diyot ile çalışan devre

Başlatan bener, 15 Kasım 2024, 16:24:37

bener

merhaba arkadaşlar sadece diyot ile kontrol edilebilen devre lazım uzak mesafede kablo ucundan diyot gördüğünde sistemi çalıştırmam gerekiyor kabloda kısadevre veya açık devre olduğunda sistem çalışmayacak

stlg

Opamplarla pencere karsilasticisi yapin,diyottaki voltaj düşüşünü olcun
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

sezgin

En basiti ac girişli tek diyot doğrultmalı bir devre yapın, kablo ucunda diyodu görünce regüle eder devre açılır, kısa devre veya açık devrede tepki vermez.

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: sezgin - 16 Kasım 2024, 00:05:53En basiti ac girişli tek diyot doğrultmalı bir devre yapın, kablo ucunda diyodu görünce regüle eder devre açılır, kısa devre veya açık devrede tepki vermez.
Diyottan geçirdikten sonra kapasitörle GND ye kutuplanırsa AC leri kısadevre eder. DC leri (Diyottan gelen) üzerinde biriktirir.
Uygun bir uygulama olur.

seron

Esasen ben de OPAMP'lı window comparator taraftarıydım, ancak aklıma şu geldi: diyotların gerilim düşümü bazı koşullardan etkileniyor, ayrıca 0,7V çok küçük bir değer. OPAMP ile bu kadar dar bir aralığın tesbitinin zor olacağını düşünüyorum.

Öte taraftan diyota AC uygulayıp kondansatörle doğrultmak fikri çok hoşuma gitti.

Devreye dikkatle bakınız.

Diyota AC 12V uygulanıyor. Seri direnç koymayı unuttum.

EĞER DİYOT VARSA: Pozitif alternanslar kapasitörü şarj ederek transistörü çalıştırır.

DİYOT YOKSA (AÇIK DEVRE): kondansatör AC'yi kısadevre eder, transistör çalışmaz.

UÇLAR KISADEVRE İSE: Transistörün beyzine yine polarma gitmez.

Tek sıkıntı var: Diyodu hep belli bir yönte takman gerekiyor. Ters takarsan transistör röleyi çektirmez.

* * *

Eğer bu bir test cihazı olsaydı, şunu önerirdim:

Durum aynen şekildeki gibi. Biraz oynanarak geliştirilebilir ama üşeniyorum... :)

bener

verdiğiniz fikirler için teşekkür ederim.en iyisi diyota ac uygulayak yapmak sanırım

M.Salim GÜLLÜCE

Aslında basit bir şekilde şunu kastetmiştim.