Utangaç robot projemiz için biraz yardım lütfen!

Başlatan haciman, 16 Mart 2006, 17:07:41

haciman

Arkadaşlar iyi günler.

Ben ilköğretim öğrencilerinin yapabileceği bir robot tasarlamak istiyorum. Yapacağımız robot yaklaştığımızda bizden uzaklaşacak belli bir mesafenin dışına çıkınca otomatik olarak duracak. Robot için iki adet DC motor kullanacam.

Motor sürücü kısımları için L293D düşündüm basit kullanımı olduğu için. Sürme problemim yok. Ama sorun herhangi bir cisim robota yaklaştığında robotu hareket ettirecek elektronik devrede ne kullanmam gerektiğini bilmemek.

Apartman girişlerinde yaklaşınca ışıkları yakan sistemler var. Bu sistem benim kafama yattı. Mesafede ayarlanıyor bu sistemlerde. Şimdi bu sistemlerin içindeki elektronik devreyi nerden bulabilirim. Veya bu iş için önerebileceğiniz bir sensör varmı? (Piyasada bulunabilen kullanımı basit bir malzeme önerirseniz sevinirim)

Şimdiden teşekkürler.
“Buna karşılık sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ücretim ancak âlemlerin Rabbi olan Allah’a aittir.”  (Şu’arâ Sûresi 109)

timpati

"apartmanlarda kullanılan" dediğiniz dedektöre PIR deniyor ama o yalnızca elektronik devreden oluşmuyor; önündeki fresnel lens sayesinde hareketi algılar ve mesafe ayarı da hassas değildir. devreyi (şemasını)bulsanız bile mekanik ayarları tutturmanız ve dolayısıyla verimli kullanmanız zor. illa o sistemi kullanacaksanız size önerim , piyasada 12YTL'ye satılan bu cihazlardan birini alın ve kullanın.

yerinizde olsam ultrasonik dönüştürücü kullanırdım.
why mr. anderson, why ?

microcozmoz

Ultrasonik olarak algılama işlemi yapabilirsiniz..Çoğu robot sitelerinde ultrasoniğin kullanıldığını gördüm..

Ultrasonik devre için

Crystal Locked Ultrasonic Movement Detector
"Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."

x-tol

o kadarda hızlı gitmeyin siz ilk önce ır alıcı verici sistemleriile yapın derim ben ema isterseniz göndreyim.

proje basit aslında cdrom motorula yaparsanız motor sürücüede gerek kalmaz bir bd 135 gibi transistörle yapabilirsiniz..
ben şöyle tasarladım.
1- http://www.robbot.org/default.aspx?pid=17537
adresindeki gibi 2 tl ye bir 4 çeker araba alınacak bir tane darlıngton(en iyisi 2n3055)öneririm.
2-robot sizden uzaklaşıcağına göre sizin terrsinize gidecektir o zaman arka ksımına
bir ır dedektör ve

gibi bir devre yaparakmoto or ledleri yakabilirsiniz.
3-or dedektör çıkışını motor sürücü transistörün beyzine aktarırsınız.ve çalıştıırsınız.
zaten en basiti bu
birde yukarıdaki 555li devre yerne 5 tl'ye satılan uzaktan kumanda kullanabilirsiniz ister bun olduğu gibi yada önemsizkısımlarını atıp sadece ır sinyali gönderen devreyi ve ledi bırakırsımız yine ayni iilevi görür.

haciman

arkadaşlar tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.

x-tol hocam. Siz elinizdeki IR devresini buraya ekleyebilirseniz çok sevinirim (resimdeki devre galiba). Bu devreyi inceleyip deneyebiliriz. Birde hocam yazıları yazarken dikkat edebilirseniz bazı kısımlarda ne demek istediniz tam anlayamadım.

Benim bir fikrim var. Robotumuz etrafında kapasitif bir alan oluştursak, robota yaklaştığımızda bu alanı dengesizleştirsek (yani bozsak) ve bu devre ile motorları tahrik etsek nasıl olur. Hani PIC ler etraflarında oluşan böyle olaylardan etkilenip kendilerini resetliyorlarya onun gibi bir şeyden bahsediyorum.

Böyle bir devre tasarlamak için ne yapmalıyız önerisi olan var mı?
“Buna karşılık sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ücretim ancak âlemlerin Rabbi olan Allah’a aittir.”  (Şu’arâ Sûresi 109)

haciman

hocam birde şöyle birşey yapabiliriz.

Bu fotoselli kapılar varya. İnsan yaklaşınca açılıyor uzaklaşınca kapanıyor. Bunların çalışma mantığını araştırdım. Cisim yaklaşınca fotosele cismin gölgesi yansıyormuş. Çok hassas olarak ayarlanan fotoselin direnci artıyor ve kapıyı açıyormuş.

Bizde böyle yapabiliriz. Bir fotoseli robotun arka kısmına yerleştiririz ve fotoseli çok hassas hale getirecek bir devreye bağlarız. Ve robota yaklaştığımızda (örneğin elimizle) oluşan gölge fotoselin direncini arttırır ve robot hareket eder. Ne zamana kadar, tabiki gölgeden uzaklaşana kadar. Bir potansiyometre ile fotoselin hassaslığını ayarlayıp mesafeyi uzatıp kısaltabiliriz.

Bu fikir ile ilgili yorumlarınızı yazarsanız sevinirim...
“Buna karşılık sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ücretim ancak âlemlerin Rabbi olan Allah’a aittir.”  (Şu’arâ Sûresi 109)

timpati

insan, kulluğunun bilincine vardıkça ne kadar küçük olduğunu anlıyor. ben dinine çok düşkün biri değilim ama insanla karşılaştırıldığında insan yapısı robotların ne kadar zavallı olduğunu görüyor. basit bir ışık sensörü devreye 1 bitlik bilgi gönderir (bilemedin 2 bit). oysa insan gözünden beyne 150 milyon adet sinir hücresi bağlantısı olduğunu okumuştum bir yerde, bunun bir de değerlendirmesi var.

şimdi arkadaşım,

robotunun nerede, tam olarak ne amaçla "gezineceğini" hala anlamış değilim. güneşin etkisinde olan bir yerdeyse, ani ışık değişimlerini devrenize "belletmeniz" gerekecek. kapasitif veya manyetik değişimleri unutun (özellikle magnetic) çünkü şehirde yaşıyorsanız çevreniz tam bir dalga karmaşası içindedir. her an yeni bir alan oluşabilir veya var olan değişebilir. çevre etkilerini bir yana bırakacak şekilde en iyi "görme" yöntemi kodlu IR sinyalle çalışmaktır. yok, siz basit bir ışık sensörü bizi tatmin eder diyorsanız nette "solar tracker" devrelerini arattırın. bunlar güneş ışığını takip eder. fikir edinmeniz açısından yararlı devrelerdir. isterseniz küçük bir modifikasyonla bunu gölge durumunda sinyal oluşturacak hale getirebilirsiniz. sözünü ettiğim sistemi anlatan bir makale antrak.org'da anlatılmıştı. linki ise:

http://www.antrak.org.tr/gazete/022001/barbar.htm

kolay gele...
why mr. anderson, why ?

haciman

timpati hocam ilginiz için teşekkürler.

İlk yazımda belirtmiştim bu projeyi ilköğretim öğrencileri yapacak. Robotumuzda iki adet DC motor olacak ve kuracağımız devre ile bu motorları çalıştıracağız. Robotun yapacağı harekete gelince robota arka kısımdan yaklaşınca ileri doğru hareket edecek. Sağ sol olayı veya ilkel yapay zeka felan aramıyoruz. Sadece ileri doğru gitmesi yeterli. Malum PIC devreleri ile çok gelişmişi yapılabilir. Ama biz basit olandan başlıyalım dedik.

Ben İlköğretim okulunda Teknoloji ve Tasarım dersi öğretmeniyim (Eski İş ve Teknik Eğitimi dersi). End. Mes. Lisesi Elektronik bölümü mezunuyum. Ahhhhhhhhhhhhhhhh bize zamanında kimse PIC anlatmadı. Elektronik bilgimiz evelallah ama PIC başka. Şimdi kendimi PIC programlamaya adadım.

Tekrar teşekkürler...
“Buna karşılık sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ücretim ancak âlemlerin Rabbi olan Allah’a aittir.”  (Şu’arâ Sûresi 109)