Sinusoidal dalga üretme

Başlatan sifirzero, 08 Aralık 2024, 19:13:31

sifirzero

Merhaba arkadaslar.10khz veya 16khz arası Sinüsoidal dalga üretmek istiyorum internette aradim ama tam düzgun birsey bulamadim. Bu konu hakkinda yardimci olabilirmisiniz.
sifirzero.blogspot.com [email]sifirrzero@gmail.com[/email] iman hem nurdur hem kuvvettir

power20

Dijital olarak üretmek:

8 bit çözünürlük yeterli olsun.
Dalgayı 1  periyod olarak düşünelim. 
1 tam periyodu  eşit aralıkta 100 defa örnekleyelim
Elimizde 100 bayt var. Bunları bir dizide tutalım.

Baytlar uygun hızda çıkışa verilerek dalga oluşturur.

Çıkış 8bit port (r-2r dac) olabilir

veya tek pin  pwm portudur
Pwm ile yapılacaksa pwm frekansı çok daha yüksek olmalıdır. 160khz olabilir

Kısaca diziden 1 bayt okuyoruz. Buna uygun bir analog değer üretiyoruz. Her adımda bekleme süresi var. Çok beklersek sinüs frekansı düşük olur

0      : 0v
128 :  2.5v
255 :  5V

İstenirse bu işi iyi yapan DAC entegresi veya  DAC içeren mcu kullanılabilir

https://stereomecmuasi.com/2011/10/digital-analog-ceviriciler-bolum-iv.html

sifirzero

Tl072 veya lm358 gibi  olabilir mi
sifirzero.blogspot.com [email]sifirrzero@gmail.com[/email] iman hem nurdur hem kuvvettir

power20

Analog olarak üretilecekse olur

Lm358 sinus generator

olarak arayabilirsiniz

https://www.nutsvolts.com/magazine/article/seven-common-ways-to-generate-a-sine-wave

kudretuzuner

Amatör

sifirzero

kudretuzuner

data linkini de verdim
Amatör

sifirzero

kudretuzuner

Amatör

sifirzero

elektronikhobi

Bu sinyal üreteci işarete bir miktar doğru akım ekliyor.

Tepe tepe gerilimi 5 volt ama 3 voltdan başlıyor.

Burada sinüs dalga üretmenin 5 farklı yöntemini anlatmışlar.

İlginç bir yöntem burada ve burada anlatılıyor.

Hesaplamaları da var.
"Yirminci asrın akıllara hayret veren keşiflerinden birisi de hiç şüphesiz transistörlerdir."

kudretuzuner

Alıntı yapılan: sifirzero - 08 Aralık 2024, 21:35:50Teşekkurler kardes. Lm358 veya tl072 ilede devre varmidir
op-amp lar ile bir devrem yok. Ama bu entegre ile yıllar önce (20 seneden önce) 833 hz elde edip bu sinyali bir STKxxx poweramlifikatöre girip yüksek frekans ile çalışan +15 -15 aralığında güçlü bir motoru çalıştırabilmiştim. Oldukça eski bir entegredir. Galiba circut300 veya 301 de de detaylı bilgisi olması lazım.
Amatör

elektronikhobi

Sonunda sinüs dalga üretme deneyi Allah'ın izni ile başarılı oldu.  ;)

Dalgayı üretmek için bu devreyi kullandık.

741 yerine LM358 işlemsel yükselteç kullandık.

İşlemsel yükselteç besleme gerilimi için bu devreyi kullandık.
"Yirminci asrın akıllara hayret veren keşiflerinden birisi de hiç şüphesiz transistörlerdir."

a.zorba

kazancı  azaltsan tepeler deki düzleşme'de gider.
Bilenler bilir . Biz maraşlilar için şehir olarak şubat ay' i bayram ,kurtuluş ,yaz in gelmesiydi. Şimdi karalar in yas in ayı oldu.

sifirzero

çok saolasın kardeşim. burada 1,5khz üretmiş 10khz için hesaplama yapmalıyım uğraşayım inşaAllah.