Osiloskop Konusunda Yardim

Başlatan mfurkan7, 16 Aralık 2022, 23:21:33

mfurkan7

Merhabalar,
Kendime bir osiloskop almaya karar verdim. Bütcem 4000tl ama düzgün bir sey bulamazsam biraz daha fazla bütce de ayirabilirim. Profesyonel alanda da kullanilabilecek bir osiloskop istiyorum. Ancak ihtiyacimi tam olarak kestiremiyorum. Yani maksimum kac Hz olsun, kac kanal olsun, sampling rate'i ne olsun gibi konularda...
Kafamda 4 kanal almak var ancak bana sanki 2 kanal yeter gibi geliyor. Sorum 4 kanal hangi alanlarda faydali olur?
Maksimum 100MHz olsun desem. 100MHz ile ne tür konularda hasir nesir olmam gerekir. Suanda bu kadar yüksek frekanslarda calismiyorum ama ilerde belki calisabilirim.
Genelde benim baktigim modeller hep 1GSa/s oluyor fiyat anlaminda. Burada da sorum gercekten 2GSa/s ya da daha yüksek örnekleme oranlarina hangi durumlarda ihtiyacim olabilir.
Sorularimin ucu acik ya da belirsiz olabilir belki ancak amacim ileride profesyonel bir ürün tasarlayabiliyor olmak.
Onun disinda benim icin önemli olan ekran görüntüsü alabilmek. Icinde sinyal jeneratörü de olursa tadindan yenmez. :)
Simdiden tüm yanitlar icin tesekkür ederim.

tekniker_murat

Merhaba öncelikle her ne alırsanız alın şimdiden hayırlı uğurlu olsun...

Bende sizin gibi düşünüyor ve ucu açık bir sürü sorulara karşı kafamda kendimi kuruyordum ve halen daha da kuruyorum.

Elimde 4 tane farklı çeşit osiloskop var; Analog osiloskop, Cep tipi osiloskop, Usb pc intrustar marka bir osiloskop ve unit utd2102cex-ii diye bir osiloskop...

Öneri konusuna gelince Unit UTD2102cex-ii yi kesinlikle öneririm. Herşeyden önce menü yapısı çok güzel, Ben osiloskop ile yaptığım şeylerden birisi arıza aramak için kullanıyorum diğeri ise parazit vs ölçmek için kullanıyorum. ikisinde de çok güzel sonuçlar alabiliyorum.

Zaten menüleri çok güzel dediğim şeyin amacı da aslında menüleri kullanarak istediğiniz büyüklüğün ölçümünü istediğiniz gibi ekrana getirebiliyorsunuz yada hepsini aynı anda ekranda görüp ölçmek istediğinizi seçerek direk ölçüm yapabiliyorsunuz...

Ekranı çok geniş, auto özelliği var, yazdırma ekran kaydetme gibi bir çok özelliği mevcut rigol için de çok iyi diyorlar ama onları hiç ellemedim nasıl bir şey olduğu hakkında bir bilgim yok sadece youtube de ne izlersem o kadar.

Aslında Usb tipi osiloskobu da hiç bir şekilde es geçmemek lazım onda da unit de olan özelliklerin hepsi var. Lakin sadece probu x1 girişinde olduğu zaman volts/div anahtarını kaça ayarlarsanız ayarlayın mesela 15 volt a tutunca sinyal çizgisi ekranın üstüne görünmez bir yerlere çıkıyor yani düşük voltajlarda kullanmalık bir yapıya sahip ama x10 kademesine alınca yazılımdaki prop x ayarını da ona göre yapıyorsunuz ve o da gerçekten güzel sonuçlar veriyor.

Elektronik devrelerde anakartlarda tv besleme yada anakartlarında güzel iş görebiliyor...

İhtiyaç duyarsanız ekran görüntüleri fotolar atabilirim.
[email]murat.yagci.1984@gmail.com[/email]

fahri-

Bütçeniz 4 kanal iyi bir osilaskop için yeterli değil. Bütcenizi artıramıyorsanız bence 100Mhz 2 kanal olarak düşünün.
Owon markasina da bakin derim.

Sozuak

Örnekleme değeri kanal sayısına dağıtıldığından  kanal sayısı arttıkça örnekleme sayısının artmasının pek anlamı yok. Aynı frekansta 2 sinyal  yada 4 sinyal olunca örnekleme sayınız düşecek bu da efektif band genişliğinin 100MHz için 4 kanalda , kanal başına 25MHz olması sonucunu doğuracak. Yanlış biliyorsam düzeltin.

fahri-

Evet aynen dediğiniz gibi 1Gs 100Mhz band genişliği 4 kanal için 25Mhz e ve 0.25Gs a düşecek.

mfurkan7

Yanitlar icin tesekkür ederim.  Sizce 4 kanalli 1Gs/s mi yoksa 2kanalli 1Gs/s mi alayim? Profesyonel tasarim vs yapcam desem 100MHz icin 4 kanali ne icin kullanirim? Anladigim kadariyla baslangic ve orta vadede 100Mhz yeterli olur gibi geldi.

Uni-t ve OWON markasina da bakacagim. Ancak sampling rate cok kafami karistiriyor hala.

Okan AKÇA

İs yerimizde bizde hangi markayı alalım diye araştırırken iş yaptığımız bir müşterimiz  unit 2kanal 100mhz osilaskop  ne olduğunu bilmediğinden dolayı bize hediye etti. Unit markasını sevmediğim halde gayet bütün işlerimi görüyor.  Ölçüm aleti osilaskop olduğu için multimetre gibi düşünülmemelidir.

yas

Yukarıda arkadaşların belirtiğine ek olarak, 4 kanal olanını alabiliyorsanız onu almanızı öneririm. 100MHz 4 kanal 1Gs ile 100MHz 2 kanal 1Gs kıyaslandığında (fiyat hariç) ikisi de aynı kapasitede örnekleme alma kabiliyetine sahip. Eğer siz 4 kanal olan osiloskobu 2 kanal olarak kullanır ve kullanılmayan kanalları off durumda tutarsanız örnekleme kapasitesi sadece aktif olan 2 kanal arasında paylaşılacak. Yani kanal başı 500Ms/s olacak. Eğer bütçeniz imkan veriyorsa Rigol DS1054z bakın derim, her ne kadar 4 kanal 50MHz lik bir ürün gibi görünse de, garantisi bitince upgrade edip 100MHz olarak + opsiyonları da açılmış olarak kullanırsınız (RS232,I2C,SPI decode gibi).

tekniker_murat

Alıntı yapılan: yas - 18 Aralık 2022, 22:50:13upgrade edip 100MHz olarak + opsiyonları da açılmış olarak kullanırsınız (RS232,I2C,SPI decode gibi).

Bunu yapmak kolay bir şey mi bende almayı düşünüyorum sadece protokol okumasından dolayıda...

Garanti süresi vs önemli bir şey değil sadece bunu yapmak için ne gerekiyor ?
[email]murat.yagci.1984@gmail.com[/email]

yas

#9
ds1054z hack diye aramak yeterli. Ürün zaten donanımsal olarak 100MHz, rigol ve siglent bunu sadece ticari bir numara olarak yapıyorlar. Rigol için yapmanız gereken tek şey keygen ile üretilen anahtarı girmek.

Not: bu söylediğim sadece rigol ve siglent in bazı modelleri için geçerli. Unit için böyle bir şey olmaya bilir. En azından hiç rast gelmedim.

yas

Konu dağılırsa şimdiden özür diliyorum. Yeni konu açmak istemedim. Bende 2 adet skop mevcut. Birisi fluke marka 4 kanal analog 100MHz. Diğeri dijital Lecroy waveraunner 64xi 4 kanal 600MHz. Dijital olanının opsiyonları key girerek açılabiliyor. İnternet aramalarından anladığım kadarıyla bunu yapan birçok kişi olmuş. Fakat telif hakları nedeniyle eğitim amaçlı yayınlar  :D erişilmez durumda. Mesajı okuyup gören, bilen, duyan, daha önce bunu yapan, elinde olan varsa lütfen bir ses versin.

Erol YILMAZ


tekniker_murat

Peki değerli ustalarım i2c, rs232, spi protokollerini çözdüğünü söylüyor... Ama acaba ki rs485 ve can-bus vs çözümleyebiliyor mu ? ve güvenilir mi yani çözdüğü kodlar doğru çözümlenmiş kodlar mı acaba ?

RS485 ve can-bas varsa ben bu cihazı kesin alırım :D
[email]murat.yagci.1984@gmail.com[/email]

yas

RS485 ile RS232 asenkron seri iletişim. Eğer RS232 driver entegrenin ve RS485 driver entergenin ttl giriş çıkıslarını izlerseniz aynı şeyi izlemiş olursunuz.CanBus ta bir seri iletişim donanımı. CanBus çözen modeller var ama ds1054 de yok. Fakat yanlış bir anlaşılma olmasın çözdüğü şey datanın ham hali. Yani size verdiği verinin seri terminallerde gördüğünüz ascii karşılıklardan bir farkı yok. Dolayısıyla protokol çözme gibi bir işe yaramıyor. Mesela bir modbus sorgusunu sadece 8 byte lık bir data olarak gösterir gelen datayı anlamlı bir halde size sunmaz. Bu işler için protokol analyzer yada pc programları kullanmak daha doğru bir yaklaşım olur.

mfurkan7

Herkese degerli yorumlari ve önerileri icin tesekkür ediyorum.
DS1054 almaya karar verdim. Yanina da ihtiyacim oldugunda bir CAN analyzer alirim. CAN analyzer öneriniz varsa ve yazabilirseniz sevinirim.