Ynt: Mbot2 de kullanılan renk sensörü hakkında

Başlatan tekosis, 05 Eylül 2022, 22:07:05

tekosis

Selamün aleyküm ustalarım. Mbot2 isimli yazılım eğitiminde kullanılan bir robot var(Malzeme elimde yok şimdilik inceleyemiyorum, sadece resmi var.). Bu robotun çizgi izleyen sensör kartında renkleri algılayabilmesi için RGB led + optik alıcı çifti kullanılmış. Yazılım sırasıyla ledden farklı renkleri yollarken alıcıdan gelen verileri değerlendirip renk hakkında yorum yapıyor. Bu robot renkleri algılayabildiğine göre optik alıcı ne olabilir? Foto diyot mu yoksa transistör mü kararsız kaldım. Ortalama foto diyotların spektrum aralığı epey dar rengi nasıl algılıyor acaba? Ayrıca alıcının üzerindeki mavi platik IR ışığı engellemek için filtre olabilir mi?




05 Eylül 2022, 22:10:11
Daha önce ldr ve RBG led ile buna benzer bir deneme yapmıştım. Aynı kağıtlar kullanmak kaydı ile daha önceden hazırlanmış bir tabloya göre renkleri algılayabiliyordum. Cihazla birlikte gelen bir harita var. Acaba bu robotta da tablo hazırlayıp bu tabloya göre mi değerlendirme yaparlar?



İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsin, bu nice okumaktır.

Epsilon

#1
Linkteki açıklamalara göre çizgiyi düzgün takip etmesi için konulmuş 4 algılayıcı.
Verilen kağıttaki renklerde; onları tanınması gerekiyor ki.Senaryoda örneğin sarı çizgi başlama yeri olarak tanımlanmışsa oraya gitmes gerekiyor.Yada örneğin bir küpü kırmızı çizginin olduğu yere kadar götürüp ,başka bir robottan buradan alıp başka bir bölgeye götürünce iki robotta görevin tamamlandığını anlıyorlarmış falan.
Alıcı sensörlerdeki mavi koruyucular ortamdaki yanıltıcı renklerden etkilenmesin diye yapılmış.
Ayrıca detaylı bir video var neler yapabildiğine dair (Bayağıda çok şey yapıyor)
Linki

Video linki slaydırda *
video

LukeSkywalker

tam da tahmin ettiğiniz gibi.
sensörlerin üzerindeki kapaklar filtre amaçlı. başlangıçta ortama göre kalibrasyon yapıp daha sonra gelen değerleri aralıklar dahilinde ayırt ediyor.
Bu kitin 1. si var elimde. hiç bir işe yaramaz, özellikle bluetooth versiyonu tam bir fiyasko. 

Sozuak

Anladığım kadarıyla mantık şu:  Değişik renklerde ışığı gönderiyor yansımayı ölçüyor bunu hızlı ve sıralı yapıyor. En çok yansımayı yakaladığı yerde hangi renk ledlerle üretiliyorsa bu renk o renk diyor. Yani parlaklık bilgisini kullanıyor.