Watt hesabı

Başlatan ACM, 28 Eylül 2023, 12:07:25

ACM

  Soru basit ise  kusura bakmayın şimdiden.

  Rezistansın watt hesabını yapıyorum ,W= V x I şeklinde. ama buradaki voltaj ısıtıcıyı takmadan önce 220 ise takınca 200 oluyor. Akımı ampermetrem var 50 Amperlik onunla ölçüyorum

  Hesabı yaparken 200 voltlamı 220 voltlamı yapmam gerek ?

Muyat


ercan_t

Watt anlık bir değer, rezistans ortam sıcaklığı rüzgar vs durumlarda watt belli bir süre içinde değişkenlik gösterir. Ortalamasını alabilirsin.

Yada güç ölcerler var 1 saat daki kW/h değeride alabilirsin.

quarko

Watt, aktif güç değeridir. P = V * I * cos(φ) formülü ile hesaplanır. 220V olarak ölçtüğünüz gerilim, şebekenin yüksüz gerilimidir. Rezistans için cos(φ) = 1 olarak kabul edilebilir. Aktif güç hesabı yaparken de, gerilimi yüklü iken değerini (sizin için 200V) almalısınız.
"Vicdanın ziyası ulum-u diniyedir. Aklın nuru fünun-u medeniyedir. İkisinin imtizacıyla hakikat tecelli eder."

ACM

Alıntı yapılan: quarko - 28 Eylül 2023, 14:49:46Watt, aktif güç değeridir. P = V * I * cos(φ) formülü ile hesaplanır. 220V olarak ölçtüğünüz gerilim, şebekenin yüksüz gerilimidir. Rezistans için cos(φ) = 1 olarak kabul edilebilir. Aktif güç hesabı yaparken de, gerilimi yüklü iken değerini (sizin için 200V) almalısınız.

Peki , bulunduğum noktada voltaj 200 oluyor , ampermetrede 10 değeri var yani rezistans 2000 watt. Dİğer noktada voltaj  210 oldu. Rezistansın gücü diğer noktada değişmeyeceğine göre bu durumda amperin 9.5 olması gerekir değilmi ?

sadogan

Resistans ın gücü 2000w derken bu her şartta 2000w demek deyildir.
Voltaj artığında akımda artacağından rezistansta harcanan güç artar.
W= V*I danda bu görülüyor. Buda sabit olan W deyil R dir.

alikeskinkilic

 ??? aslında R de sabit değildir ısındıkça o da değişir yükselir dolayısı ile voltaj çökmesi de azalır ki ( şebeke hattındaki voltaj çökmesi kullandığın kablonun ince olmasından kaynaklı 2000 watlık bi cihaz 220 den 200 e düşürüyorsa voltajını tesisat kablolarını çeken usta malzemeden çalmıştır ).bu yüzden anlık ölçüm yanıltıcı olur.devreye tak bir saat oku ve daha önemlisi tesisatını kontrol et
Hep meraktan

quarko

Alıntı yapılan: ACM - 28 Eylül 2023, 16:55:15Peki , bulunduğum noktada voltaj 200 oluyor , ampermetrede 10 değeri var yani rezistans 2000 watt. Dİğer noktada voltaj  210 oldu. Rezistansın gücü diğer noktada değişmeyeceğine göre bu durumda amperin 9.5 olması gerekir değilmi ?

Rezistansın kaldırabileceği maksimum bir güç elbetteki var. Ama bu her şartta aynı gücü tükettiği anlamına gelmez. P = V²/R olduğuna göre, R'nin sıcaklığa veya diğer şartlara göre değişmeyeceğini kabul edersek, aktif güç, geriliminin karesiyle doğru orantılıdır.
"Vicdanın ziyası ulum-u diniyedir. Aklın nuru fünun-u medeniyedir. İkisinin imtizacıyla hakikat tecelli eder."

ACM

  Arkadaşlar bu açıklayıcı cevaplarınızdan dolayı hepinize tek tek teşekkür ederim , Hayırlı ve kazançlı işler dilerim ,

  Yanına hoşcakalınıda ekleyeyim tam olsun.

timpati

Alıntı yapılan: quarko - 29 Eylül 2023, 07:32:16Rezistansın kaldırabileceği maksimum bir güç elbetteki var. Ama bu her şartta aynı gücü tükettiği anlamına gelmez. P = V²/R olduğuna göre, R'nin sıcaklığa veya diğer şartlara göre değişmeyeceğini kabul edersek, aktif güç, geriliminin karesiyle doğru orantılıdır.

Sinirlenmeye gerek yok hatta hesap için bize verilen formüllere mutlak suretle yapışmanın da anlamı yok çünkü diğer arkadaşların da değindiği gibi formüldeki temel iki parametre yani şebeke voltajı da rezistansın değeri de küçük değişimler gösteriyor (dolaylı olarak akım da). Voltaj oynuyor (toprak bağlantısı zayıf olabilir, ara kablo incedir, ev elk tesisatı eskidir vb); rezistansın ohmik davranışı bazı nedenlerle değişkenlik gösterebilir (hava aşırı soğuk veya sıcaktır, ısıtılan kab geniş veya soğuktur, ortamda hava akımı yoğundur, rezistansın yapım aşamasında içine katılan metal veya kimyasalların ısınma karşındaki tepkisi geçici rejimler gösterebilir, rezistansın içine konduğu kap veya muhafaza ısıyı emiyor mu yoksa anında yansıtan veya yayan özellikte midir vb)

Bize ölçme tekniği konusunda bir sömerstrlik bir ders vermişlerdi (1984-85 yıllarında, Bursa-Uludağ Üni.de), dersin yarısından fazlası kullanılan ölçü aletlerinin kendi hatalarını hesaplama yöntemleriydi. Bense bilimsel yaklaşımı ileriye götürüp kuşkucu olmayı, kendinden emin olmaya yeğleyenlerdenim yani her türlü yan bilgiye hakim olmadan teoriyle kesin konuşmak, daha baştan yanılgıya düşmektir bence. Katkısı olan herkese teşekkürler.
why mr. anderson, why ?