NE555 Dimmer ses sorunu

Başlatan Muyat, 24 Ekim 2024, 21:30:48

Muyat

12volt aküsü olan aracımıza yaptıgımız ne555 dimmer devresi var.Aracın bu dimmer devresini açınca aracın hoparlörlerden parazit sesi geliyor.Bu sorunu nasıl çözebiliriz?

power20

Dimmer devresi ve yük besleme hattı aracın 12V hatrına doğrudan bağlanmayıp RC veya LC filtre eklenir
Şunun diyodsuz hali gibi:

asma

Alıntı yapılan: Muyat - 24 Ekim 2024, 21:30:4812volt aküsü olan aracımıza yaptığımız ne555 dimmer devresi var. Aracın bu dimmer devresini açınca aracın hoparlörlerden parazit sesi geliyor. Bu sorunu nasıl çözebiliriz?
Merhaba
Benzer sorunlarla karşılaşan ve çözenler için daha açık ifadeler kullanmanızı öneririm.
-Çekme karavanımda tüm tesisat 12V luk yaşam aküsünden besleniyor.
-LED aydınlatmaların bir bölümüne dimmer ekledim. Dimmer devresi "link"
-Ses sistemi açık ise dimmerden ses alıyor. Dimmer ile oynayınca sesin tonu değişiyor vs.

Elbette filtre önerisi doğru ancak yük ve kablolama hakkında bilgimiz yok. Frekansı bilmiyoruz.
555 in frekansını arttırırsan ses duymazsın , parazit azalır ama yok olmaz , verim biraz düşer yani dimmer ısınır. Sses frekans üst sınırına yakın değerler uygundur. Filtrelemek daha kolay olur.

Kısaca ayrıntılı bilgiyle sade cevap almak mümkün. '555 frekansını 22kHz e ayarlayın' gibi

Kolay gelsin.

Muyat

@asma teşekkürler.
led aydınlatmanın bir bölümüne aşagıdaki gibi ekledim.çıkışta mosfet var.
100nf kondansatorlerın oldugu yerde 10nf kullandım ikisini de.

seron

Konu dışı: 1N4148'lerin biri ters mi çizilmiş?
Biri ters biri düz olacak diye biliyorum.

6 ve 2 nolu terminallerdeki 10nF'yi deneyerek 4,7nF ve 1nF yapmayı dener misiniz?
Bu şekilde frekans ultrason seviyelerine çıkması lazım. Böylelikle kulakla duyulabilir gürültü yok olmalıdır.
Ben de bu günlerde bu devreyle uğraşıyordum, geribildiriminiz benim de işime yarayacak.

M.Salim GÜLLÜCE

Aydınlatmanın besleme girişini Fer çekirdekli bobinden geçirip 1uF MLCC kapasitör kullanmanı öneririm.
Büyük ölçüde parazitiniz yok olacaktır. Bobin değeri 1H ddeğil çektiğin akıma uygun tel kalınlığı ve sana uyan büyüklükte olmalı.
Genelde ben 600 ohm empedanslı Ferrite Bead kullanırım.

seron

Konunun meraklısı amatör arkadaşlar varsa basıp yapmaları için KiCAD ortamında PCB'yi çizdim, paylaşıyorum.

Bir A4 kağıdı üzerinde 49 adet mecvuttur. Büyük bir plakete basarsanız 49 adet elde edersiniz.

PDF'leri buradan indirin>>> https://disk.yandex.com.tr/d/wEb40t4jghlDPQ

Amaç amatör düzeydeki hobist arkadaşlara uğraşılarında yardımcı olmaktır.