flash memory 512mb arıza notları şeması yokmu ?

Başlatan metti, 26 Mart 2006, 14:29:06

metti

slm arkadaşlar bende 5 tane flash memory 512mb var bilgisayara taktıgımda görmüyor hepsindede aynı bilgisayar algılamıyor acaba içindeki flash memory mi arzılalı yoksa kristalden olabilirmi acık acıklamalı şema yokmu acaba
bvn

Subzero

Ömrü bitmiş olabilir flash'ın.
Çok sık kullanmazsan yada çok çok sık kullanırsan çürüyor.
Teknoloji işte... :roll:

Ziya

Alıntı yapılan: "Subzero"Ömrü bitmiş olabilir flash'ın.
Çok sık kullanmazsan yada çok çok sık kullanırsan çürüyor.
Teknoloji işte... :roll:
Bunların ömrü nasıl bitiyor? Kullanmazsan yada çok sık kullanırsan nasıl çürüyor? Ne oluyor da çürüme başlıyor, daha doğrusu çürüme denen olayın fiziksel anlamı nedir?
Bu günden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya. (13 Mayıs 1277) Karamanoğlu Mehmet Bey

Subzero

Tabii malzemeyle ilgili bir şey.
Kullanmadığın zaman bilgiyi kaybediyorsun genelde,
ama kısmen aşınma da oluyor.
Çok kullanırsan da, aşınma çok oluyor.
Bunu minumuma indirmek içi wear-leveling diye
bir programlama methodu var hatta.

otm

merhaba
Flash belleklerin yapısıyla ilgili bir sorun bu.ancak kapasitif flip-flop kullanan belleklerde belki kullanılmasada bozulma riski olabilir.ancak normalde tr çeren belleklerde durup dururken bozulma diye birşey olmaz.sonuçta balık değil bu.Bazı firmalar bir cesaret örneği sergileyerek ürünlerinin kullanma ömürlerini yazıyorlar.Bu bozulma zamandan daha çok silip yazılmayla ilgili.

Ziya

Eepromların silinip yazılma sayısı 100 binin üzerinde değil mi? Zaten kullandığınız usb belleğin üzerinde bir mikrokontrolör yok mu? Bu mikrokontrolör (mantığın ismi her ne ise) yazarken zaten 0 olanları tekrar sıfıra çekme işlemi yapmadan bu işlemi yapmıyor mu?

Peki çürüme olayı nasıl oluyor?
Bu günden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya. (13 Mayıs 1277) Karamanoğlu Mehmet Bey

otm

merhaba
flash memorylerin üzerlerinde NAND flash bulunmaktadır(çoğunlukla TOSHIBA) bahsedilen mikrokontrolor ise adreslemeyi yapıyor.nand flashları basit 1-0 mantığıyla düşünmek çok hatalı olur.daha çok blok ve sektor olarak düşünmelisiniz.NAND flash la harddisk arasında aslında birçok benzerlik bulunmaktadır.Şöyleki bir nand flaşı kullanabilmek için belirli bir mantığa göre biçimlendirmelisiniz.(yani fat32 NTFS vs vs gibi.)
Bu belleklerde milyonlarca taransisor bulunmaktadır.ve zamanla yada üretim hataları yüzünden bazı transistorler bozulabilmektedir.Ancak nasılki hdd yi bad sektor yüzünden çöpe atmıyor ve kullanmaya devam ediyorsak nand flahlarıda kullanmaya devam edebiliriz.buradaki mantık bozuk olan bir bit yada bitler yığınının bulunduğu bloğu ya reserved alan olarak yada bad sector olarak bir önceki sağlam bloğun sonuna yazmamız gerekiyor.ancak birçok durumda doğrulama bitleriyle sağlam kalan bilgiler sonraki bloga aktarılabiliyor.ve hangi sektorlerin yazılamaz yada reserve edildiği başlangıçtaki dosya tablosuna yazılıyor.

Ziya

otm2002 Hocam, cevabın için teşekkür ederim. Alıntı yaptığım şu sorularım hala geçerli.
Alıntı yapılan: "Ziya"Eepromların silinip yazılma sayısı 100 binin üzerinde değil mi? ...
Peki çürüme olayı nasıl oluyor?

arslan74

Pic'in hafısası için söyle yaziyor.

Alıntı YapHigh Endurance FLASH/EEPROM Cell
- 100,000 write FLASH endurance
- 1,000,000 write EEPROM endurance
- 100 year data retention

Flash Ram de benzer özelliklerde sayılır. Tabi burda Flash Ram'in kaliteside cok önemlidir.

otm

flash,eeprom,eprom bunların çeşit ve kalitesine göre yazıp silme olayı değişir.ancak bir örnek verirsek tam yazma esnasında diyelimki flash belleği çektiniz.çoğunlukla o hücredeki transistorler bozuluyor.
epromun çürüme olayına gelince ben bu deyimi anlayamadım.sudamı kalıyor nasıl çürüyor bu.sanırım çürümeden maksat bozulma olmalı.

Subzero

Çürüme demek, bilginin uzun süre aynı blokta falan kalıp bozulması.

zeren51

Sayın arkadaşlar hepiniz flash diye bahsetmişiniz ama ben senlerce kullanılan 16- 8 mb ve daha yüksek kapasitelerde flasahla gördüm hic birinde daha tık yok yere diyürmedikce ve sıvı temas görmedigi sürece istediginiz kadar kullanabilirsiniz ben cok flash disk tamir ettim cogu kıristal cogu flash ın ve arabirim entegresinin bacakları deymiyor veya sürücü transistörün ısıdan dolayı bozuldugunu gördüm ama ne bi flash cükmesi ne de bozulup tamir olmayacagı flash disk gördüm zaten işten anlıyorsanız kesinlikle neyin ne oldugunu bilirsiniz ben şahsen flashları söküp tekrar lehimliyorum calışıyor ...

karabel

Windows XP de takılı olan donanımı (flash memory) güvenli kaldırma metodu ile kaldırmadığınız -hele hele iletişim ışığı yanıp/sönerken- taktirde bozulmaması içten bile değil.

sizlere tavsiyem; Windowsun güvenli kaldırma prosedürüne uymanız.

CaFFeiNe

iyide bu usb'nin özelliği hot-plug olabilmesi değilmi?
şahsen tüm usb cihazlarımı ki buna flash bellekte dahil herhangi bir işlem yapmadan takıp çıkartıyorum (tabiki flash okuma veya yazma esnasında iken çıkartmıyorum) problem yaşamadım bugüne kadar

aster