Motorlar ve fabrika çalışınca ısı sensörleri okunmuyo

Başlatan futureng, 27 Şubat 2006, 10:40:11

futureng

Merhaba şöyle bir probelmim var. Bir fabrikada belli yerlerdeki ısıları ölçmek için elektronik bir pano oluşturduk. Fabrikadaki makinalar çalışınca sesnörlerden gelen bilgiler okunmuyor yada sapıtıyor. Makinalar durduğu zaman gayet güzel çalışıyor bunun nedeni Panonun elektriğini fabrika panosundan almam olabilr mi? Voltajı süzmek için  UPS denedim ama yine aynı tepkiyi veriyor sizce bu sistem neden etkileniyor?
GimpTR.COM: Hayal Gücünüzün Gerçek Dünyadaki Görünüşü  http://www.gimptr.com

Erol YILMAZ


Salih UĞUR

Eğer ısı sondası (PT 100 gibi )kullanıyorsan; ısı sondasından gelen kablonun ekranlamasını, devrede kullandığın DC kaynağın eksi ucuna bağla. Bu birçok paraziti önleyecektir.

Kaynak :Siemens logo kullanım klavuzu.

aster

Kabloyu ekranlasada sorun devam edecek gibi
sebebi kullanılan cihazın parazitlere eğimli olması gözüküyor
her tarafı parazit olan bir bölgede ~20 adet etc442 kullanıyorum
sorun yok ve kablolar ekransız
delta nın da ürünleri güzel tek fark  ~10 ytl fazla

timpati

parazit havadan emd olarak geliyorsa çözüm ekranlamada. bunu ekranlı kablo kullanmak ve devreyi metal bir kutuya koymakla çözümleyebilirsiniz. bir de bozucu etkinin besleme üzerinden gelmesi olasılığı var. o zaman şebeke filtresi kullanmak gerekli. küçük güçler için hazır olarak satılıyor (bir çift bobin ve kondansatörden oluşuyor).
why mr. anderson, why ?

OG

Konu hakkında hiç bilgim yok, ses sistemleri ile benzetme yaparak birşeyler söyleyeyim.

Bir bilgiyi taşırken (ac, dc farketmez) bu bilgi yeterince güce sahip değil ise çevresel gürültülerden kolayca etkilenecektir. Bu gürültülerden türlü türlü korunma yolları olmakla beraber transmisyon hattı balance yapıda değilse çabaların çoğu boşa gidecektir. Balance yapılı transmisyon hatlarına olabilecek harici girişimler zaten 180 derece faz farklı olarak toplandığı için otomatikman sıfırlanacaktır.

Telefon hatlarını bilirsiniz, artık toprak altından gitmekle beraber yakın tarihlere kadar havai hatlar ile açıktan taşınırdı. Yine bilirsiniz ki havadan gelen girişimler yok denecek kadar az olduğudur. Bazen kendi hattınızda derinlerden duyduğunuz başka kişilerin konuşmaları ise sizin hattınızın bir ucunun toprağa veya başka bir hatta teması sebebiyle olmaktadır. Yani EMC girişim değildir.

Telefon hatlarının bu başarısı balance çalışmasındandır. Yine ses sistemleri ile ilgilenenler bilirler unbalance amplifikatör, ses mixeri vs cihazlar ciddi gürültü üretirlerken balance yapıdakiler ekranlama olmayan hatlarla bile tertemiz çalışırlar.

Yine RJ45 konnektörleri bağlarken kafamıza göre bir sıralama da verebiliriz, bu durumda hız düşer, çünkü CAT5'in yapısı twistpair dir. her ilgili sinyali gereken çift ile balance olarak gönderir. CAT5'in blendajlı olanını kullanan da çok azdır. Balance çalışma ve twist yapı bu kadar yüksek hızları parazitsiz gönderebilmeyi sağlar.

Bunları genel bir bilgi olarak verdim. Aster Hocamın bahsettiği veya diğer başarılı cihazlar bu hususa riayet etmiş olsalar gerek. Kuracağınız sistemlerde de buna riayet etmekte fayda vardır.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

sezgin05

Bence  okuma sisteminin eski olmasından kaynaklanıyor.Eski derken eski metodla okuyan sistemden bahsediyorum.Boardda da daha önce geçmişti.Gittikçe kullanım alanı genişleyen akım kaynaklı ölçme metodlu sistemler tercih edilmeli.

aster

Resmi örnek olarak verdim
termokupl bağlantısı beyaz olarak görülen 2x0,75 yassı kablo,
alet te kontel olması gerek, 10 yaşında felan
toz ısı pislik parazit oluşturacak her şey mevcut ama gık demeden çalışıyor  :)


futureng

sensörlerden gelen kablolar ekranlı kablo ve sensörler fabrika dışında duruyor. Sadece elektronik kartların bulunduğu pano fabrika içinde. sensörler ise uzakta. Buna nasıl bir filtre uygulanabilir.
GimpTR.COM: Hayal Gücünüzün Gerçek Dünyadaki Görünüşü  http://www.gimptr.com

mesmert

sensörler fabrika dışında olduğuna göre mesafe baya uzak demektir yapacağın işlemler

1. sensörün besleme uçları (+ ve -) kartın çıkışında ve sensörün uclarına yakın bir yerde 220uf ve hemen yanına 100nf paralel bağla bu 220uf değeri 12v için eğer voltaj yüksek ise biraz kondastörün değerini yükselt

2. blandajlı kablonun ekranını kartın tarafından gnd bağla sensör tarafında ise kablonun ekranı kesinlikle hiç bir yere değmeyecek hatta ekranın ucları dışarıda ise izoleli bantla üstüne sar.

3. biz genelde bu tür çözümleri filtre etmek ile uğraşırız ve pcb çizimini unuturuz ama  bu tür parazitlerin kaynağı pcb çizimi ile ilgili olarak karşımıza sorun olarak çıkıyor eğer kartın çizimini bir yere yükleyebilirsen onun üstündede bir fikir yürütebiliriz.  

kolay gelsin....

OG

Fabrika dışında deyince aklıma eski bir deneyimim geldi (16-17 sene önce).

Bir otel için deniz suyunun ısısını, havuz suyunun ısısını, şaka havuzu suyunun ısısını ve havanın ısısını ölçerek ledli bir ekranda göstermemizi istemişlerdi. O zaman zorla da bulabildiğimiz en iyi sensör LM35. Deniz ile otel arası en az 150m. LM35 deki milivoltluk değişimleri doğru taşımak gerek. O gün için bulabildiğim çözüm şu şekilde oldu.

LM35'in çıkışını hemen opamp ile 2 ye katladım, Bunun çıkışını LM331 (V/F) konvertörüne verdim, Çıkan frekans eşit periodlu olsun diye 4013 (D ff)ile frekansı ikiye böldüm (opamp ile 2 ye katlama sebebim bu idi). Bu palsleri bir transistör ile güçlendirip panele kadar gönderdim. Orada ST den geçirip palsleri temizledim. Bir sayıcıya verip direk olarak çıktıyı aldım.

Yol çok uzunsa benzer bir mantık yürütülebilir.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

futureng

sensörler  iki kablolu haberleşiyor (rs 485). Ve her sensöre özel cihazla adres atanabiliyor. Sanıyorum kullanılan sensör çok özel tümleşik bir entegre ve adres bilgisi yüklenebiliyor. Sensörlerin model nosunu bende bilmiyorum çünkü okunmuyor 8 bacaklı bir entegre her sensör.
GimpTR.COM: Hayal Gücünüzün Gerçek Dünyadaki Görünüşü  http://www.gimptr.com

OG

Analog taşınmıyormuş. RS485'de de kolay kolay bozulma olmaz, bu iş sizi uğraştıracak gibi.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.