USB-RS485 çevirici

Başlatan d_yol, 18 Nisan 2006, 16:47:25

d_yol

usb-485 çevirici:

inşallah okunuyordur !!

Kullanılan chip bilgileri ve sürücüleri burda bulabilirsiniz:

http://www.ftdichip.com/

Devreyi denemedim ama zaman bulursam yapacam.
FT232 chipi ankarada birisi satıyormuş. Ama farnell dende bulabilirsiniz.
Şemada L bir ferrit içinden geçen tel. Sürücüleri yükledikten sonra sanal bir seri port açılıyor. Onun için standart programlar çalışır. Rs485 veri akış yönünü ft232 chip kendisi belirliyor.

OG

@d_yol
Sonuçları yazarsan seviniriz.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

e3

Alıntı yapılan: "d_yol"...Devreyi denemedim ama zaman bulursam yapacam.
FT232 chipi ankarada birisi satıyormuş. Ama farnell dende bulabilirsiniz.
Şemada L bir ferrit içinden geçen tel. Sürücüleri yükledikten sonra sanal bir seri port açılıyor. Onun için standart programlar çalışır. Rs485 veri akış yönünü ft232 chip kendisi belirliyor.
Ben dün istedim..Parayı yatırdım ve bugün FT232 elime geçti.Hangi firma derseniz? Cevap ::.
FTDI Türkiye Distribitörü
Polar Mühendislik ve Mümessillik Şirketi ( www.polar.biz.tr )
Buradan mail yollayın.Sample istemeyin yollamıyorlar.Çünkü isteyen çok olmuş ve şirket bir süre sonra talepleri karşılayamaz olmuş.İsteme sınırı yok..1 tane de isteyebilirsiniz.Ben istedim hemen yolladılar.Reklam yapmıyorum..Hizmetten memnun kaldım..Onun için yazdım..Herkese iyi günler..Saygılar.. ;)
.eem.

ipek

usb uygulamalariniz icn rs232 yi tam formatinda cevirmek istemeyenler
icin piyasada bol miktarda bulunan 6...10 ytl arasi nokia 3100 usb kablosunu direk pic'e vs programlayici gibi heryere kullaniyorum
cikislara rs232 gerekmiyor tam ttl giris cikis icinde hazir pul kadar
plakete islenmis bir devre usb kablosu kendinden telefona giden fisleri
kesmeniz kafi PROFLIC marka PL-2303HX cip var bu ureticinin sayfasinda
ucretsiz olarak indirebileceginiz 30kb surucu dosyasi mevcut bu devreyi
mplab picstartin icine tiktim artik laptopta kullanabiliyorum....kolay
gelsin

bsivgin

bu 3100 USB RS232 kabloda hangi uç RX,TX ve GND acaba?

OG

3100 kablosuna baktım. Uç çıkarılacak gibi değil. Telefon tarafına giren yer plastik dökümlü ve çok küçük. Fiyatı 15 YTL. Herhalde kablo değişti bu yeni versiyon.

d_yol

3100 kablosu rs232 için uygun olabilir ama RS485 için verdiğim şemayı kullanmanız lazım. RS485 in çalışma prensipi farklı. Tek hattı veri gönderme ve alma için kullanılıyor. Bunun yönünü 3100 kablosu değiştiremez. Verdiğim şemaya opto izolasyon eklemek istiyorum.
İleride şemasını buraya eklerim.

bsivgin

Nası yani....!!

ben mi RS485'i yanlış biliyorum yoksa siz mi yanılıyosunuz?

RS485'in RS232'den fazla bir farkı yok. İkisinde de RX ve TX var. Biri daha uzun mesafeleri süren driver içeriyor. Yani tek pinden gönder al diye bir şey yok. Bi yanılma var gibi geliyor bana

USB--->USB RS232 çevirici----->RS232 TTL çevirici--> TTL RS485 çevirici...TX ucu
USB<---rs232 USB çevirici<------TTL RS232 çevirici<--RS485  ttl çevirici...RX ucu
|.......bu kısım Nokıa data kablosunda var................|

saygılarımla
Bülent ŞIVGIN
www.diyot.com

d_yol

Herhalde sen yanılıyorsun Bülent.
RS232 de en az 3 tane pin var TX, RX ve GND ve aynı anda bilgi gönderip alabiliyorsun. Ama RS485 de sadece iki pin var A ve B yani GND yok.
Genelde A- B+ oluyor. Arda 3V bir voltaj var. Bilgi nasıl gönderiliyor ?
A- B+ olduğunda -> 0, A+ B- olduğunda -> 1 veri oluyor. Ama bilgi nasıl alıp gönderiliyor ? Hatda bir tane master var ve 1 den fazla slave. İlk başta slave ler dinlemede. Ve slavelerin ayrı ayrı adresleri var. Master diyelim 3. slave den bilgi istiyor ona göre 3. slave'in adresi olan bir paket gönderiyor.  Bunun üzerine Master dinlemeye geçiyor. 3. Slave şimdi bilgisini Mastere gönderiyor. Bir hatda en fazla 255 tane slave olabiliyor.
Ve hat uzunluğu 1.2km olabilir. RS232 de bu mesafe sadece 15m.
rs323 sinyalı RS485 çeviren çipler var. Örneğin LTC485. Orda teknik bilgileri bulabilirsin.

bsivgin

GND olmadığını bende biliyorumda tek uçlu olmadığını söylemek istemiştim..Bence hala bi karışıklık var sizin tanımlamanızda...bu A ve B dedğiniz uçları çipin RS485 tarafına bakan uçlardır (6-7 nolu uç). Yani bu uçlar diferansiyel çıkışlardır.Yani sizin de söylediğiniz gibi bilgiyi RS485 tarafına yollamak ve almak için 2 uç var ve bunlar diferansiyel olarak çalışır. Ama çipin TTL tarafına yani FT232 tarafına bakan kısmı  GND'ye göre giriş alır.Çipin bu yüzündeki  RX ve TX ucu toprak seviyesine göre çalışır (1 ve 4). Yani kısaca bu entegreler transiver entegreleri. İçinde bir tane receiver bir tane de driver. Mesela bir RS232 TTL dönüştürücüsü olan MAX232 yi doğrudan bu MAX485 dediğiniz zımbırtıya bağlayabilirsiniz.

Saygılarımla
Bülent ŞIVGIN
www.diyot.com

d_yol

Bu doğru bülent. Ama MAX485 çipin birde yön ucu var. Yani rx ve tx devresini kontrol eden. Böyle devrelerde en zor bu yönü kontrol etmek.
Bunun için piyasada bulunan rs232/rs485 çeviriciler RTS ucunu kontrol için kullanılıyor. Ama pc deki yazılım bilgi gönderdiğini RTS ucuna aktarması lazım. Ama yazılımdan bağımsız olması için bu yönü çevirici otomatik yapması lazım. Pahalı çeviriciler bunu yapıyor. Ama FT232 çipte böyle bir kontrol var. Şemada görürsün. MAX232 u PIC işlemciye bağladığın zaman üç tane pin kullanman lazım. rx tx ve yön kontrol.
İnternetde baya örnekler var.

bsivgin

kontrol ucu olduğunu da biliyorum. Herneyse bazı konularda hemfikir olduk sayılır. Madem FT232 kullanıyorsunuz size tavsiyem sanal port (VCP) kullanmak yerine doğrudan DLL kullanarak USB'ye ulaşmak böylece USB'nin yüksek hızlarını yakalayabilrsiniz. Yani VCP driver yerine D2xx driverını kullanmanız.

Bu arada bu 10 YTL lik NOKIA data kabloları mükemmel çalışıyor. Biraz önce aldım ve denedim :D

Saygılarımla
Bülent ŞIVGIN
www.diyot.com

ipek

http://www.hemenpaylas.com/download/520022/Prolific.rar.html

arkadaslar eski bir topic dahil bendekinin ici. Kapak yapisik değil
hemen aciliyor birde yeni farkettim 3100 diye almistim telefona girecek tarafta NOK3200 yaziyor.....

OG

Ben bu tipden görmedim, baktığım tipler bir tarafta usb connector, diğer tarafta telefona göre connector. Arada hiçbirşey yok. Baktım baktım yok. Bunları nereden buluyorsunuz?

ipek

kadikoyde yazici oglu ishaninin bitisiginde minicik bir kapi var kadikoy
han birinci ve ikinci kat sadece telefon ve yan gereclerinin satiyor
fis fatura garanti hak getire.....
ikinci alternatif  sirkeci dogubank ishani karsisi bir han daha var asil yer burasi
pazarlik etsen 5 ytl ye alirsin .......