Alternatif Tek Sıra Görüntü Sensörü

Başlatan Erhan YILMAZ, 22 Kasım 2024, 16:21:57

Erhan YILMAZ

Merhabalar!

Kayan bir banttan kod, şekil vs. okuma yapacağım, siyah beyaz. Bunun için sensör arıyordum piyasada. Osramın ürünleri ve bir japon firmasına denk geldim. Detayları aşağıda var. Fakat bu sensörlerin temini kolay değil gibi veya bana öyle geldi. Başka alternatifleri var mıdır. Benim istediğim 16, 32, 64, 128 tane veya daha fazla foto diyot barındıran bir sensör. Kayan banttan ikili(binary) kodlanmış verileri okuyacağım. Yani siyahsa sıfır, beyazsa bir. Farklı alternatif sensörleri bilen, duyan, kullanan arkadaşlar varsa yardımcı olursa çok makbule geçer.

Selametle!

https://www1.futureelectronics.com/doc/TEXAS%20ADVANCED%20OPTO/TSL201R-LF.pdf

https://look.ams-osram.com/m/3ee0d6d48c7a2cc7/original/TSL1401CL-DS000136.pdf

https://www.hamamatsu.com/eu/en/product/optical-sensors/image-sensor/ccd-cmos-nmos-image-sensor/line-sensor/for-spectrophotometry/S3924-1024Q.html

RaMu

Bu işte kullanılabilirmi bilmiyorum ama fikir vermesi açısından:
tarayıcılarda benzer sensör var,
optik mouselardada benzer bir sistem var, mousedaki kamera aslında.
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

EGE

mustafa_cmbz

bunlar ile sensör mü imal edeceksiniz ? merak ettim okumak istediğiniz cisim tam olarak nedir ? bunlar ile sadece kağıt tarzı kağıda yapılmış baskıları okuyabilirsiniz kanımca daha önce incelemiştim tarayıcılardaki sensörlerden bunlar sanırım.

kimlenbu

Nasıl bir şekil/kod okunacak, okunacak kodun ebatları nedir, kod bantta mı yoksa bant üzerindeki malzemede mi olacak, bandın hızı nedir, okuma yüksekliği nedir

İşi anlamadan isabetli öneri yapması zor bence. TCRT5000 desem misal güzel bir öneri olmaz.

Erhan YILMAZ

Alıntı yapılan: RaMu - 22 Kasım 2024, 17:39:20Bu işte kullanılabilirmi bilmiyorum ama fikir vermesi açısından:
tarayıcılarda benzer sensör var,
optik mouselardada benzer bir sistem var, mousedaki kamera aslında.

Var hocam tarayıcılarda evet. Ama onlar yüksek çözünürlüklü ve renkli. Bana da benzer ama çok daha basit siyah beyaz okuyan bir sensör lazım. Farelerde de foto diyot var heralde 1-2 tane. Ama bana piyasadan temin edebileceğim bir ürün lazım.

23 Kasım 2024, 13:24:56
Alıntı yapılan: EGE - 22 Kasım 2024, 20:24:17tcs3200, tcs3210  inceleyebilirsiniz.

Sağolun hocam. Buda güzelmiş. Hatta ben bunla öğrenci projesi yağmıştım bi ara galiba ama bu RGBW renk sensörü. Benim işimi görmez muhtemelen.

Erhan YILMAZ

Alıntı yapılan: mustafa_cmbz - 23 Kasım 2024, 00:50:18bunlar ile sensör mü imal edeceksiniz ? merak ettim okumak istediğiniz cisim tam olarak nedir ? bunlar ile sadece kağıt tarzı kağıda yapılmış baskıları okuyabilirsiniz kanımca daha önce incelemiştim tarayıcılardaki sensörlerden bunlar sanırım.

Bu sensörü ihtiva eden bir ürün geliştireceğiz. 1-2cm kalınlığındaki hareketli kayıştan barkod okuyacağım veya kare kod. Yani kayış siyah zaten. Üzerine sıralı şekilde beyaz noktalar ile veri yazacağım. Bu verileri bu sensör ile okuyacağım. Zaten bulduğum sensörlerin uygulama alanlarına bakarsanız, barkod, kod, şekil ve logo okuma vs. gibi uygumalamalarda kullanıldığını görebilirsiniz.

Erhan YILMAZ

Alıntı yapılan: kimlenbu - 23 Kasım 2024, 09:39:48Nasıl bir şekil/kod okunacak, okunacak kodun ebatları nedir, kod bantta mı yoksa bant üzerindeki malzemede mi olacak, bandın hızı nedir, okuma yüksekliği nedir

İşi anlamadan isabetli öneri yapması zor bence. TCRT5000 desem misal güzel bir öneri olmaz.

Dediğim gibi hocam 1-2cm genişliğinde ki kayıştan kayan tek sıra kare kodları okuyacağım. Yani atıyorum 0.5x0.5mm ebatında 0.5mm aralıklarla dizilmiş siyah veya beyaz kareleri okuyacağım yürüyen kayıştan. O dediğiniz sensör olmuyor maalesef. İşte içerisinde 64-128 tane foto diyot ihtiva eden 8 ve ya 18 pin dip paket spi ile haberleşen bir tüm devre olsa çok güzel olur. Benim bulduklarımda benzer ama tedariği zor gibi duruyor. Merak ettim benzerleri var mı diye?

Epsilon

Alıntı yapılan: Erhan YILMAZ - 23 Kasım 2024, 13:31:42Bu sensörü ihtiva eden bir ürün geliştireceğiz. 1-2cm kalınlığındaki hareketli kayıştan barkod okuyacağım veya kare kod. Yani kayış siyah zaten. Üzerine sıralı şekilde beyaz noktalar ile veri yazacağım. Bu verileri bu sensör ile okuyacağım. Zaten bulduğum sensörlerin uygulama alanlarına bakarsanız, barkod, kod, şekil ve logo okuma vs. gibi uygumalamalarda kullanıldığını görebilirsiniz.

Benim bildiğim kadarıyla zaten barcod okuyucular hareket eden üründen barkodu okur diye biliyorum.
Bir ara barkod okuyucularla ilgilenmiştim .
Bu iş için sanırım ön tanımlanması gerekiyordu bu işlem içinde özel bir barkod okutuyorsunuz sonra sürekli okuma moduna geç barkodunu okutuyorsunuz(Tetiğe basmadan önüne nesne gelince okuyor)  sonra ayar bitti barkodunu okutuyorsunuz barkod farklı ses bildirimiyle ayarı güncellediğini bildiriyordu .
Okuduğu barkoddan ürünü yazılımla getirip,o istasyondan sonraki istasyona printerı monte edip yazdırırsınız

mustafa_cmbz

Sick marka endüstriyel ışıklı ışıklı şık ürünleri var bu işler için.

Epsilon

Fiyat da önemli tabi :
Örneğin Zebex C3100 yaklaşık 30-40  USD
Sick marka bir barkod okuyucuya ne kadarmış diye baktım , en az 15 misli pahalı
* Distribütorlerden bantta çalışmaya daha uygun,daha hızlı  yada ek özellkleri olan  barkod okuyucu modüllerde araştırılır.
Bu arada Zebex barkod okuyucuları Taiwan malı ve plastik kaynak makinaları gibi endüstriyel ürünlerdede kullanılıyor.

Ersin

Erol sana gereken asıl bu taos un ürünleri , daha sonra ams satın aldı , şimdi bakiyorum da osram da onları almış.Zamanında TSL serisi 128-256-768 değişik modelleri vardı.Bazıları barkod okumak için tasarlanmıştı, sanırım üretilmiyor artık.Hamamatsu ya gelince mouser digi de ne varsa onu alabilirsin yoksa getirtmek dert , adamlar çok nazlı.
Fiyatı uygun toshiba sensörler en mantıklı gibi , en azından benim bildiğim.
https://www.mouser.com.tr/ProductDetail/Toshiba/TCD1103GFG8ZAA2?qs=sGAEpiMZZMv0DJfhVcWlK6XqjiVZsripStbA97WqAtOR5lIhDGHlcw%3D%3D
Bu en ucuzu ,farklı modeller de var

yas

Autonics markasının renk algılayan sensörü var. Şuan ürün kodunu bilemiyeceğim ama piyasada bulunabilir.

https://m.youtube.com/watch?v=Gr6oh5HreiQ

Epsilon

Erhan YILMAZ

Alıntı yapılan: Epsilon - 23 Kasım 2024, 13:47:37Benim bildiğim kadarıyla zaten barcod okuyucular hareket eden üründen barkodu okur diye biliyorum.
Bir ara barkod okuyucularla ilgilenmiştim .
Bu iş için sanırım ön tanımlanması gerekiyordu bu işlem içinde özel bir barkod okutuyorsunuz sonra sürekli okuma moduna geç barkodunu okutuyorsunuz(Tetiğe basmadan önüne nesne gelince okuyor)  sonra ayar bitti barkodunu okutuyorsunuz barkod farklı ses bildirimiyle ayarı güncellediğini bildiriyordu .
Okuduğu barkoddan ürünü yazılımla getirip,o istasyondan sonraki istasyona printerı monte edip yazdırırsınız

Okuyor hocam ben okumuyor da demedim. Ben yapacağım işe örnek verdim. Piyasada hızlı yavaş barkod okuyan bir sürü cihaz var. Bende benzer bir ürün geliştireceğim diyorum. O yüzden sensör arayışı içerisindeyim.

26 Kasım 2024, 11:46:47
Alıntı yapılan: mustafa_cmbz - 23 Kasım 2024, 14:01:15Sick marka endüstriyel ışıklı ışıklı şık ürünleri var bu işler için.

Vardır hocam doğrudur ama bana mamul lazım değil. Yarı mamul lazım, sensör lazım.