Büyük 7 segment display tasarımı

Başlatan murat_alb, 17 Nisan 2006, 17:33:46

mmengi

Seri yada paralel bağlamak, her durumda sıkıntılı olduğunu düşünüyorum. En mantıklısı her led i ayrı seri direnç ile besleyip kullanmak.


Biz neden seri direnç kullanıyoruz? bence:
Elimizde genelde +5v bulunuyor ve bununla led i yakabilmek için bir gerilim bölücü kullanmamız gerekiyor led e bağlayacağımız 220 ohm seri direnç ile led akımına oranla gerilimi bölmüş oluyoruz. Hep 5V. sabit ve sıkıntımız yok eğer 2.2v luk bir sabit gerilimimiz olsaydı yine direnç takacakmıydık takacağımız direnç kaç ohm olacaktı? Yada 10 adet led i seri bağladığımızda 22v sabit gerilim versek neden direnç lazım olsun. Direnç te koysak zıplamalar yine akımı arttırmayacakmı? Direnç sabit akım kaynağımıdır?

Zaten zıplayan uçan kaçan bir gerilim altında elektronikten söz etmekte doğru değil her zaman besleme yi düzgün varsaymak zorundayız.

CaFFeiNe

bence;

led eşik gerilimi 2V civarlarında (lede göre değişir tabiki) olan diyottan başka birşey değildir. örneğin 2V' ta yanan bir led düşünelim biz buna sıfırdan başlayarak yavaş yavaş artan bir voltaj verelim, verdiğimiz voltaj 2V' a ulaştığında ledin eşik gerilimine ulaşılır ve led yanmaya başlar voltajı arttırmaya devam edersek örneğin 2.1V gibi bu sefer fazladan verdiğimiz 0.1V lede bağladığımız kablolar üzerinden kısa devre olacaktır bu kabloların direnci atıyorum 0.1 ohm olsa (ki bence daha düşük olacaktır) ledden geçecek akım 1A !!! olur (daha doğrusu olamadan led mefta olur)

ledi şöyle düşünmekte fayda var voltaj kontrollü anahtar gibi yani belirli bir voltajı verince sanki kontakları kapanıyor bu durumda kapalı bir kontağa voltaj verirseniz kısa devre olur ve sigorta vs. yoksa kontak bozulur. işte ledin önündeki direnç sigortaya benzer görev yapıyor tek farkı devreyi kesmek yerine geçen akımı kontrol altında tutmak.

not: verdiğim akım voltaj değerleri misal olarak verilmiştir gerçek değerler ölçülerek bulunabilir en fazla bir lede malolur :)

mmengi

Led başına düşen gerilimi neden arttırıp led i bozuyoruz onu anlamadım sonuçta led başına düşecek olan 2.2v en kötü ihtimalde 2.25v olur beslemede dalgalanma olsa bile. Kısa devre olan bir durum yok ortada ben hem deniyorum hem burda fikir yürütmeye çalışıyorum. kalkıp led başına düşen gerilimi 2.2v tan 10v ta çıkarırsak elbette led bozulacaktır direnç te olsa yine bozulacaktır. Benim hala anlamdığım neden gerilimin değişebileceğini varsayıyoruz.

sezgin05

Bu seri direnç gereksinimini ben tam olarak anlayamadım hala.Ben regüleli gerilim kullanıyorsam neden led üzerinde gerilim artsın.Yani seri direnç burada ne iş görür ki?

argeelektronik

seri direnç olmadanda çalışır , ledleri parelel bağlasak da çalışır aküleride parelel bağlasak çalışır , ama nasıl çalışır ? @OG çok güzel açıklamış ne gibi sakıncaları olduğunu.

bir insana dışardan baktığınızda ne gibi sıkıntıları olduğunu anlayamazsınız elektronik devrelerde öyle elbette zor şartlardada belli bir yere kadar çalışırlar zorlanırlar ısınırlar sınırları zorlanır yinede çalışırlar ama her an risk altındadırlar.

ledler sınırları aşıldımı tepkileri ani olur fazladan birkaç milivolt zarar görmelerine yeter seri direç olmadanda elbette çalışırlar ama olması olmamasından iyidir yaptığımız elektronik devreler bir direnç yüzünden niçin risk altında çalışsınki direnci takar devremizi güvenle piyasaya veririz .
Altında Çürümekten Kurtulamıyacağın Topraklar Üzerinde Böbürlenerek Yürüme, Üzerine Tükürmeye Bile Miğdenin kaldıramıyacağı Kurtçuklara Yem Olacak Bedeninle...

CaFFeiNe

peki zener diyoda seri direnç bağlamadan kullansak olurmu?

ledin 2V' luk zenerden elektriksel olarak negibi bir farkı var? (ışık çıkarmasından başka)

e3

Alıntı yapılan: "CaFFeiNe"peki zener diyoda seri direnç bağlamadan kullansak olurmu?

ledin 2V' luk zenerden elektriksel olarak negibi bir farkı var? (ışık çıkarmasından başka)

Valla hocam zener diyod ters bölgede(3. bölgede) çalışıyor.Led ise doğru polarma altında(1. bölgede) çalışıyor.Zener diyoda verdiğimiz gerilim ile akımı orantılıyor.Ama led de böyle bir durum söz konusu değil.Ben böyle biliyorum.Yanlışım varsa düzeltin lütfen. :?:
.eem.

CaFFeiNe

http://www.silisyum.net/htm/optoelektronik/ledlerin_elektriksel_ozellikleri.htm

Alıntı YapNormal diyotlarda olduğu gibi Led 'lerin de iletim dirençleri oldukça düşüktür. Bundan dolayı iletim gerilimleri aşıldıktan sonra çekecekleri akım çok hızlı bir biçimde artar. Bu durum, Led 'ler ile beraber seri olarak akım sınırlayıcı dirençler kullanılması zorunlu kılar
ledlerin yapısıda diyotlar ile aynı ışık yaymaları ve eşik gerilimlerinin farklı olması haricinde

birde önüne direnç bağlamadığımız (veya başka bir şekilde akımını sınırlamadığımız) LED şuna benzemiyormu? bir trafonun çıkışına tek diyot ile yarım dalga doğrultmaç yapıyoruz ve çıkışını kısa devre ediyoruz?

@mmengi nin sorduğu durum örneğin eşik gerilimi 2V olan bir lede direnç kullanmadan TAM 2V verip yaksam olmazmı? fakat her ledin eşik geriliminin aynı olacağını sanmıyorum ne kadar kaliteli markada olsa muhakkak az yada çok fark olacaktır mesela 2V olmazda 1.95V olabilir bu durumda siz süper regüleli bir beslemede yapsanız eşik gerilimini aşan voltaj ledden geçen akımın yükselmesine ve zamanla (pek uzun zaman alacağını zannetmiyorum) ledin ömrünü bitirmesine sebep olacaktır.

çip üreticilerininde led sürücü çiplerini sabit akım kaynağı şeklinde yapmalarının bir sebebi olmalı değilmi?

CaFFeiNe

http://www.silisyum.net/htm/diyotlar/zener_diyot.htm

diyotlarda 1. ve 3. bölge karakteristiğinde voltaj değerleri dışında bir farklılık varmı?

anladığım kadarıyla zener diyot üretim aşamasında delinme voltajı istenilen değere ayarlanmış (bilmiyorum belki özel maddelerle filan) bir diyottan başka birşey değil, düz yönde çalıştırıldığındada normal diyottan farkı yok

mmengi

@CaFFeiNe

Ne kadarda kaliteli olsada aynı band tan çıkan her led in çalışma gerilimi bir birini tutmaz diyoruz peki o zaman 5v ile seri direnç kullanarak yakacağımız her led in önüne koyacağımız direnci tek tek her led i ölçüp çalışma gerilimini bulup çok turlu potansiyometre ile ayarlayıpmı yakacağız?

Yoksa burada konuştuğumuz şeyler aslında pratiğe ne kadar etki yapacak 2v eşik gerilim olan bir led biz 2.1v ile sürsek led 3 gün sonra bozulacakmı?

OG

Arkadaşlar, problem diyotun doğru yöndeki polarmalandırılmasında akım eğrisinin çok dik bir logaritmik yükselişidir. Bir led hücresine düşecek gerilimdeki küçük oynamalar akımında çok büyük oynamalara sebep oluyor. Bu değere bir sınır koyabilmek için seri direnç kullanılır. Ledleri besleyecek kaynak regüleli de olsa muhakkak geçici pick ler oluşturabilir. Hatta pick oluşturmasına gerek yok küçük voltaj dalgalanmaları  led akımını ciddi şekilde sürükler. Direnç olmayan devrede bu ciddi tehlikedir. Küçük voltaj dalgalanmaları hem linear hemde smps tipi kaynaklarda muhakkak vardır.
Alıntı Yapbirde önüne direnç bağlamadığımız (veya başka bir şekilde akımını sınırlamadığımız) LED şuna benzemiyormu? bir trafonun çıkışına tek diyot ile yarım dalga doğrultmaç yapıyoruz ve çıkışını kısa devre ediyoruz?
Bu tam yerinde bir benzetme olmuş.

Diğer taraftan herhengi bir diyod/led diyot için verilmiş eğriler belli bir sıcaklık değeri içindir. Sıcaklığın değişmesi ile bu eğrilerde kaymalar oluşur.



FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

CaFFeiNe

Alıntı yapılan: "mmengi"Ne kadarda kaliteli olsada aynı band tan çıkan her led in çalışma gerilimi bir birini tutmaz diyoruz peki o zaman 5v ile seri direnç kullanarak yakacağımız her led in önüne koyacağımız direnci tek tek her led i ölçüp çalışma gerilimini bulup çok turlu potansiyometre ile ayarlayıpmı yakacağız?
tabiiki böyle yapmayacağız bunun yerine ledi tam sınırında çalıştırmak yerine (örneğin 20mA) biraz daha sınırın altında çalıştıracağız (mesela 15mA) ve seri direncimizi buna göre hesaplayacağız böylece led,direnç yada besleme kaynağımızda oluşabilecek sapmalar ledimizi etkilemeyecek (ledden geçen akım sınırın altında kalacak)
bu şekilde ledin parlaklığında çok büyük düşmeler olacağını zannetmiyorum ama illede maksimum parlaklıkta yakmak gerekirse sabit akım çıkışlı sürücü çipleri kullanmakta fayda var bunlar ledden geçen akımı sabit tutarlar