ışıklı bariyerler hakkında

Başlatan mhk, 19 Şubat 2006, 03:33:42

mhk

Sevgili OG hocam...

Resimlerini çektim.







Markası "norton" seri no:NOR-E18-R2PA
Reflektör bu sensörün karşısına yerleştiriliyor. Araya bir engel geldiği zaman çıkış veriyor.

Sevgili stlg  :lol: 2 gün önce, bende senin yazdığın yöntemi düşünmüştüm bu aralar onu uygulamaya çalışıyorum. Ben biraz farklı düşündüm. Tarama yaptıracağım. Yani 1.taramada 1.led aktif, karşı tarafta 1.alıcı aktif olacak ve mikroişlemciye bilgi olarak girecek. 2.tarama .... n.tarama şeklinde. Bunu uygulayacağım lakin bir sorun olacak bir durum var. Alıcı göz kullandığım için onun özelliklerine uymak zorundayım. Bu özelliklerden biride 38Khz taşıyıcı 600 us 1, 600 us 0 ve 25 msn bekleme olmak üzere bir bilgi için yaklaşık 26-27 msn olacak. Eğer 30 ledli bir sistem kurarsam 30*27msn =810 msn eder. Biraz uzun gibi geldi bana. Neyse deneyelim bakalım. Aklıma yine bu sistem prensibi olacak şekilde alıcıları kendim yapmayı düşünüyorum. Yani foto diyot+kuvvetlendirici+BGF+dedektör+çıkış şeklinde. Uğraşmaya devam ediyorum. Elin gavuruna fazla para kaptırmamak için uğraşacağız bakalım.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

OG

Sevgili mhk

Birde buraya bakın, belki daha uygundur.
http://www.datasensor.com/

TR dist;
http://www.antmuh.com/
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

microman

Alıntı yapılan: "mhk"... Bunu uygulayacağım lakin bir sorun olacak bir durum var. Alıcı göz kullandığım için onun özelliklerine uymak zorundayım. Bu özelliklerden biride 38Khz taşıyıcı 600 us 1, 600 us 0 ve 25 msn bekleme olmak üzere bir bilgi için yaklaşık 26-27 msn olacak. Eğer 30 ledli bir sistem kurarsam 30*27msn =810 msn eder. Biraz uzun gibi geldi bana. .....

Bende ir alıcı ve verici düzenekleri ile ilgili bir uygulama yapıyorum. Benim yapmak sitediğim cisimden yansımalı bir sensör.  Alıcı ve verici yan yana olacak, vericinin gönderdiği ışın cisme çarpıp alıcıya geri yansıyacak fakat bu dar açılı ve  doğrusal bir sensör olmalı. Bu şekilde cisimden yansımalı sensör ile acaba maksimum nekadar mesafedeki cismi algılayabilirim?

@mhk

bende senin kullandığın alıcı göze benzer bir alıcı kullanıyorum, benim kullandığım sensörün taşıyıcı frekansı 36KHz.  Bu alıcı sensörü ile ilgili anlayamadığım bazı şeyler var, 600us 1 , 600us 0 göndermemiz gerekiyor demişsin böyle bir işaret aşağıdaki şekilde ki gibimidir ve bu durumda çıkışta yine şekilde gözüktüğü gibimi oluyor?


peki devamlı kesintisiz 36KHz yada 38KHz 'lik bir işaret gönderirsem ne olur? yani şöyle,



"25 msn bekleme " ne oluyor, her 600us 1 ve 600us 0 gönderdikten sonra 25ms beklemekmi gerekiyor?

son olarak öğrenmek istediğim şu, alıcının çıkışı normalde Vcc seviyesinde peki alıcının çıkışında devamlı olarak sıfır volt görmek için nasıl bir işaret göndermeliyim?

mhk

@microman

Ben o sistemi terk ettim  :evil: Bana öyle sorunlar çıkardı ki. Aslında çok iyi bir sensör olarak kullanılabilirdi. Lakin yukarda bahsettiğim şekliyle kullanılması gerekiyor. 25 msn bekleme aralarda 600 us pals vs vs. Sorunu şu linkte http://picproje.com/main/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=59238#59238
yazarak çözdüm. Gayet iyi hem kendi sensörümüzü kendimiz yapmış olduk. Burda ir ışınını ince çizgi halinde göndermek çok önemli. Bunu için en iyi çözüm mercek kullanmak. Hem alıcı hemde vericide. Eğer uygun mercek bulamazsak , ince bir boru ( Kablo pabuçları olabilir ) içine fototransistörü yerleştirip kullanabilir. Bizim yaptığımız sistemde reflektör yansımalı değil. Sistemin bir tarafında verici diğer tarafında ise alıcı ( foto transistör ) vardı.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana