sen meraklısın bu tür haberlere, kalk da seyret!..''
Uyanmıştım ama bu rüya çok güzeldi...

ahmet abüü

Selamlar...Değerli Linux sever, forum sakinleri.

Linux ile embedded sistemlere olan ilgi ve alaka neticesinde daha da yakınlaştım ve kullandıkça daha da çok sever oldum. Mesela tamamen Türkçe güzel bir çalışmadan bahsetmek ve sizlere önermek isterim.

http://www.turkix.org/

Sitede okuduklarınıza inanamayacaksınız. Özellikle Windows uygulamalarını çalıştırabilme ve tamamen XP tarzında hazırlanmış yapısı ile sizleri çok şaşırtacak. Tek CD büyüklügünde olmasına rağmen harika bir görsellik ve zenginlik ile karşılaşacaksınız. İlk tepkiniz ; "yahuu bu linux amma ilerlemiş de bizim haberimiz yokmuş", şeklinde olacak.
LiNUX bir sudur, iç iç kudur.

ground

yahuu bu linux amma ilerlemiş de bizim haberimiz yokmuş...


:lol:
⌒╮'╭⌒╮⌒╮.
╱◥██◣                  
| 田︱田田|              
╬╬╬╬╬╬╬╬╬

Picproje - Sözde değil özde paylaşım..

CoşkuN

Son zamanlarda PARDUS'tan pek fazla ses çıkmadı.Gelişme yok mu acaba fazla?

engin_

En son 1.1 beta çıktı diye hatırlıyorum, PARDUS'u  pek takip etmiyorum açıkçası. Gelişme vardır muhakkak ama geliştirmeyi sadece onlara bırakmak sürecin yavaş olmasına neden olacaktır. Linux  işletim sistemlerine baktığımızda, önce çekirdek bir gurup temeli oluşturur ve zamanla eklenen kullanıcılar bu gruba çeşitli yardımlarda bulunur. Yardımcı olmanın binbir yolu vardır ve bu kimi zaman çok kolayda olabilmektedir.  Ama önce o işletim sistemini kullanmak gerek. Zamanla kendiliğinden yardım etmeye başlıyorsunuz zaten.

kesmez

Türkix i kurdum çalıştırdım çok güzel..
Neden yerli açık kaynak kodlu işletim sistemine geçilmez aklım ermiyor..
Neden sabıkalı bir işletim sistemine her sene onca para ödeniyor amlamak zor..
Devlet dairelerinin linuxa geçmesi özel sektörün daha hızlı bir şekilde linuxa geçmesine sebep olacaktır..
Bilhassa devlet ile iş yapan özel sektör devlette windows kullanıldığı için windows satın almak zorunda kalıyor..
Yoksa onlar herkesten daha hevesli linux için..
Bundan birkaç sene önce bsa cıların tck bursa bölgesine baskın yaptığını duyduk, bunun üzerine  linuxa geçmek için girişimlerde bulunduk, onun ardından bir daha bsa cı yüzü görmedik..
"İnned dine indallahil İslam" (2-19)

OG

Alıntı yapılan: "kesmez"
Neden yerli açık kaynak kodlu işletim sistemine geçilmez aklım ermiyor..
Neden sabıkalı bir işletim sistemine her sene onca para ödeniyor amlamak zor..
Kesmez, anlamayacak birşey yok. Zaten işin sırrı burada. Bunu başarabilen dünya devi oluyor.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

CoşkuN

Alıntı YapDevlet Planlama Teşkilatı tarafından Peppers & Rogers Group'a yaptırılan Türkiye Bilgi Toplumu Stratejisi Yüksek Planlama Kurulu onayı aldı. Eylem Planı ve Strateji raporu Türkiye'nin kamu kurum ve kuruluşlarında açık kaynak kodlu yazılım yazılım kullanması için bir pilot kurumun seçilmesi gibi Açık Kaynak kodlu yazılımı ön plana çıkaran bir eylem planı da içeriyor. Raporun Resmi Gazete'de yayınlanması için gerekli olan süreç ise devam ediyor.

Danışman Kuruluş'un hazırladığı ilk halinden sonra çeşitli sivil toplum kuruluşlarının görüş belirtmesi için sunulan rapor son halini aldıktan sonra onaya yollanmıştı. Yüksek Planlama Kurulu'nun onay verdiği Eylem Planı ve Strateji raporu Devlet Planlama Teşkilatı'nın Bilgi Toplumu Dairesi web sitesinde www.bilgitoplumu.gov.tr adresinde kamuoyu ile paylaşılıyor.

Toplam 111 eylemden oluşan plan 2010 yılına kadar Türkiye'nin Bilgi Toplumu konusunda yapması gerekenleri anlatıyor. Yapılacak olan eylemlerin maliyeti ise yaklaşık 3 milyar YTL olarak öngörülüyor. Stratejinin temelini ise "Vatandaş odaklı hizmet dönüşümü" oluşturuyor.